Χαρακτηριστικά διατήρησης εσωκομματικών ισορροπιών, αποδοκιμασίας συγκεκριμένων πρακτικών αλλά και εκλογικής προετοιμασίας είχε ο… εξ αναβολής ανασχηματισμός της Δευτέρας.

Όπως φάνηκε, με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, περισσότερο επιχειρείται να ικανοποιηθούν όλες οι «φυλές» της Νέας Δημοκρατίας, παρά να σταλεί κάποιο άλλο σήμα. Υπό αυτό το πρίσμα, οι τελικές αλλαγές διέψευσαν κάποιες προσδοκίες όσων δεν ανήκουν στο στενό κομματικό περιβάλλον.

Το γεγονός ότι δεν έγινε καμία απολύτως αλλαγή στο οικονομικό επιτελείο φανερώνει περισσότερο μία διάθεση να υπάρξει συνέχεια χωρίς καθυστερήσεις και αναταράξεις και φωτίζει περισσότερο την πολιτική διάσταση των αποφάσεων του Πρωθυπουργού. Επιπλέον, η τοποθέτηση του Χρήστου Ταραντίλη στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, σε συνδυασμό με τη μετακίνηση του Θοδωρή Λιβανίου στη στενή ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου, σηματοδοτεί μία περαιτέρω ενίσχυση της επιτελικής ομάδας περί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με πρόσωπα της απόλυτης εμπιστοσύνης του.

Η μετακίνηση Βορίδη

Η πλέον ηχηρή κίνηση του Πρωθυπουργού ήταν η τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών, με αναπληρωτή τον Στέλιο Πέτσα.

Δεδομένου ότι ο κ. Βορίδης έχει πολύ διαφορετικές πολιτικές αναφορές από τον κ. Μητσοτάκη, η τοποθέτηση του σε μία τόσο νευραλγική θέση, εξυπηρετεί και σκοπούς εσωτερικών συσχετισμών, καθώς κατά το διάστημα που προηγήθηκε, οι γκρίνιες στη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ ήταν πολλές. Όπως εκτιμάται, σε αυτή τη φάση ο κ. Μητσοτάκης προτιμά να έχει τη συγκεκριμένη ομάδα κοντά του. Πάντως, η επικοινωνία και η συνεργασία του κ. Βορίδη με το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου ήταν καλή και αποτελεσματική στο διάστημα που προηγήθηκε και αυτό ήταν κάτι που αξιολογήθηκε θετικά.

ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ

Διατήρηση ισορροπιών

Ανάλογους στόχους διατήρησης ισορροπιών εκτιμάται ότι εξυπηρετεί η τοποθέτηση της Ζέττας Μακρή ως υφυπουργού στο υπουργείο Παιδείας και της Σοφίας Βούλτεψη στο υπουργείο Μετανάστευσης, στη θέση του Γιώργου Κουμουτσάκου, για τον οποίο είχε εκδηλωθεί μεγάλη δυσφορία με διάφορες αφορμές (αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, φωτογραφίες ενώ μεταλάμβανε σε εκκλησία εν μέσω πανδημίας κλπ.)

Η δεύτερη σημαντική αλλαγή ήταν η μετακίνηση του Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο Εργασίας και η αντικατάσταση του από τον Κώστα Σκρέκα στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, καθοριστική για την απόφαση του Πρωθυπουργού να απομακρύνει τον κ. Χατζηδάκη από το υπουργείο Περιβάλλοντος ήταν η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του χαρατσιού για τις ξένες επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, η οποία προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από ξένους επενδυτές.

Ως «ψαλίδισμα» της Νίκης Κεραμέως ερμηνεύεται η ανάθεση θέσης υφυπουργού Παιδείας στον καθηγητή Άγγελο Συρίγο, με αρμοδιότητα την Ανώτατη Εκπαίδευση. Ανάλογο μήνυμα δίδεται και με την αναβάθμιση του Βασίλη Κοντοζαμάνη ως αναπληρωτή υπουργού Υγείας. Και στα δύο αυτά υπουργεία κρίθηκε ότι στην παρούσα φάση, θεαματικές αλλαγές περισσότερα προβλήματα θα δημιουργούσαν, παρά θα έλυναν.

Η απομάκρυνση Βρούτση, Θεοδωρικάκου

Η απομάκρυνση από το κυβερνητικό σχήμα των Γιάννη Βρούτση και Τάκη Θεοδωρικάκου, σχετίζεται σύμφωνα με πληροφορίες, αφενός σε θέματα που αναδείχθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας (φιάσκο με τα ΚΕΚ την προηγούμενη άνοιξη κ.ά.), αφετέρου σε σημαντικές δυσλειτουργίες και κακή συνεννόηση με το κεντρικό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου.

Χαμηλότερο πολιτικό συμβολισμό έχει η αξιοποίηση δύο στελεχών που προέρχονται από το «Ποτάμι», του Γιώργου Αμυρά ως υφυπουργού στο υπουργείο Περιβάλλοντος και του Νικόλα Γιατρωμανωλάκη, ως υφυπουργού στο υπουργείο Πολιτισμού.

Ιδιαίτερη σημασία δίδεται από ορισμένες πηγές στην μετακίνηση του Θοδωρή Λιβανίου στο κεντρικό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου. Η συνεργασία του με τον Τάκη Θεοδωρικάκο δεν υπήρξε καλή (όχι με δική του ευθύνη), ωστόσο το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι ο κ. Λιβάνιος θεωρείται ένα από τα πλέον έμπειρα και καταρτισμένα στελέχη σε θέματα εκλογών.