Προετοιμασία 20’, Μαγείρεμα 1 ώρα περίπου

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)

200 ml ελαιόλαδο

300 γρ. ψιλό γαριδάκι

250 γρ. μανιτάρια σαμπινιόν

1 lt νερό

12 γαρίδες νούμερο 3

10 γρ. ξερά βασιλομανίταρα (πορτσίνι)

12 φέτες λαρδί (αν δεν βρούμε το αντικαθιστoύμε με μπέικον)

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

350 γρ. ρύζι για ριζότο (αρμπόριο, καρναρόλι, καρολίνα ή νυχάκι)

100 γρ. βούτυρο

6-7 ραπανάκια

1 λεμόνι ακέρωτο, κατά προτίμηση βιολογικό (χυμός και ξύσμα)

30 φύλλα σπανάκι baby για το σερβίρισμα

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 100 ml ελαιόλαδο να κάψει και ρίχνουμε το ψιλό γαριδάκι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τα μανιτάρια χοντροκομμένα και 1 lt νερό. Αφήνουμε να βράσει περίπου μισή ώρα. Σουρώνουμε και κρατάμε τον ζωμό για να κάνουμε το ριζότο.

Καθαρίζουμε τις γαρίδες αφήνοντας κεφάλι και ουρά, τυλίγουμε το σώμα της καθεμιάς με μια φέτα λαρδί.

Βάζουμε τα μανιτάρια πορτσίνι στο μπλέντερ και τα κάνουμε σκόνη.

Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε 50 ml ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με το ρύζι.

Μόλις μαραθεί το κρεμμύδι, προσθέτουμε τη σκόνη από τα μανιτάρια και ξεκινάμε να προσθέτουμε τον ζωμό των μανιταριών μέχρι να φτιάξουμε το ριζότο.

Λίγο προτού ετοιμαστεί το ριζότο, βάζουμε στη φωτιά ένα σχαροτήγανο και ψήνουμε 2 λεπτά από κάθε πλευρά τις γαρίδες να πάρουν ωραίο χρώμα και να λιώσει το λαρδί.

Τελειώνουμε το ριζότο με ελάχιστο βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο. Δοκιμάζουμε στο αλατοπίπερο.

Κόβουμε τα ραπανάκια σε φέτες. Τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το σπανάκι, με το ξύσμα ενός και τον χυμό ½ λεμονιού και 50 ml ελαιόλαδο.

Σερβίρουμε το ριζότο σε μία πιατέλα, βάζουμε από πάνω τις γαρίδες και τα λαχανικά.