Εφέτος, η 23η γιορτή του κινηματογραφικού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί με υβριδικό τρόπο: το φεστιβάλ θα αρχίσει τον Μάρτιο (4-14/3) και θα κορυφωθεί το καλοκαίρι (24 Ιουνίου – 4 Ιουλίου 2021). Η παρουσίαση των ταινιών θα γίνει τόσο στους φυσικούς χώρους του (εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες), αλλά και online.

Το ενδιαφέρον σε αυτή την δύσκολη φάση της ζωής μας, είναι ότι το φεστιβάλ εξακολουθεί, όπως πάντα, να είναι ανήσυχο αναζητώντας τρόπους για την υλοποίηση φρέσκων ιδεών, όπως για παράδειγμα τα εγκαίνια ενός νέου τμήματος, που είναι αφιερωμένο στα podcast, τα ψηφιακά αρχεία που τον τελευταίο καιρό έχουν κατακτήσει τον πλανήτη.

Μετά τα φεστιβάλ της Τραϊμπέκα και του Όστιν, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αποφάσισε και αυτό να εξερευνήσει τον κόσμο των podcast. Ανάμεσα στα χιλιάδες podcast, το Φεστιβάλ θα προσπαθήσει να ανακαλύψει εκείνα που προκαλούν τα όρια της τέχνης και που με υλικά τη φωνή, τον λόγο και τη μουσική, μιλούν στον ρυθμό του σινεμά.

Μια γεύση για τα podcast που έχουν μπει στη ζωή μας φαίνεται και μέσα από ένα teaser podcast, το οποίο συνοψίζει τους λόγους για τους οποίους το Φεστιβάλ αγκαλιάζει αυτή την μορφή έκφρασης. Το επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Νίκος Ζαχαριάδης

Εργαστήρια και masterclass

Τον Μάρτιο το Φεστιβάλ θα πραγματοποιήσει μία σειρά διαδικτυακών εργαστηρίων, τα οποία θα απευθύνονται σε ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τα podcast και θα προσφέρουν εργαλεία και εξειδίκευση πάνω στις δομές και τα είδη τους. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ένα online masterclass, ανοιχτό για το κοινό που θα αποκαλύπτει τα μυστικά των podcast.

Φεστιβαλικά podcast

Το Φεστιβάλ θα δημιουργήσει αναπάντεχα podcast, τα οποία θα έχουν σχέση με θέματα, ανθρώπους, στιγμές του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και θα λειτουργούν συμπληρωματικά στο πρόγραμμά του. Θα προβληθούν το καλοκαίρι, από τις 24 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου.

Open call

Μετά την ολοκλήρωση των εργαστηρίων τον Μάρτιο, το Φεστιβάλ θα απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε δημιουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό για να καταθέσουν τα podcast τους, με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές που θα ανακοινωθούν τότε. Τα καλύτερα podcast θα επιλεγούν μετά τη λήξη των καταθέσεων και θα παρουσιαστούν το καλοκαίρι μέσα από τα ψηφιακά κανάλια του Φεστιβάλ.

Podcast για παιδιά

Τον κόσμο των podcast θα μπορούν να γνωρίσουν και τα παιδιά, τα οποία θα κληθούν να δημιουργήσουν τη δική τους ηχογράφηση μέσα από τη διαδικασία ενός παιχνιδιού.