aΜπορεί οι εικόνες έξω από το Καπιτώλιο να προκάλεσαν στον στην υφήλιο, ωστόσο οι Αμερικάνοι φαίνεται πως είδαν τα γεγονότα με άλλη ματιά.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου δημοσκοπικών ερευνών YouGov, το 20% των Αμερικανών πολιτών τάσσεται υπέρ της εισβολής στο Καπιτώλιο και ένα ποσοστό 42% με 50% αντιτίθεται στην απομάκρυνση του Ντόναλντ Τραμπ από την εξουσία.

Το 62% των ψηφοφόρων αποδέχονται ότι η επίθεση αποτελεί απειλή για το πολίτευμα και το 71% αντιτίθενται στην κίνηση (οι Ρεπουμπλικανοί υποστηρικτές ωστόσο εμφανίζονται διχασμένοι).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ένας στους πέντε ψηφοφόρους τάσσεται υπέρ της εισβολής στο Καπιτώλιο.

Σε αυτό το ποσοστό το 45% ανήκουν στους υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων. Όσον αφορά τον υπεύθυνο για όσα εξελίχθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στην Ουάσιγνκτον, όπου το 55% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η ευθύνη βαρύνει τον απερχόμενο πρόεδρο Τραμπ.

Ακόμα, το 42% – 50% των ψηφοφόρων υποστηρίζει ότι θα πρέπει να απομακρυνθεί ο Τραμπ από την εξουσία.

Στο ερώτημα εάν οι οπαδοί του Τραμπ που προέβησαν στην πρωτοφανή επίθεση είναι εξτρεμιστές, τρομοκράτες, εγκληματίες ή πατριώτες, το 52% θεωρεί ότι είναι εξτρεμιστές, το 49% επέλεξε τρομοκράτες, το 41% εγκληματίες ενώ το 15% τους θεωρεί πατριώτες.

Κι άλλος νεκρός

Αστυνομικός που υπηρετούσε στο Καπιτώλιο έχασε τη ζωή του μετά την εισβολή οπαδών του ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην έδρα του Κογκρέσου.

Πρόκειται για τον πέμπτο άνθρωπο που γίνεται γνωστό ότι έχασε τη ζωή του εξαιτίας της εισβολής οπαδών του Τραμπ, με σκοπό να εμποδιστεί το αμερικανικό Κογκρέσο να επικυρώσει τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ανέφερε το CNN επικαλούμενο τρεις πηγές τις οποίες δεν κατονόμασε.

Αλλαγή… προβιάς από Τραμπ

Πάντως, ο ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε χθες Πέμπτη ότι στρέφει πλέον την προσοχή του στο να γίνει «ομαλή» και «εύτακτη» μεταβίβαση της εξουσίας, μετά την κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου από το Κογκρέσο, μερικές ώρες μετά την εισβολή οπαδών του μεγιστάνα στο Καπιτώλιο.

Στην πρώτη ανάρτηση του Τραμπ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter μετά την αιματηρή εισβολή και το χάος στο Καπιτώλιο, σε βίντεο που μεταφόρτωσε ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρει ότι αφού «το Κογκρέσο κύρωσε τα αποτελέσματα», «νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί την 20ή Ιανουαρίου».

Σημείωσε επίσης πως «στρέφω την προσοχή μου τώρα στο να εξασφαλίσω την ομαλή, εύτακτη και απροβλημάτιστη μεταβίβαση της εξουσίας», προσθέτοντας πως είναι «η στιγμή που αποτελείται επούλωση και συμφιλίωση».

Στο βίντεο, ο Τραμπ δεν προφέρει ούτε μία φορά το όνομα του Τζο Μπάιντεν, ενώ δήλωσε ότι αυτοί που ενεπλάκησαν στα βίαια επεισόδια της Τετάρτης δεν «αντιπροσωπεύουν» τις ΗΠΑ και θα «πληρώσουν».

Το μήνυμα Ελπιδοφόρου

To δικό του μήνυμα για τα γεγονότα έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, με παρέμβαση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ας προσευχηθούμε για τις ενωμένες Ηνωμένες Πολιτείες, ας προσευχηθούμε για ειρήνη και για συμφιλίωση», τόνισε.

«Είμαστε μια Δημοκρατία και η συμμόρφωση με τη λαϊκή βούληση διασφαλίζει ένα έθνος υπό τον Θεό αδιαίρετο, με ελευθερία και με δικαιοσύνη για όλους» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.