Περισσότερες από έξι ώρες συνεδρίαζαν τα μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για να αποφασίσουν για μερική άρση των μέτρων. Θα πείτε χρειάστηκαν έξι ώρες συνεδρίασης για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία; Όχι βεβαίως. Η απόφαση για τα σχολεία ήταν ομόφωνη και η επιτροπή των ειδικών έδωσε το «πράσινο φως» να ανοίξουν την 1η Φεβρουαρίου και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

***

Συζήτηση και για τα αγριογούρουνα στην Επιτροπή

Άλλο όμως ήταν το θέμα στο οποίο υπήρξαν διχογνωμίες: Τα αγριογούρουνα! Και οι… «βόλτες» τους από νομό σε νομό. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πόσοι ήθελαν να επιτραπεί και το κυνήγι αλλά και το ψάρεμα. Ορισμένοι είπαν να επιτραπεί το κυνήγι του αγριογούρουνου σε νομούς με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Εδώ υπήρξε η πρώτη ένσταση: «Και όταν το αγριογούρουνο στην προσπάθειά του να γλιτώσει από τα σκάγια περάσει σε διπλανό νομό με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο; Τι θα γίνει;» Παρατήρησαν ορισμένοι. Έτσι και για το ψάρεμα και για το κυνήγι θα πρέπει οι κυνηγοί και οι ψαράδες να περιμένουν. Οχι όμως όλοι. Και τούτο γιατί…

Η πρόταση της κυβέρνησης που δεν πέρασε ήταν να μείνουν ελεύθερα τόσο το κυνήγι όσο και το ψάρεμα. Στο τέλος τέθηκε θέμα που έχει να κάνει με πιθανή ασθένεια των χοίρων. Έτσι, όπως πληροφορούμαι, θα επιτραπεί το κυνήγι του αγριογούρουνου στη Θράκη και συγκεκριμένα στους νομούς Ροδόπης, Ξάνθης και Εβρου.

Ωστόσο αποφασίστηκε τα Γυμνάσια και Λύκεια να ανοίξουν με όλους τους κανόνες και μέτρα προφύλαξης που ισχύουν. Ωστόσο, όπως ειπώθηκε, θα υπάρξουν κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Για την αντιμετώπισή τους υπάρχει πρωτόκολλο και είναι σαφές ότι τα παιδιά τηρούν τα μέτρα.

Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα, παρατηρείται μία μικρή μείωση, ωστόσο φαίνεται ότι είναι δύσκολο να υπάρξει σοβαρή αποκλιμάκωση στην καρδιά του χειμώνα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 6.000 ενεργά κρούσματα, τα μισά εκ των οποίων στην Αττική. Γίνονται πάνω από 25.000 τεστ την ημέρα, αλλά είναι σαφές ότι οι φορείς του ιού είναι περισσότεροι.

***

Οι παρενέργειες της δεύτερης δόσης

Σε ορισμένους, ευτυχώς όχι σε πολλούς, σημειώθηκαν παρενέργειες μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου. Ρώτησα τους ειδικούς τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί να υπάρξουν οι παρενέργειες αυτές, που ήταν ρίγος, πυρετός 37,5 έως 38 βαθμούς, πόνοι στην πλάτη και κόπωση. Συγκεκριμένα ρώτησα τον καθηγητή του LSE Ηλία Μόσιαλο ο οποίος μου είπε: «Εχει παρατηρηθεί ότι μετά τη δεύτερη δόση οι παρενέργειες είναι περισσότερες. Όχι σε όλους. Σε μερικούς. Αυτό το γνωρίζαμε από την αρχή. Αλλά οι παρενέργειες δεν διαρκούν πολύ. Περίπου για ένα 24ωρο ή για ένα 48ωρο».

***

Οι ελληνόφωνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Πιο ελληνική εκδήλωση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μπορούσε να γίνει. Τρεις ελληνόφωνοι κεντρικοί τραπεζίτες πρόκειται να μιλήσουν σ ειδική εκδήλωση της ΕΚΤ και μάλιστα στα ελληνικά. Ο ένας είναι ο Γιάννης Στουρνάρας διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο άλλος ο Κωνσταντίνος Ηροδότου διοικητής Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και ο τρίτος (εδώ είναι η έκπληξη) ο Gabriel Machlouf, διοικητής της Τράπεζας της Ιρλανδίας. Τώρα θα πείτε από πού κι ως πού ο Machlouf ομιλεί ελληνικά; Κατάγεται από πατέρα Αγγλοκύπριο και από μητέρα Αρμενοκύπρια και τα ελληνικά του είναι μια χαρά. Αφήστε που είναι ο πρώτος κεντρικός τραπεζίτης της Ιρλανδίας που δεν είναι Ιρλανδός.

***

Το δώρο των ευζώνων στην Πρόεδρο

Επειδή υπήρξε ένα είδος αναταραχής από νοσταλγούς του παρελθόντος ότι δήθεν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφαίρεσε από το γραφείο της τη σημαία με το εθνόσημο, έχω επιπλέον (από όσα σας είχα αποκαλύψει) να σας πω και τούτα: Η σημαία, η οποία ήταν δημιούργημα του πρώην Προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου, δεν έχει εξαφανιστεί. Απόδειξη ότι εμφανίστηκε στην Προεδρική Φρουρά, όχι ως σημαία της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αλλά ως μια σημαία που έχει πάνω της το εθνόσημο. Και τίποτα άλλο.

Στη θέση της σημαίας στο Προεδρικό Μέγαρο εμφανίστηκαν τα δώρα που έχουν προσφέρει στην Πρόεδρο οι άνδρες της Προεδρικής Φρουράς. Το κεντημένο στο χέρι γιλέκο της στολής ευζώνων και ένα αυθεντικό τσαρούχι, που η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τοποθέτησε στο γραφείο της τιμώντας την Προεδρική Φρουρά. Δεν χρειάζεται να σας πω, είναι πλέον γνωστό ότι η στολή των ευζώνων κατασκευάζεται μέσα στο στρατόπεδο από ειδικευμένους τεχνίτες και το κάθε τσαρούχι ζυγίζει περίπου 1,5 κιλό. Μέσα στη σόλα, το τσαρούχι έχει τουλάχιστον 60 καρφιά για να μην γλιστρούν ο εύζωνες.

***

Γιατί ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε την Πρόεδρο για δείπνο

Πάντως το βράδυ της Πέμπτης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήγε στην Αρχιεπισκοπή. Την είχε προσκαλέσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ο οποίος και της παρέθεσε δείπνο. Αν και δεν ανακοινώθηκε το παραμικρό, συζήτησαν για τα πάντα. Για το κοινωνικό έργο της εκκλησίας και κυρίως η συνάντηση έγινε για να λυθεί η παρεξήγηση που δημιουργήθηκε την πρωτοχρονιά με τη δοξολογία για το νέο έτος.

***

Ενας περίπατος ως την Εθνική Πινακοθήκη

Την άλλη μέρα το πρωί, πολλοί περαστικοί παρατήρησαν στους δρόμους της Αθήνας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πηγαίνει με τα πόδια στην Εθνική Πινακοθήκη. Φορώντας τη μάσκα της, χωρίς παρατρεχάμενους και πολυπληθή φρουρά συνοδευόμενη μόνον από τον διευθυντή του διπλωματικού της γραφείου και από μία συνεργάτιδά της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου πήγε να συναντήσει τη Λίνα Μενδώνη (φωτογραφία) στην Εθνική Πινακοθήκη. Εκεί περιηγήθηκε σε όλους τους χώρους, μίλησε με τους πάντες ακόμα και με τα μέλη των κατασκευαστικών συνεργείων και πραγματικά εντυπωσιάστηκε.

Ρώτησε και έμαθε ότι οι επισκέπτες της Πινακοθήκης θα τους υποδέχεται στο ισόγειο ο πίνακας του Παναγιώτη Τέτση «Λαϊκή Αγορά» και ότι τα έργα θα αρχίσουν να μεταφέρονται στην Εθνική Πινακοθήκη από τις 19 Φεβρουαρίου ώστε στις 24 Μαρτίου να γίνουν τα εγκαίνιά της από τον Πρωθυπουργό.

***

Οι καλά φυλασσόμενες αποθήκες στον Ασπρόπυργο

Και εάν ρωτήσετε πού φυλάσσονται όλο αυτό το διάστημα τα πολύτιμα έργα της Εθνικής Πινακοθήκης, δεν πρόκειται βεβαίως να σας δώσω διεύθυνση και λεπτομέρειες αλλά το μόνο που μου επιτρέπεται να πω είναι ότι φυλάσσονται σε αποθήκες (με απόλυτη ασφάλεια και με φρούρηση) στον Ασπρόπυργο. Για την προσωρινή αυτή αποθήκευσή της (και συντήρησή τους) είχε φροντίσει από το 2012 ως Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού η Λίνα Μενδώνη.

***

Προετοιμασίες για στρατιωτική παρέλαση την 25η Μαρτίου

Αρχικά τα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης είχαν προγραμματισθεί να γίνουν την 25η Μαρτίου με την έναρξη των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Έλα όμως που στις 25 Μαρτίου έχει προγραμματισθεί Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να παραστεί. Τι θα συμβεί την ημέρα αυτή; Έμαθα λοιπόν ότι τα εγκαίνια της Πινακοθήκης πάνε μια μέρα πίσω. Δηλαδή στις 24 Μαρτίου. Το πρωί της 25ης Μαρτίου ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στην παρέλαση για την εθνική επέτειο και το απόγευμα θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες. Μα θα πείτε. Θα γίνει παρέλαση εν μέσω πανδημίας; Θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προετοιμάζεται από τώρα για παρέλαση!

***

Πίσω από τις κάμερες στη Σύνοδο Κορυφής

Σας έχω φρέσκα (πιο φρέσκα δεν γίνεται) νέα από την τηλεδιάσκεψη που έγινε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα εμβόλια κατά του Covid. Ήταν ίσως η πιο αγχώδης συνδιάσκεψη των ηγετών και από τις τρεις που έως τώρα έγιναν. Και τούτο γιατί οι περισσότεροι ηγέτες ζήτησαν από τις φαρμακευτικές εταιρίες (κατονόμασαν την Pfizer) να επισπεύσει την παράδοση των εμβολίων. Περισσότερο όμως προβληματισμένη φάνηκε η 44χρονη Πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν η οποία, όπως πληροφορήθηκα, μίλησε με σκληρή γλώσσα. Οι κακές γλώσσες λένε ότι υπήρξε στη Δανία λανθασμένη χρήση των εμβολίων, δηλαδή χρησιμοποίησαν όλα τα εμβόλια που πήραν ως… πρώτη δόση με αποτέλεσμα να ξεμείνουν από εμβόλια για δεύτερη δόση. Αποτέλεσμα η Πρωθυπουργός να ζητεί εδώ και τώρα εμβόλια.

Επικριτικοί προς τις φαρμακευτικές εταιρίες ήταν και οι Μακρόν και Κόντε, ενώ ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας αποκάλυψε ότι η χώρα του εξετάζει το ρωσικό εμβόλιο για να δώσει έγκριση. Με την πίεση των κυβερνήσεων για να αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα εμβόλια, μαθαίνω ότι η Ούρσουλα φον Λάϊεν δεν αντέδρασε, απλώς είπε ότι εάν υπάρχει έγκριση του ρωσικού εμβολίου τότε την ευθύνη δεν θα την έχει η Μόσχα (ή η ρωσική εταιρία που το παρασκευάζει), αλλά η κυβέρνηση που το εγκρίνει.

***

Η πρώτη εξ αποστάσεως επαφή με την κυβέρνηση Μπάιντεν

Ίσως οι περισσότεροι να μην το έχετε αντιληφθεί αλλά εκεί γύρω στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής έγινε η πρώτη επαφή μέλος της κυβέρνησης με την κυβέρνηση Μπάιντεν. Τι είχε συμβεί; Με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτισώτης μετείχε σε τηλεδιάσκεψη για την κλιματική αλλαγή με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και συντονιστή τώρα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης για το κλίμα Τζον Κέρι. Στη σύσκεψη αυτή πήραν μέρος και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που όλοι χαιρέτησαν την επιστροφή των ΗΠΑ σε θέματα προστασίας του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή. Πρώτο βήμα είναι η αναθεώρηση για ότι έως τώρα συμβαίνει με την κλιματική αλλαγή και συντονισμό όλων των χωρών για την κατάργηση του άνθρακα στην παραγωγή ενέργειας.