Προετοιμασία 5′, Ψήσιμο 1 ώρα και 10′

ΥΛΙΚΑ (για 8 -10 άτομα)

450 γρ. πολίτικη βασιλόπιτα ή τσουρέκι

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

1,200 ml ξινόγαλα

6 αβγά

10 τμχ. αποξηραμένα σύκα κομμένα σε λεπτές φέτες

100 ml βαλσάμικο ξίδι

1 κουτ. σούπας μαύρη ζάχαρη

1 κουτ. γλ. μοσχοκάρυδο

5-6 φέτες μπέικον

200 γρ. γραβιέρα κατσικίσια τριμμένη

1 κουτ. σούπας φρέσκο φασκόμηλο ψιλοκομμένο

1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα ταψάκι, απλώνουμε λαδόκολλα και τοποθετούμε τις φέτες μπέικον τη μια δίπλα στην άλλη. Τις ψήνουμε για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Τις βγάζουμε από τον φούρνο και τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια.

Κόβουμε το τσουρέκι σε κύβους περίπου σε μέγεθος μπουκιάς. Τους τοποθετούμε σε ένα ταψί και τους ψήνουμε λίγο στον ζεστό φούρνο, στους 180°C, για περίπου 15 λεπτά, για να φρυγανιστούν ελαφρά.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βαλσάμικο ξίδι με τη ζάχαρη και τα σύκα. Τα αφήνουμε να καραμελώσουν ελαφρά σε χαμηλή φωτιά (μέχρι να δέσει η σάλτσα). Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν ελαφρά.

Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αβγά με το ξινόγαλα, το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε μέσα και τη γραβιέρα.

Αλείφουμε καλά με το βούτυρο ένα πυρέξ περίπου 20 Χ 28 cm. Ρίχνουμε τους φρυγανισμένους κύβους και τους ανακατεύουμε με το μπέικον και το ψιλοκομμένο φασκόμηλο. Ρίχνουμε από πάνω με ένα κουτάλι και τα σύκα. Περιχύνουμε με το μείγμα των αβγών και το αφήνουμε λίγο να κάτσει για 10-15 λεπτά τουλάχιστον. Καλύπτουμε χαλαρά (γιατί το μείγμα θα φουσκώσει αρκετά) με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο από πάνω και ψήνουμε στους 180°C για 30 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε το πυρέξ και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λεπτά μέχρι η πουτίγκα να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε ζεστή.