Οπως όλοι γνωρίζετε, καθώς διαβάζετε και βλέπετε, ο ακροδεξιός λαϊκισμός δεν ευδοκιμεί μόνο στην Αμερική του ανεκδιήγητου Ντόναλντ Τραμπ. Κυκλοφορούν κάμποσοι θαυμαστές του και ανάμεσά μας, οι οποίοι τελευταίως επιτίθενται συστηματικά και οργανωμένα, αναπαράγοντας ευτελή fake news, στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Κατασκευάζουν κατά καιρούς ασυνάρτητες ψευδολογίες με κεντρικό αφήγημα ότι δεν ακολουθεί τα υπερπατριωτικά βήματα του προκατόχου της, τα ήθη και τα έθιμα του κ. Παυλόπουλου.

Σε αυτό το μοτίβο, άλλοτε ανακαλύπτουν εξαφανισμένα καριοφίλια, άλλοτε δεν βλέπουν την ελληνική σημαία στο γραφείο της, άλλοτε ότι δεν ασπάστηκε τον Αρχιεπίσκοπο και πιο πρόσφατα ότι επιδεικνύει υπερβολική ευαισθησία στο κράτος δικαίου και στ’ ανθρώπινα δικαιώματα! Οπως αναφέρουν οι συνεργάτες της, κάποιοι δεν μπορούν προφανώς να αποδεχθούν ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμένει ένας ευαίσθητος πολίτης που νοιάζεται για όσα συμβαίνουν γύρω της και δεν παραμένει αυστηρά προσηλωμένη στην «εθιμοτυπία» των υψιπετών δηλώσεων και των ανύπαρκτων πράξεων.

Που δεν διστάζει να πηγαίνει σε μια κοινωνική κουζίνα στον Κεραμεικό και να σερβίρει αστέγους, ανέργους και πρόσφυγες. Που δεν διστάζει να στέκεται απέναντι σε αναχρονιστικά ταμπού, σεβόμενη πάντα τον ρόλο της. Που προσπαθεί να αναδεικνύει πάντοτε συνανθρώπους μας που προσφέρουν ανιδιοτελώς, που ασκούν τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις τους μην υπολογίζοντας προσωπικό κόστος και κούραση. Που είναι πρόθυμη να ακούσει και να συνομιλήσει με όσους θέλουν την Ελλάδα να κοιτάζει μπροστά και δεν παραμένουν αγκυλωμένοι με το χθες.

Σχεδόν εξοργισμένοι, δε, σημειώνουν ότι «προφανώς δεν αρέσουν όλα τα παραπάνω σε εμπαθείς και μισαλλόδοξους, σε σημαιοφόρους ενός γραφικού και πολλές φορές επικίνδυνου υπερπατριωτισμού». Η ίδια πάντως δεν πτοείται, παρά αντιθέτως δεν κρύβει ότι θα συνεχίσει στον δρόμο που χάραξε, σεβόμενη τον θεσμό και την παράδοσή του, αλλά αποφασισμένη παράλληλα να του προσδώσει τη δυναμική και αξία που η εποχή επιτάσσει.

Τα μυστήρια του ανασχηματισμού

Τα πρωτοφανή γεγονότα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πάντως, πέραν των άλλων, παρέσυραν στο διάβα τους και τον πολυδιαφημισμένο ανασχηματισμό. Ωστόσο έκρυβε ορισμένα ενδιαφέροντα μυστήρια που έμειναν άλυτα και εν πολλοίς αδιευκρίνιστα. Για παράδειγμα, μυστήριο συνεχίζει να συνοδεύει την απομάκρυνση του άλλοτε εξ απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου. Ορισμένοι κρυφολένε διάφορα για τον «λαϊκό» και «ασεβή» Τάκη και άλλοι του αποδίδουν «παλαιοκομματική στάση και συμπεριφορά», μαζί με υπονοούμενα για «δουλειές» και «διαμοιρασμούς πόρων κατά το δοκούν». Κάποιος, στην προσπάθειά του να αποκαλύψει τον πολιτικό Τάκη, τον απέδωσε ως «αρχαία σκουριά», ως απόλυτη εκδοχή του παλαιοκομματισμού. Ωστόσο, η επικρατέστερη αιτία της απομάκρυνσής του έγκειται στο γεγονός ότι υπήρξε, κατά τις διηγήσεις διαφόρων, ακραία αθυρόστομος και σχεδόν προσβλητικός για τον κύκλο των «ελιτιστών» του Μεγάρου Μαξίμου και των συνδεδεμένων του Κολλεγίου Αθηνών. Λόγια και σχόλια, που για εκείνους που ξέρουν, καθιστούν τη σύγκρουση μεγάλη και τις διαφορές αγεφύρωτες.

Κατά την παράδοση του χαρτοφυλακίου του υπουργείου στον κ. Βορίδη, ο κ. Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε τη σχέση του με τον πρωθυπουργό «πανίσχυρη, διαρκής και ανθρώπινη σε διανοητικό και πολιτικό επίπεδο»

Ο διάδοχός του, πάντως, Μάκης Βορίδης έχει μεγάλα σχέδια για το υπουργείο Εσωτερικών. Θεωρεί το νέο πόστο βαθιά πολιτικό, απόλυτα θεσμικό και γι’ αυτούς τους λόγους πιο ταιριαστό για τον ίδιο, τις νομικές του γνώσεις και τις πολιτικές δυνατότητές του. Αν και, όπως εξομολογείται, φεύγει σχεδόν στενοχωρημένος, ή καλύτερα συγκινημένος, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Και αυτό γιατί, παρότι βρέθηκε σε ένα άγνωστο γι’ αυτόν περιβάλλον και αντικείμενο, κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις και να κατακτήσει τις καρδιές των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των ψαράδων της χώρας επειδή απλώς έδρασε με ορθολογισμό και, όπως λέει, ασχολήθηκε πραγματικά με τα προβλήματά τους, δίνοντας λύσεις σε μια δύσκολη περίοδο. Δεν μπορεί να πιστέψει και είναι έκπληκτος από τα μηνύματα που λαμβάνει από όλη τη χώρα. Μέχρι και στο γραφείο του Πρωθυπουργού, από ό,τι μαθαίνουμε, έφτασαν αιτήματα παραμονής του στο αγροτικό χαρτοφυλάκιο. Ο ίδιος δεν κρύβει επίσης ότι μόλις τώρα αντελήφθη γιατί ο Ανδρέας Παπανδρέου λατρευόταν τόσο πολύ από τον αγροτικό κόσμο. Αλλά, είπαμε, έχει μεγάλα σχέδια για το υπουργείο Εσωτερικών. Γι’ αυτά όμως εν καιρώ…

Εκείνη πάντως που απέτυχε παταγωδώς στον ανασχηματισμό ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη. Τελευταίως, η εκλεκτή αδελφή του κ. Πρωθυπουργού, απομονωμένη πολιτικά, όπως εμφανώς είναι, επιχείρησε να προσεγγίσει διάφορους κύκλους δυσαρεστημένων. Καραμανλικούς κατά βάση που συστηματικά αγνοεί η ηγεσία του κόμματος και της κυβέρνησης. Σε ορισμένους μάλιστα, προκειμένου να τους προσεταιρισθεί, έταξε βοήθεια και υποστήριξη εν όψει του ανασχηματισμού. Χαρακτηριστική είναι, όπως εντόνως μεταδίδεται, η περίπτωση του Θοδωρή Ρουσόπουλου, υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου στα χρόνια της διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, η υπουργοποίηση του οποίου σχεδόν προπαγανδιζόταν από διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Του υποσχέθηκε τη θέση του υπουργού Τουρισμού. Επίσης αντίστοιχες υποσχέσεις υποστήριξης φέρεται να προσέφερε και στον Ευριπίδη Στυλιανίδη. Οπως και σε ορισμένους άλλους, με επαφές στον αθλητικό χώρο, που διεκδικούσαν τη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη. Οπως διαπίστωσαν άπαντες εκ των υστέρων, ο κ. Θεοχάρης παρέμεινε στη θέση του και ο συμπαθής κατά τα άλλα κ. Ρουσόπουλος έμεινε σπίτι του. Ο κ. Στυλιανίδης ουδέν έλαβε και ο κ. Αυγενάκης επίσης παρέμεινε στη θέση του, παρά τους πολλούς διεκδικητές. Κατόπιν αυτών, αποδεδειγμένα πια, η κυρία Μπακογιάννη δεν είναι καλός αγωγός προαγωγής αιτημάτων, δεν επιδρά, ούτε επηρεάζει τις επιλογές του Πρωθυπουργού. Αυτά επί του παρόντος.

 

Φιλοδοξίες και… καριέρες

Αντιθέτως, ωστόσο, με τις αποτυχημένες απόπειρες της Ντόρας, ο ανασχηματισμός προήγαγε κάμποσους νέους και ενίσχυσε τις όποιες φιλοδοξίες παλαιοτέρων στο νεοδημοκρατικό στερέωμα. Για παράδειγμα, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Δένδιας ένιωσε ασφαλής, σε σημείο που δεν δίστασε να καλωσορίσει και αυτός τους νέους υπουργούς στο κυβερνητικό σχήμα. Πράγμα ασυνήθιστο. Επίσης, στους νεοδημοκρατικούς κύκλους αναφέρονται ως αποκτήσαντες ή αποκτήσασες κάποιο προβάδισμα στην κομματική κονίστρα η κυρία Νίκη Κεραμέως, ο κ. Β. Κικίλιας, αν και, κατά τις διαδόσεις, διεσώθη την τελευταία στιγμή, και ο φέρελπις , παρότι προερχόμενος από το ΠαΣοΚ, κ. Κ. Πιερρακάκης. Δεν γνωρίζουμε αν έχουν κάποια σημασία αυτού του τύπου οι κατατάξεις, αλλά είναι ακριβές ότι κάπως έτσι χτίζονται καριέρες και αναπτύσσονται φιλοδοξίες, ενίοτε και υπερφίαλες..

Τι θέλουν οι θεσμοί στην Αθήνα

Την περασμένη Παρασκευή, εν μέσω πανδημίας, κατέφθασαν στην Αθήνα εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών και από Δευτέρα θα έχουν επαφές με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τις τράπεζες. Βασικό τους αντικείμενο οι ανασταλέντες εδώ και καιρό πλειστηριασμοί, τα περίφημα «μορατόρια», οι αναστολές δηλαδή πληρωμής τοκοχρεολυτικών δόσεων που διατηρήθηκαν και πλέον πρέπει να επανέλθουν στην κανονικότητα και ένα κάρο άλλα θέματα σχετιζόμενα με τα κόκκινα δάνεια και την υγεία των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία, κακά τα ψέματα, δεν δίνουν νέα δάνεια, δεν χρηματοδοτούν την οικονομία, έχουν κλείσει τις κάνουλες ιδιαιτέρως στις μικρότερες των επιχειρήσεων και απλώς παλεύουν να μαζέψουν τα χρεωστούμενα. Το εννεάμηνο της αναστολής καταβολής των δόσεων παρήλθε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν συναινεί σε παροχή νέων διευκολύνσεων και ως εκ τούτου θα αρχίσει να ασκείται πίεση προς τις επιχειρήσεις. Από εδώ αρχίζει και το πρόβλημα. Πόσοι άραγε, εν μέσω υγειονομικής κρίσης, θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους; Και σε πόσους θα μπορέσουν οι τράπεζες να εφαρμόσουν αναγκαστικά μέτρα; Διλήμματα μεγάλα για την κυβέρνηση και ιδιαιτέρως για τους κ.κ. Σταϊκούρα και Γεωργιάδη. Οπως και για τους τραπεζίτες, οι οποίοι έχουν ξεχάσει πώς είναι να χρηματοδοτείς επιχειρήσεις και επενδύσεις…

***

Μια από τις εκπλήξεις του ανασχηματισμού ήταν η κυρία Μαρία Συρεγγέλα (φωτογραφία), η οποία μεταπήδησε από τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων στο υπουργείο Εργασίας, όπου κατέλαβε τη θέση της υφυπουργού Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας.

Εμεινε ωστόσο άστεγη η Ισότητα των Φύλων και ερέθισε τις φεμινίστριες που υπερασπίζονται και διεκδικούν ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες. Ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπαγάγει τη συγκεκριμένη Γραμματεία στις αρμοδιότητες της νέας υφυπουργού». Κατόπιν αυτών, ευλόγως διερωτάται «υπό ποίαν έννοια οι πολιτικές για την ισότητα των φύλων μπορούν να συσχετισθούν με τη δημογραφική πολιτική για την οικογένεια;». Κατά την άποψη του Συλλόγου, «η συνύπαρξη της ισότητας των φύλων και οικογενειακής πολιτικής κάτω από τον ίδιο φορέα υποβαθμίζει και στενεύει το εύρος των πολιτικών ισότητας στη χώρα και υπονομεύει τον αγώνα για ουσιαστική ισότητα των φύλων». Από αλλού περίμενε αντιδράσεις η κυβέρνηση και εν τέλει από αλλού προέκυψαν. Βλέπετε, ο συντηρητισμός είναι ίδιον της παράταξης…