Εν αρχή ήταν οι δηλώσεις: «Αυστηρά θα είναι τα μέτρα, με περιπολικά με drones και με αστυνομικούς στη φύλαξη των εκκλησιών ώστε να μην επέλθει συνωστισμός». Εν συνεχεία, όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξαν προσαγωγές και εντάσεις.

Πρώτα απ’ όλα στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη, στη νέα παραλία, όταν έγινε αυτοσχέδιος «αγιασμός των υδάτων». Καμιά σαρανταριά νεαροί (και νεαρές), οι περισσότεροι χωρίς μάσκες πέταξαν έναν σταυρό στον Θερμαϊκό, συμβολικά, όπως είπαν, καθώς κανείς δεν έκανε κίνηση να τον πιάσει. Ακολούθησαν προσαγωγές από την Αστυνομία, χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τον αριθμό.

Στην Καλαμάτα τέσσερις πιστές έριξαν και αυτές σταυρό στο λιμάνι. Φορούσαν μάσκες κρατούσαν τις αποστάσεις και θέλησαν όπως είπαν να «αγιάσουν μόνες τους τα νερά».

Στη Λάρισα ο Μητροπολίτης τέλεσε αγιασμό των υδάτων την… παραμονή των Θεοφανείων. Μετέβη στην πεζογέφυρα του Αλκαζάρ, χωρίς την παρουσία πιστών και έριξε τον σταυρό στα νερά. Ευχήθηκε μάλιστα η «Χάρις και το άπειρο έλεος του Αγίου Θεού να μας φωτίσει όλους στη νέα χρονιά».

Στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης επίσης παρατηρήθηκε συνωστισμός, όπως και στην Καλαμαριά, έξω από τις εκκλησίες. Στη Θεσσαλονίκη αστυνομικοί που βρέθηκαν έξω από την εκκλησία στον Άγιο Πολύκαρπο έλαβαν αγιασμό, όπως αγιασμό έλαβαν και τα… περιπολικά τους. Ενας ιερέας χωρίς να φοράει μάσκα, βγήκε ξαφνικά από τον ναό και άρχισε να αγιάζει τους αστυνομικούς. Εκείνοι έκαναν τον σταυρό τους φορώντας όμως τις μάσκες τους. Μια γυναίκα αστυνομικός ασπάστηκε και τον σταυρό.

Ιερέας στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας στην Πάτρα βγήκε στην πόρτα της εκκλησίας και προσέφερε Θεία Κοινωνία, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στο εσωτερικό του ναού.

Στο Αίγιο, ο Καλαβρύτων Ιερώνυμος και ο Αμβρόσιος έκαναν αγιασμό της θάλασσας παρουσία πιστών. Μάλιστα υπήρξαν και δύο κολυμβητές που έπεσαν στη θάλασσα για να πιάσουν τον σταυρό. Αποτέλεσμα; Επενέβη το Λιμενικό και κατόπιν εισαγγελικής εντολής επιβλήθηκε στον Μητροπολίτη 1.500 ευρώ πρόστιμο και από 300 ευρώ στους πιστούς.

Στον Πειραιά κοινώνησαν οι πιστοί με αποστάσεις, ενώ σε πολλές εκκλησίες όπως στον Άγιο Δημήτριο στο Μπραχάμι παρατηρήθηκε συνωστισμός.

Οι περισσότεροι ναοί είχαν βγάλει τον αγιασμό έξω από τις εκκλησίες και σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρήθηκε και εκεί συνωστισμός.

Σε εκκλησία στο Νέο Ψυχικό ο αγιασμός ήταν έξω σε μια κολυμβήθρα και είχε τέτοια κίνηση από πιστούς που ο ιερέας τη γέμιζε κάθε λίγο και λιγάκι με αγιασμό.

Σε άλλες περιπτώσεις ο αγιασμός βρισκόταν μέσα σε μπουκάλια, τοποθετημένα στην είσοδο των ναών, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ενώ υπήρχαν και αντισηπτικά εντός των Ιερών Ναών.

Στον Μητροπολιτικό Ναό Γρηγορίου Παλαμά τελέστηκε και δεύτερη Θεία Λειτουργία για να αποφευχθεί ο συνωστισμός την οποία παρακολούθησαν όμως λίγοι πιστοί.

«Βγείτε στο Σύνταγμα και βγάλτε συμπέρασμα»

Εν κατακλείδι, στις περισσότερες εκκλησίες τηρήθηκαν τα μέτρα και οι προβλεπόμενες αποστάσεις. Άλλωστε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε στείλει εγκύκλιο στους μητροπολίτες και ζητούσε την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών. Είχε επίσης δώσει εντολή να τελειώσει η λειτουργία στις 8.30 το πρωί.

Μιλώντας μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και σε ερώτηση εάν η Εκκλησία έχει πάρει μέτρα, ο Αρχιεπίσκοπος είπε: «Εμένα μου λέτε αυτά; Κοιτάξτε η Εκκλησία τι μέτρα έχει πάρει. Βγείτε τώρα στις παραλίες, βγείτε στο Σύνταγμα και βγάλτε συμπέρασμα».

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος χαρακτήρισε «πάρα πολύ ανησυχητικές» τις εικόνες έξω από τις εκκλησίες υπογραμμίζοντας ότι «δεν βρισκόμαστε σε σημείο που επιτρέπεται να νιώσουμε ότι ο κίνδυνος έχει φύγει».

Πολιτική αντιπαράθεση

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση λέγοντας γιατί πανηγυρίζει όταν δεν έκανε βήμα πίσω. Η κυβέρνηση είπε ότι οι εκκλησίες θα παραμείνουν τα Φώτα κλειστές αλλά η ιεραρχία διαφώνησε και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την κυβέρνηση «τραγική και συνάμα κωμική».

Βεβαίως υπήρξε αμέσως απάντηση στον κ. Τσίπρα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη: «Θα περιμέναμε από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, παράλληλα με την αναμενόμενη κριτική του, να ακούγαμε και την πρότασή του. Δεν την ακούσαμε πάλι. Προτείνει να μείνουν κλειστοί οι ναοί με τη χρήση βίας; Ας το πει ευθέως. Δεν το λέει όμως και προτιμά να ψαρεύει σε θολά νερά.

Σε μια κρίσιμη φάση για τη δημόσια υγεία, όλοι οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν ώστε να βάλουμε φρένο στην πανδημία αντί να αναλωνόμαστε σε άγονες αντιπαραθέσεις», καταλήγει η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου.