Στην Κοινωνία Ώρα Mega μίλησαν σχετικά με το άνοιγμα των πανεπιστημίων και τα ελληνοτουρκικά ο υφυπουργός για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης, Άγγελος Συρίγος, και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

Αυτή τη στιγμή το πρώτο ζητούμενο είναι η εξεταστική περίοδος, ανέφερε ο κ. Συρίγος. Τελειώνει αυτές τις ημέρες το εξάμηνο, όποτε αρχίζει η εξεταστική περίοδος του χειμερινού εξαμήνου.

Η εξεταστική περίοδος θα γίνει μόνο εξ αποστάσεως τόνισε ο υφυπουργός, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα δια ζώσης.

Η θέση του υπουργείου, η οποία θα ανακοινωθεί σήμερα, είναι ότι οι εξετάσεις αρχίζουν 27 Ιανουαρίου αλλά μπορούν κάποια τμήματα να ξεκινήσουν πιο νωρίς.

Το 87% των συγγραμάτων έχει δοθεί στους φοιτητές

Είναι η περίοδος που εκτιμούμε ότι όλοι οι φοιτητές θα έχουν πάρει τα συγγράμματα τους τουλάχιστον 10 ημέρες πιο πριν.

Το 87% των συγγραμάτων, όπως εξήγησε, έχει δοθεί στους φοιτητές από τις 3 Ιανουαρίου. Ωστόσο σε ορισμένες περιοχές δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διανομές, όμως το θέμα θα λυθεί εντός των επόμενων ημερών.

Σχετικά με τις εξετάσεις μαθημάτων που περιλαμβάνουν εργαστηριακά μαθήματα εξήγησε ότι υπάρχει ειδική ρύθμιση από τον Σεπτέμβριο για τα τμήματα εκείνα που χρειάζονται κλινικές ασκήσεις, τα οποία μπορούν με εξαίρεση να λειτουργούν.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα καθορίσουν το άνοιγμα των πανεπιστημίων

Όσον αφορά του άνοιγμα των πανεπιστημίων, ανέφερε πως όλα αυτά εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία εξετάζονται ανά βδομάδα.

Ούτως ή άλλως, ανέφερε, η εξεταστική περίοδος διαρκεί περίπου ένα μήνα, όποτε υπολογίζεται ότι θα τελειώσει στις 19-20 Φεβρουαρίου, καθώς τώρα δεν αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα έλλειψης αιθουσών.

Όσο πλησιάζουμε στο τέλος του μήνα με βάση και τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα θα αποφασιστεί και τι θα γίνει, εξήγησε.

Φίλης: Τα πανεπιστήμια υπολειτουργούν

Είναι προφανώς ότι έχουμε καθυστερήσεις και υπολειτουργίες στα πανεπιστήμια, εξήγησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

Είναι προφανές ότι τα πανεπιστήμια έχουν μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης. Έχουμε μικρό αριθμό εκπαιδευτικών και συγκεκριμένα ένας καθηγητής με 35 μαθητές, είπε.

Έκανε επίσης λόγο για υποχρηματοδότηση της Παιδείας εξηγώντας ότι φέτος τα πανεπιστήμια, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, έχουν πιο λίγα χρήματα από ότι πέρυσι.

Τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να ανοίξουν με τους όρους που γνωρίζουμε, σημείωσε ο κ. Φίλης, όμως ακόμα κι αν ανοίξουν θα είμαστε μπροστά σε πολλά και μεγάλα προβλήματα.

Συρίγος: Η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών λόγω των ‘’αιωνίων’’

Σχετικά για το θέμα ελλιπών καθηγητών, ο κ. Συρίγος απάντησε πως η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη χώρα.

Ο λόγος, εξήγησε, οφείλεται στους ανενεργούς φοιτητές, όσοι δηλαδή είναι πέραν του χρόνου που θα περίμενε κάποιος να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

«Όταν κάποιος μπαίνει με βαθμό 2 ή με 3 στο πανεπιστήμιο κατά τεκμήριο δεν θα μπορέσει να τελειώσει ποτέ την πανεπιστημιακή σχολή» εξήγησε.

Σάλος με τη δήλωση Πολάκη για τη μεσαία τάξη

Σάλος προκλήθηκε με τη δήλωση του Παύλου Πολάκη ο οποίος αναλύοντας τα αίτια της εκλογικής ήττας της 7ης Ιούλίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «γ@@@@@ τη μεσαία τάξη».

«Ο Πολάκης θέτει ένα πολιτικό ζήτημα με τον δικό του τρόπο» σχολίασε ο Ν. Φίλης, προσθέτοντας ότι «δεν μπορώ να συμφωνήσω ότι είχαμε επιλογή να διαλύσουμε τη μεσαία τάξη. Τη μεσαία τάξη τη διέλυσαν τα μνημόνια, όχι μόνο στην Ελλάδα».

Οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας

Οι διευρευνητικές συνομιλίες που θα αρχίσουν στις 25 του μηνός, έχουν το εξής χαρακτηριστικό: η μεν Ελλάδα θέλει να συζητήσει οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, η Τουρκία είναι σαφές ότι στη συζήτηση θέλει να συμπεριλάβει και γκρίζες ζώνες κυριαρχίας και την αποστρατικοποίηση των νησιών, ανέφερε ο κ. Συρίγος.

«Η επίλυση των πολύ σοβαρών ελληνοτουρκικών ζητημάτων προφανώς θα είναι με δύο τρόπους: ή με διάλογο ή με πόλεμο. Ως χώρα και σωστά επιλέγουμε τον διάλογο βάσει τους διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας» ανέφερε ο κ. Φίλης.

Πολύ σωστά λοιπόν, είπε, ξεκινούν διαπραγματεύσεις και μακάρι να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για να λυθούν κάποια ζητήματα.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώνει τα πολιτικά κόμματα και τον ελληνικό λαό και να υπάρχει μια διακομματική συνεννόηση για τα ζητήματα αυτά» εξήγησε.