Θα σας ταξιδεύσω σήμερα μερικά χρόνια πίσω, τότε που άρχισε να ανθεί η ιδιωτική τηλεόραση, στο έτος 1989 και θα σας περιγράψω ποια ήταν αντίδραση της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη σε φαινόμενα τηλεοπτικής υπερέκθεσης. Τότε που διάφοροι πολιτικοί νόμιζαν πως το «κουτί» (όπως έλεγαν τότε την TV), ήταν ένα ασφαλές όχημα για την προβολή τους, για την επανεκλογή τους, για την αναγνωρισιμότητά τους και για την αύξηση της δημοφιλίας τους. Όπως συμβαίνει δυστυχώς και σήμερα, και με την έναρξη της ιδιωτικής τηλεόρασης είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα υπερέκθεσης πολιτικών στην τηλεόραση χωρίς τις περισσότερες φορές να λένε τίποτα. Απλώς φλυαρούσαν…

***

«Ακούστε και μένα τη θεατρίνα», είχε πει τότε η αθάνατη Μελίνα Μερκούρη συμβουλεύοντας τους πολιτικούς ως άνθρωπος του θεάτρου και των προβολέων να μην εκτίθενται στην τηλεόραση εάν δεν έχουν τίποτα να πουν. Όσο λιγότερο εμφανίζονταν τόσο το καλύτερο….

***

Υπήρξαν στο παρελθόν αρχηγοί κομμάτων που επέβαλαν «απαγορευτικό» τηλεοπτικών εμφανίσεων σε βουλευτές που το παράκαναν με τις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις. Απαγορευτικά που συνήθως δεν κρατούσαν για πολύ, αφού τα επέβαλαν ως ένα είδος τιμωρίας. Υπήρξαν πάλι κόμματα (στη δεκαετία του ΄80) που αυτά αποφάσιζαν ποιοι και πότε θα εμφανιστούν στην τηλεόραση. Ούτε αυτό κράτησε πολύ, αφού διαπιστώθηκε πως αυτός που κατάρτιζε τον κατάλογο εμφανίσεων μόνον τους πολιτικούς φίλους του έστελνε στα τηλεοπτικά παράθυρα.

***

Υπήρξαν τέλος κατά καιρούς τηλεοπτικά σεμινάρια για το πώς να εμφανίζονται τα στελέχη τους στην τηλεόραση. Τότε που κάθισαν στα θρανία οι βουλευτές και είχαν επιστρατευθεί επικοινωνιολόγοι (ντόπιοι και ξένοι) για να τους διδάξουν πως θα εμφανίζονται, πώς πρέπει να είναι ντυμένοι και το κυριότερο πώς να αποφεύγουν την τηλεόραση όταν δεν είχαν τίποτα να πουν. Καραδοκεί το λάθος, τους έλεγαν ή το χειρότερο να βγείτε εκτός γραμμής του κόμματος . Γιατί σας τα λέω όλα αυτά και σας θυμίζω ιστορίες (ίσως διδακτικές) του παρελθόντος; Επειδή τα φαινόμενα της τηλεοπτικής υπερέκθεσης πολιτικών εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα. Είναι αυτοί οι πολιτικοί που δεν έχουν τίποτα διδαχθεί από τη Μελίνα Μερκούρη.

***

Τα Σαουδαραβικά F-15 και οι Τούρκοι

Τον χαβά τους οι Τούρκοι. Τώρα τελευταίως άρχισαν να κατασκευάζουν φανταστικά σενάρια απειλών κατά της πατρίδας τους για να δικαιολογήσουν την προκλητικότητά τους και την επιθετικότητά τους. Έμαθαν, για παράδειγμα πως είναι πολύ πιθανόν να διεξαχθεί κοινή αεροναυτική άσκηση των ελληνικών δυνάμεων με τη Σαουδική Αραβία και ιδού τι φαντασιώθηκαν. Θα έρθουν στη Σούδα, έγραψαν οι τουρκικές εφημερίδες (όπως οι φιλοκυβερνητικές Aksam και Hurriyet), σαουδαραβικά F-15 τα οποία θα είναι απειλή για την Τουρκία.

Μάλιστα οι τουρκικές εφημερίδες προχώρησαν και σε ένα βήμα παραπάνω λέγοντας ότι ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Mohanmed bin Salman «διέταξε πολλά μαχητικά να…παραχωρηθούν στη βάση της Σούδας». Στο ίδιο πνεύμα και η ενημερωτική ιστοσελίδα haber7.com που κάνει λόγο για νέο μέτωπο με την Τουρκία, σημειώνοντας και την παράδοση των πρώτων γαλλικών αεροσκαφών Rafale εντός του… μήνα. Οι Τούρκοι φαντασιώνονται νέες συμμαχίες και παράδοση των Rafale μέσα στον Ιανουάριο.

***
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει προγραμματισμός για κοινές αεροπορικές ασκήσεις με τη Σαουδική Αραβία σε λίγο καιρό και οι λεπτομέρειες τώρα καθορίζονται. Άλλωστε, θα πρέπει να ξέρετε, ότι η Ελλάδα δανείζει αντιπυραυλικά συστήματα Patriot στη Σαουδική Αραβία και οι σχέσεις των δύο χωρών είναι εξαιρετικά καλές. Τελευταίως (μεσούσης της κρίσης του Oruc Reis) πραγματοποιήθηκαν κοινές αεροπορικές ασκήσεις και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία έστειλαν μαχητικά τους στη βάση της Σούδας.

***

Όσο για τα Rafale αυτά που αναμένεται να συμβεί μέσα στον Ιανουάριο δεν είναι βέβαια η παράδοσή τους στη χώρα μας, αλλά η έγκριση της σύμβασης προμήθειάς τους από τη Βουλή (στις 11 Ιανουαρίου) και η υπογραφή της σύμβασης (κατά πάσα πιθανότητα στις 25 Ιανουαρίου) από τους υπουργούς Άμυνας τω δύο χωρών Νίκο Παναγιωτόπουλο και Φλοράνς Παρλί.

***

Το ρήγμα και ο «χυλός» του ΣΥΡΙΖΑ

Να λοιπόν που εμφανίστηκε ρήγμα στη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Και εξηγούμαι: Κορυφαία στελέχη της τάσης των προεδρικών, όπως οι Αντώνης Κοτσακάς, Πάνος Ρήγας και Νίκος Σκορίνης, μέλη της «Ριζοσπαστικής Εναλλακτικής Ενότητας» («ΡΕΝΕ,» τη λένε για συντομία), που, αν και προέρχεται από την ομάδα κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, φαίνεται να αποστασιοποιείται από επιλογές και πράξεις πρωτοκλασάτων πρώην υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Η συγκεκριμένη ομάδα βρίσκεται εδώ και καιρό σε διάσταση από το βασικό κομμάτι των άλλων προεδρικών (Παππάς, Σπίρτζης, Πολάκης κ.λπ.), καθώς εμφανίζεται ενοχλημένη για μια σειρά επιλογών και συμπεριφορών -κυρίως της κυβερνητικής περιόδου- που, όπως λένε, «δεν θυμίζουν ούτε κατά διάνοια» την Αριστερά.

***
Ρώτησα τον Αντώνη Κοτσακά (ο οποίος να σημειώσω προέρχεται από το ΠαΣοΚ) ποια ήταν η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στην κίνηση αυτή και μου απάντησε ότι ο Πρόεδρος ενημερώθηκε πριν εκδηλωθεί η κίνηση, αλλά αρνήθηκε να μου πει τις αντιδράσεις του. Ο κ. Κοτσακάς χαρακτήρισε ως… «χυλό» τις «κινήσεις μελών» στο κόμμα, κινήσεις, όπως είπε, χωρίς περιεχόμενο. Και δίνει τους άξονες που πρέπει από εδώ και πέρα να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, όπως μου είπε, η ΡΕΝΕ ζητεί πρώτα απ΄όλα τη άμεση ανάγκη συγκρότησης προγραμματικού λόγου. Υπογραμμίζει την ανάγκη να πέσει το πολιτικό βάρος στο κόμμα και όχι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Παράλληλα, στο κείμενο γίνεται σαφές ότι η πυραμιδική δομή του κόμματος δεν μπορεί να ανταποκριθεί, πλέον, στις σύγχρονες ανάγκες και υπογραμμίζεται η ανάγκη ανοίγματος της συγκεκριμένης συζήτησης. Τέλος, η νέα τάση τάσσεται σαφώς υπέρ της ανάγκης διεύρυνσης του κόμματος. Πρόκειται, όπως αντιλαμβάνεσθε, για μια ευθεία αντιπαράθεση με τους λεγόμενους προεδρικούς τους κόμματος (δηλαδή τους κκ. Πολάκη, Σπίρτζη και Παππά). Αναμένεται η απάντησή τους, όπως και ποια θέση θα πάρει ο κ. Τσίπρας.

***

Η απειθαρχία των Θεοφανείων

Αυτό που προβλημάτισε περισσότερο τους ειδικούς αλλά και τους κυβερνητικούς παράγοντες είναι ότι παρά τις εκκλήσεις για περιορισμό των μετακινήσεων και την αποφυγή του συνωστισμού και παρά το αυστηρό lockdown υπήρξε απειθαρχία εκ μέρους πολλών πολιτών. Είτε αυτοί ήταν κληρικοί, είτε λαϊκοί αψήφησαν τα περιοριστικά μέτρα, ρίχνοντας το σταυρό στο νερό σε εξωτερικό χώρο και αντίθετα με τα όσα υπαγόρευσε για την περίσταση η Ελλαδική Εκκλησία. Δεν υπήρχε πειθαρχία στα μέτρα στα Θεοφάνια όπως υπήρχε την πρωτοχρονιά.

Στο κεντρικότερο σημείο της Θεσσαλονίκης, μπροστά στο Λευκό Πύργο, ομάδα πολιτών κατάφερε, παρά τις αστυνομικές πιέσεις, να ρίξει το σταυρό στα νερά του Θερμαϊκού με έπαθλο προσαγωγές ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων στη συμπρωτεύουσα. Τα συνεργεία, άλλωστε, κατέγραφαν από νωρίς το πρωί σκηνές κοσμοσυρροής στους μεγαλύτερους ναούς της πόλης, όπως στον πολιούχο Άγιο Δημήτριο ή τον μητροπολιτικό ναό, Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Καλαμαριά, αποτυπώνοντας το μέγεθος του προβλήματος.

***
Βοηθούντος και του καιρού, ανήμερα των Θεοφανίων πλημμύρισαν με κόσμο οι παραλίες του Φλοίσβου και του Αλίμου με ορισμένους πολίτες να κατεβαίνουν ακόμη και με το μαγιό τους για μια βουτιά στη θάλασσα. Σε ορισμένες περιπτώσεις σημειώθηκε και στις παραλίες συνωστισμός.

***

Την ίδια ώρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωνε 816 νέα κρούσματα, 48 νεκρούς και 399 οι διασωληνωμένοι. Στα ύψη βρίσκεται η περιφέρεια της Αττικής όσον αφορά τα ημερήσια κρούσματα που έχουν ανακοινωθεί.
Συγκεκριμένα στην Αττική επιβεβαιωθήκαν 363 από τα συνολικά 816 κρούσματα. Ειδικότερα 87 κρούσματα βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας και 78 στη Δυτική Αττική, ενώ στον Νότιο Τομέα καταγράφηκαν μόλις 28 κρούσματα. Την ίδια ώρα ανησυχητικά είναι και τα αποτελέσματα από Λάρισα, Χαλκιδική και Έβρο όπου βρέθηκαν 24, 19 και 20 κρούσματα αντίστοιχα. Η Ροδόπη στην οποία κάποιες τοπικές κοινότητες μπήκαν χτες σε σκληρότερο lockdown κατέγραψε σήμερα 12 κρούσματα.

***

Ευχετήριες κάρτες που ξεχειλίζουν από συγκίνηση

Οι χειροποίητες ευχετήριες κάρτες των νοσηλευόμενων παιδιών ήταν προφανώς το καλύτερο δώρο για τους ασθενείς με Covid-19, που πέρασαν τις φετινές γιορτές στις κλινικές, μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, έχοντας δίπλα τους το προσωπικό του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

Μαζί με την ευχή το 2021 να έχουν υγεία, η Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και το νοσηλευτικό προσωπικό των κλινικών Covid-19, μοίρασαν στους ασθενείς με λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό τις ευχετήριες κάρτες των μικρών ασθενών της Β΄ Κλινικής Χειρουργικής Παίδων ΑΠΘ και της Δ’ Παιδιατρικής Κλινικής ΑΠΘ.

***

Οι εθελοντές στην ταβέρνα «Κρητικός»

Αν κάποιος περνούσε ανήμερα των Θεοφανείων στην ταβέρνα «Κρητικός» (αυτή την ταβέρνα που επισκέφθηκε και ο πρωθυπουργός και που μοιράζει καθημερινώς τρόφιμα σε απόρους) σίγουρα θα παρατηρούσε ότι μοιράζονταν δωρεάν 750 χοιρινές μπριζόλες με ρύζι και πατάτες, καθώς και ρουχαλάκια και κρεβατάκια. Θα έβλεπε την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου με τους συνεργάτες της να καταγράφει τα προβλήματα του κόσμου της παραγκούπολης και να τους υποδεικνύουν πώς θα εισπράξουν επιδόματα που δικαιούνται. Θα έβλεπαν τέλος μια νεαρά εθελόντρια που καθάριζε πατάτες και συσκεύαζε τρόφιμα και δεν σταματούσε να δουλεύει. Ήταν η νεαρά εθελόντρια Δάφνη Μητσοτάκη η οποία μαζί με άλλους εθελοντές και εθελόντριες βοηθούσε στο κοινωνικό έργο του «Κρητικού».