Πιλάφι με δαμάσκηνα και φιστίκια Αιγίνης

Το μυστικό για να απολαύσετε καλύτερα αυτό το εξαίσιο πιλάφι είναι να το σερβίρετε ζεστό.

Food styling: Μάκης Γεωργιάδης Φωτογραφία:Ακης Ορφανίδης

Προετοιμασία 10΄, Μαγείρεμα 20΄

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

3 κ.σ. βούτυρο

1 µικρό ξερό κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο

1 φλ. ρύζι για πιλάφι (µακρύκοκκο)

2 φλ. ζωµός κρέατος, ζεστός (σπιτικός ή με βιολογικό κύβο)

100 γρ. φιστίκια Αιγίνης

150 γρ. ξερά δαµάσκηνα, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένα

1 μήλο, σε μικρούς κύβους

1 φλ. λευκό κρασί

Λίγες ίνες (4) κρόκου Κοζάνης

1 πρέζα κανέλα

Αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 2 κ.σ. από το βούτυρο και το κρεμμύδι. Την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 7 – 10 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και από πάνω με το καπάκι της κατσαρόλας.

Καβουρδίζουμε ελαφρώς σε ένα τηγάνι τα φιστίκια. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα χοντροκόβουμε στο μούλτι. Βάζουμε σε μέτρια φωτιά μια κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το υπόλοιπο βούτυρο (1 κ.σ.), τα δαμάσκηνα και το μήλο. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το λευκό κρασί, τον κρόκο Κοζάνης και την κανέλα. Σιγοβράζουμε μέχρι να πυκνώσει η σάλτσα και να γίνει σαν ελαφρύ σιρόπι. Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και τα φιστίκια Αιγίνης. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk