Νέες πρωτοβουλίες τόσο για το θέμα της πατέντας του εμβολίου όσο και για το ζήτημα του αναγκαίου κουρέματος των «κορωνο-χρεών» αναμένεται να αναλάβει λίαν προσεχώς ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε και χθες στο επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και αποφασίστηκε το κόμμα και ο ίδιος ο πρόεδρός του να βγουν πιο επιθετικά στα δυο αυτά θέματα, ζητώντας άμεσα να υπάρξουν παρεμβάσεις.

«Μέσα σε αυτήν την κατάσταση πλήρους απώλειας ελέγχου, η κυβέρνηση συνεχίζει να υπόσχεται ανοσία με εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού μέσα στο καλοκαίρι, την ώρα που η πορεία εμβολιασμού είναι εξαιρετικά αργή και όλοι οι επιστήμονες προειδοποιούν πως έτσι δεν επιτυγχάνεται ανοσία εντός του 2021» λένε από το επιτελείο του Αλ. Τσίπρα.

«Οι αριθμοί δεν βγαίνουν»

Παράλληλα κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. σημειώνουν ότι από τις 28/12 ως σήμερα έχουν γίνει μόλις 44.000 εμβολιασμοί και λένε χαρακτηριστικά: «Τα μαθηματικά, ακόμα και με αύξηση στις 17.000 εμβολιασμούς τη μέρα, που υπόσχεται τώρα η κυβέρνηση, δεν βγαίνουν. Κάποιος λέει ψέματα. Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν διέψευσε το ρεπορτάζ του Politico, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα πήρε 2 εκατ. εμβόλια της Moderna λιγότερα από αυτά που δικαιούται».

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αρκείται να λέει πως «όποιος βιάζεται σκοντάφτει» και αρνείται να πάρει πρωτοβουλία για την άρση του καθεστώτος πατέντας για τα εμβόλια, όπως πρότεινε ο Αλ. Τσίπρας (κατέθεσε σχετική επίκαιρη ερώτηση ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός) και την οποία ζητούν οι επιστήμονες (Μόσιαλος, Γεροτζιάφας κλπ) ώστε να μπορούν να παραχθούν μαζικότερες ποσότητες εμβολίων και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

«Η δικαιολογία πως εταιρίες στην Ελλάδα δεν μπορούν να παράξουν το εμβόλιο είναι πρόφαση για την αδράνεια του κ. Μητσοτάκη» λένε ανώτερα κομματικά στελέχη και συμπληρώνουν: «Υπάρχουν πολλές εταιρίες στο εξωτερικό που μπορούν, αν αρθεί το καθεστώς της πατέντας. Ταυτόχρονα η Ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανα άλλες Ευρωπαϊκές χώρες να προβαίνουν σε διμερείς συμφωνίες για εξαγορά επιπλέον εμβολίων πέραν αυτών που εξασφαλίζει η ΕΕ».

Oι επιχειρήσεις στο χείλος της καταστροφής

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η αξιωματική αντιπολίτευση και στην οικονομική κατάσταση, τονίζοντας ότι οι παλινωδίες και τα λάθη της κυβέρνησης δεν θέτουν μόνο τη χώρα πάλι στο επίκεντρο μιας νέας έξαρσης της υγειονομικής κρίσης, αλλά παρατείνουν και το καθεστώς περιοριστικών μέτρων, με εργαζόμενους και επιχειρήσεις πλέον να βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής, εάν δεν το έχουν ήδη ξεπεράσει.

«Την ημέρα που ξεκινούν οι εκπτώσεις και ενώ χάθηκε η σεζόν των Χριστουγέννων που αποτελεί το 30% του τζίρου τους, οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές. Η κυβέρνηση έτσι δημιουργεί όρους μαζικής εκκαθάρισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πραγματικού αδιεξόδου για τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενούς τους» λένε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. προτείνει να μετατραπεί άμεσα το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση, να καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και να υπάρξει ουσιαστική στήριξη των μισθών των εργαζομένων με τη διατήρηση των θέσεων και των σχέσεων εργασίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Πάνω από όλα, όμως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι η ρύθμιση των οφειλών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία με κούρεμα της βασικής οφειλής. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάκαμψη αν δεν υπάρξει κούρεμα των χρεών της πανδημίας» τονίζουν από την Κουμουνδούρου.