Αναμονή: 4-5 ώρες Προετοιμασία: 15′ Μαγείρεμα: 40′

ΥΛΙΚΑ (για 2 μερίδες)

Για τις μπριζόλες Τ-bone

2 μικρές μπριζόλες Τ-bone, 400 γρ. η μία, με το κόκκαλο

250 ml μαύρη μπίρα

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη

1 ματσάκι φρέσκο θυμάρι

Αλάτι και πιπέρι

5 γρ. βούτυρο

1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τα μανιτάρια

1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, σε ροδέλες

3 κουτ. σούπας μπαλσάμικο

1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη

200 γρ. φρέσκα μανιτάρια της αρεσκείας μας, σε φέτες

Αλάτι και πιπέρι

Για τον πουρέ κάστανο

5 γρ. βούτυρο

60 γρ. βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα (βρίσκουμε έτοιμα στα σουπερμάρκετ)

200 ml ζωμός βοδινού, σπιτικός ή από βιολογικό κύβο ή ψυγείου

Πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Για τις μπριζόλες Τ-bone

Σε ένα τάπερ βάζουμε την μπίρα, το σκόρδο, τη ζάχαρη, το θυμάρι, ανακατεύουμε και βυθίζουμε μέσα τις μπριζόλες. Τις αφήνουμε να μαριναριστούν στο ψυγείο για 4-5 ώρες.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Βγάζουμε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα, τις σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί και τις αλατοπιπερώνουμε. Σε αντικολλητικό τηγάνι που να μπαίνει στον φούρνο, σε δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο και ψήνουμε τις μπριζόλες για 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα (δεν ξεχνάμε τις πλαϊνές πλευρές).

Μεταφέρουμε το τηγάνι με τις μπριζόλες στον φούρνο. Αν το τηγάνι μας δεν μπαίνει στο φούρνο, μεταφέρουμε το περιεχόμενό του σε ένα ταψάκι. Ψήνουμε 12′ – 15′ για rear ψήσιμο, 15′ – 17′ για medium rear, 20′ για medium και 25′ για well done μπριζόλα.  Βγάζουμε από τον φούρνο τις μπριζόλες και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν σε ξύλο κοπής σκεπασμένες με αλουμινόχαρτο για 5′.

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τα μανιτάρια

Σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 5′. Μόλις πάρουν χρώμα, προσθέτουμε το μπαλσάμικο, την καστανή ζάχαρη, τα μανιτάρια και αλατοπιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 20′, μέχρι να μαλακώσουν τελείως τα κρεμμύδια και να ψηθούν τα μανιτάρια.

Για τον πουρέ κάστανο

Σε κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα κάστανα για 5′. Προσθέτουμε τα ¾ από τον ζωμό βοδινού και σιγοβράζουμε για 10′. Πολτοποιούμε με ραβδομίξερ ή μπλέντερ, προσθέτουμε πιπέρι και όσο επιπλέον ζωμό χρειαστεί μέχρι να αποκτήσει ο πουρές μας την επιθυμητή σύσταση.

Για το σερβίρισμα

Σερβίρουμε κάθε Τ-bone steak με 2-3 κουτ. σούπας καραμελωμένα κρεμμύδια και μανιτάρια και 1/3 φλιτζ. πουρέ κάστανου.