Task force με περισσότερους από 1.000 υπαλλήλους που θα εργάζονται εκτός ωραρίου – ακόμη και τις αργίες – συστάθηκε στον ΕΦΚΑ προκειμένου να απονεμηθούν οι χιλιάδες συντάξεις που εκκρεμούν.

Οπως έχει αποκαλύψει «Το Βήμα», η κατάσταση είναι δύσκολη, καθώς στον όγκο των εκκρεμοτήτων, που ανέρχονται σε 170.000 αιτήματα για κύρια σύνταξη και 130.000 για επικουρική και εφάπαξ, θα προστεθεί νέο κύμα αιτήσεων συνταξιοδότησης εντός του έτους λόγω των επικείμενων αλλαγών στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 1/1/2022.

Με απόφαση της διοίκησης του ΕΦΚΑ, αποφασίστηκε η σύσταση κλιμακίων για την επιτάχυνση της απονομής των εκκρεμών συντάξεων και την αποπληρωμή των οφειλόμενων αναδρομικών ποσών στους συνταξιούχους. Ο στόχος που ετέθη είναι κάθε υπάλληλος να κλείνει μέχρι 110 φακέλους τον μήνα και να εισηγείται τις αποφάσεις συνταξιοδότησης με κίνητρο ένα έξτρα μηνιαίο μπόνους 480 ευρώ.

Μεγάλη συμμετοχή

Ακολουθώντας την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, μέχρι την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου πάνω από 1.000 εργαζόμενοι δήλωσαν συμμετοχή στα κλιμάκια σε σχετική εφαρμογή στην ηλεκτρονική διεύθυνση intranet.efkagov.gr/klimakia.

Οι υπάλληλοι αυτοί, με εργασία εκτός ωραρίου, θα εκδίδουν συνταξιοδοτικές αποφάσεις που εκκρεμούν πέραν αυτών που θα διεκπεραιώνουν στο κανονικό ωράριο εργασίας.

Oι στόχοι έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων για κάθε μήνα ανά υπάλληλο και ανά Ταμείο είναι οι εξής:

  • Για αιτήσεις ΙΚΑ κύριες και επικουρικές, από 50 έως 110 αποφάσεις
  • Για αιτήσεις ενταχθέντων Ταμείων, από 55 έως 110 αποφάσεις
  • Για αιτήσεις ΟΑΕΕ, από 25 έως 50 αποφάσεις
  • Για αιτήσεις ΟΓΑ, από 45 έως 95 αποφάσεις
  • Για αιτήσεις ΕΤΑΑ, από 42 έως 70 αποφάσεις
  • Για αιτήσεις NAT, από 52 έως 110 αποφάσεις.
  • Για αιτήσεις ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, από 24 έως 50 αποφάσεις.
  • Για αιτήσεις Δημοσίου (κύρια σύνταξη, επικουρική, εφάπαξ), από 55 έως 90 αποφάσεις.
  • Για αιτήσεις Δημοσίου που αφορούν μεταβολές, από 20 έως 130 αποφάσεις.
  • Για αιτήσεις επικουρικής σύνταξης (ΕΤΕΑΕΠ) από Ταμεία ιδιωτικού, από 40 έως 95 αποφάσεις.

Στόχοι μπαίνουν και στην καταμέτρηση ενσήμων – μέχρι 360 φάκελοι ανά υπάλληλο κάθε μήνα –, αλλά και στην αναγνώριση – έλεγχο πληρωμής πλασματικού χρόνου – μέχρι 270 περιπτώσεις κάθε μήνα.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου επιτάχυνσης της απονομής των εκκρεμών συντάξεων, που είχε επεξεργαστεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου πριν από τον ανασχηματισμό και εφαρμόζει η νέα ηγεσία, περιλαμβάνει ακόμη υποχρεωτικές εξάμηνες αποσπάσεις υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ από άλλους φορείς του Δημοσίου, ομάδες εργασίας με ποσοτικούς στόχους και «πριμ παραγωγικότητας» έως 7.200 ευρώ τον χρόνο, διάθεση προσωπικού από επιστημονικά Επιμελητήρια, αλλά και «προσκλητήριο» σε έμπειρους, συνταξιούχους πρώην υπαλλήλους ασφαλιστικών ταμείων (με οκτάμηνες συμβάσεις έργου) προκειμένου να συνδράμουν στις διαδικασίες απονομής.

Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση του διοικητή θα μπορεί ο ΕΦΚΑ να αναθέτει σε συνταξιούχους πρώην υπαλλήλους των ασφαλιστικών ταμείων που γνωρίζουν τις διαδικασίες απονομής συντάξεων την επιστροφή τους στο Ταμείο με στόχο τη στελέχωση των σχετικών κλιμακίων. Η ανάθεση έργου θα γίνεται με συμβάσεις έργου οκτώ μηνών και δεν θα ανανεώνεται. Η αμοιβή θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, ενώ οι εν λόγω συνταξιούχοι θα εξαιρεθούν από τις προβλεπόμενες περικοπές της σύνταξής τους.