Σύσκεψη με γιατρούς και λοιμωξιολόγους είχε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, για την πορεία της πανδημίας και του εμβολιασμού.

Μεταθέτει τις ευθύνες της στους γιατρούς

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε εξαιρετικά αργό το ρυθμό του εμβολιασμού και εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι πορεύεται χωρίς πυξίδα και στο θέμα των εμβολίων και σε ότι αφορά την ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για άγνοια κινδύνου του πρωθυπουργού, ενώ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι αρνείται την συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν τρεις δύσκολοι μήνες μπροστά μας.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να φορτώσει τις ευθύνες της στους γιατρούς και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου

Αναλυτικότερα ο κ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της δίωρης σύσκεψης, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, καθώς παρά το παρατεταμένο lockdown η εξάπλωση του ιού στη κοινότητα επιμένει, ενώ έχουμε μπροστά μας τρεις δύσκολους χειμερινούς μήνες.

»Ο ρυθμός εμβολιασμού είναι εξαιρετικά αργός και φοβάμαι ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να πορεύεται χωρίς πυξίδα, τόσο για την ενίσχυση του ΕΣΥ όσο όμως και για την επάρκεια και ταχεία αξιοποίηση των εμβολίων στη χώρα μας.

»Ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να έχει άγνοια κινδύνου, καθώς προχθές προκειμένου να δικαιολογήσει τον απελπιστικά χαμηλό ρυθμό του εμβολιασμού, δήλωσε ότι όποιος βιάζεται σκοντάφτει. Όμως την ώρα που η χώρα βιώνει ήδη μια τραγωδία με πάνω από 5.000 συνανθρώπους μας να έχουν χάσει τη ζωή τους, δεν υπάρχει η πολυτέλεια χρόνου.

»Κάθε μέρα είναι πολύτιμη. Γιατί κάθε μέρα μπορούμε να σώσουμε ανθρώπους. Αυτό όμως απαιτεί στρατηγική, σχέδιο, οργάνωση και ταχύτητα. Τίποτα από αυτά, δυστυχώς, δεν χαρακτηρίζουν τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίζεται την πανδημία.

Χρειάζεται στοιχειώδης συνεννόηση

»Και χρειάζεται στοιχειώδης συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, την οποία επιμόνως ο κ. Μητσοτάκης αρνείται. Και σαν να μην έφτανε αυτό έχουμε και μια εμφανή πια προσπάθεια να φορτώσει ευθύνες στην επιτροπή των επιστημόνων και τους γιατρούς, προκειμένου έτσι να ξεφορτωθεί τις δικές του ευθύνες για τις δικές του αποφάσεις.

Ο τόπος, όμως, τούτη την ώρα χρειάζεται όλες τις δυνάμεις του ενωμένες για τη διαχείριση της πανδημίας. Και η κουρασμένη ελληνική κοινωνία είναι κρίσιμο να μην χάσει την εμπιστοσύνη της στην επιστημονική κοινότητα».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέας Ξανθός, τα μέλη της Επιτροπής των επιστημόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος και Τάκης Παναγιωτόπουλος, η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, ο καθηγητής Αιματολογίας και επικεφαλής της κλινικής Covid στο νοσοκομείο του Παρισιού, Γρηγόρης Γεροτζιάφας και ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας και επικεφαλής της κλινικής Covid του Ευαγγελισμού, Γιάννης Καλομενίδης.