Δημοσιεύθηκε  το ΦΕΚ με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00.

Δείτε εδώ αναλυτικά – Το ΦΕΚ

Στα μέτρα αυτά αναφέρεται αναλυτικά ό,τι ισχύει για την αναστολή των συναθροίσεων, δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων, λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, των ιδιωτικών επιχειρήσεων, των δικαστηρίων, των νοσοκομείων, κλινικών, ιατρείων και διαγνωστικών κέντρων όπως και των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, των κέντρων χρονίως πασχόντων, δομών και ξενώνων φιλοξενίας όπως και των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης αλλά και των ανοιχτών δομών φιλοξενίας.

Επίσης αναφέρονται λεπτομέρειες για τη λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των βρεφικών και βρεφονηπιακών παιδικών σταθμών, των χώρων λατρείας, των αρχαιολογικών χώρων, των ζωντανών θεαμάτων, κινηματογραφικών προβολών, γυρισμάτων και κέντρων διασκέδασης.

Αναλύονται οι παράμετροι της αναστολής λειτουργίας της εστίασης αλλά και ο τρόπος λειτουργίας των μέσων μεταφοράς με αναφορά στα όρια επιβαινόντων και τα όρια πληρότητας σε κάθε μέσο.

Ακόμη οι προβλέψεις για τις αθλητικές δραστηριότητες, την αναστολή λειτουργίας των γυμναστηρίων αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων τροφίμων, των φαρμακείων, των συνεργείων αυτοκινήτων, των λαϊκών αγορών και του λιανεμπορίου.

Επιπλέον ό,τι αφορά τα κομμωτήρια και τις υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής. Τα συνέδρια και εκθέσεις, τις δραστηριότητες σχολών οδηγών, τις υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων, υπηρεσίες ιερόδουλων, ζωολογικούς κήπους αλλά και υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Συμπεριλαμβάνονται επίσης λεπτομέρειες για τη χρήση ανελκυστήρων όπως και για τη συνεχιζόμενη αναστολή λειτουργίας χιονοδρομικών κέντρων και επιχειρήσεων διαχείρισης και λειτουργίας κατασκηνωτικών χώρων.

Lockdown για μια ακόμα εβδομάδα

Υπενθυμίζεται ότι παρατείνεται το lockdown στη χώρα μας για ακόμα μία εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε στην χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Αυτό σημαίνει ότι σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, τα SMS και οι έντυπες δηλώσεις για τις μετακινήσεις, όπως επίσης και το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε δημόσιους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.

Παράλληλα, προβλέπεται, αναστολή των συναθροίσεων και εκδηλώσεων, λειτουργία με το πολύ 15 άτομα για δικαστήρια, εισαγγελίες, στρατιωτικά δικαστήρια και αναστολή εξόδου από ΚΥΤ και δομές.

Παράταση της απαγόρευσης για κυνήγι και ψάρεμα

Η απαγόρευση για κυνήγι και ψάρεμα παραμένει τελικά.

Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι Περιφέρειες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης όπου θα επιτρέπεται το κυνήγι του αγριόχοιρου εντός αυτών των Π.Ε.

Την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί και πάλι το θέμα του κυνηγιού και του ψαρέματος, καθώς και οι αθλητικές δραστηριότητες.

Tι ισχύει για ταξί, πρακτορεία ΟΠΑΠ

Πάντως, υπήρξε και άρση μέτρων σε κάποιους τομείς. Πλέον θα επιτρέπονται 2 επιβάτες στο ταξί, πλέον του οδηγού.

Επίσης, από Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου ανοίγουν τα καταστήματα ΟΠΑΠ.

Μετακίνηση εκτός νομού : Πότε επιτρέπεται – Τι αλλάζει για τους φοιτητές

Δυνατότητα μετακίνησης θα έχουν οι φοιτητές προκειμένου να αποδεσμεύσουν το ακίνητο το οποίο ενοικιάζουν.

Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές που έχουν νοικιασμένα σπίτια στον τόπο σπουδών τους, να μετακινηθούν εντός 72 ωρών προκειμένου να αδειάσουν και ξενοικιάσουν τις φοιτητικές τους κατοικίες, εφόσον το επιθυμούν.

Θα πρέπει να έχουν απαραιτήτως ως αποδεικτικό τη λήξη του μισθωτηρίου από το Taxisnet, αλλιώς κινδυνεύουν με πρόστιμο για παραβίαση των μέτρων στο lockdown.

Οι εξαιρέσεις

Πάντως, η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται και για έξι ακόμα περιπτώσεις, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

  • Μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.
  • Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.
  • Μετακίνηση για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού) που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας σε περίπτωση των φοιτητών
  • Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας που πιστοποιείται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης ή με αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.