Σε εξέλιξη βρίσκεται από το μεσημέρι της Δευτέρας η κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής επιστημόνων με κύριο θέμα συζήτησης τα σχολεία, παρουσία της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο είναι το άνοιγμα των σχολείων να γίνει, για όλες τις βαθμίδες, σε μια εβδομάδα από σήμερα, δηλαδή στις 11 Ιανουαρίου.

Παρά ταύτα, οι επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι η ημερομηνία επαναλειτουργίας των σχολείων θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, τόσο μέχρι σήμερα, όσο και μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι ακόμη εκφράζονται επιφυλάξεις για το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου, με ορισμένους ειδικούς να προκρίνουν την 25η Ιανουαρίου, ως πιο κατάλληλη ημερομηνία.

Σύμφωνα με όσα υπογραμμίζουν κυβερνητικά στελέχη η 11η Ιανουαρίου φαίνεται να έχει «κλειδώσει», ωστόσο μένει να φανεί το τί θα εισηγηθούν οι επιστήμονες για τις βαθμίδες και για τα μέτρα που πρέπει να ακολουθηθούν.

Ένα από τα σενάρια που θα εξεταστούν αφορά στο άνοιγμα των σχολείων σε δυο φάσεις -δηλαδή τη λειτουργία αρχικά νηπιαγωγείων και δημοτικών και σε δεύτερο χρόνο των γυμνασίων και λυκείων.

Η αρμόδια επιτροπή επιστημόνων θα εξετάσει ακόμα τα μέτρα που θα «θωρακίσουν» τα σχολεία απέναντι στον κορωνοϊό. Πέρα από τα ήδη γνωστά, όπως οι μάσκες και οι αποστάσεις στα διαλείμματα και άλλες δραστηριότητες, στο «τραπέζι» βρίσκεται η πρόταση για κλιμακωτή προσέλευση και αποχώρηση.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να… παραταθεί και το άνοιγμα

Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως δεν είναι καθόλου τυχαίες οι δηλώσεις που έκαναν τόσο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, για τα σχολεία.

Ο κ. Γεωργιάδης, συγκεκριμένα, ανέφερε πως δεν είναι τίποτα σίγουρο και όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού τις επόμενες μέρες ενώ και ο Άκης Σκρέτσος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, σημείωνε χαρακτηριστικά «δεν υπάρχουν προειλημμένες ή ειλημμένες αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου αλλά υπάρχει η πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξουν».

Σε κάθε περίπτωση, οι λοιμωξιολόγοι εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για το άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων στις 11 Ιανουαρίου και στην σύσκεψη που είναι σε εξέλιξη με το υπουργείο Παιδείας θα εκφράσουν τις θέσεις τους και την οριστική απόφαση για το πότε και πώς θα ανοίξουν τα σχολεία αναμένεται να λάβει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Πάντως, το πρωί της Δευτέρας, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, σημείωνε, μιλώντας στο Open, ότι οι εκπαιδευτικοί ζητούν – για να ανοίξουν τα σχολεία – να υπάρξει έλεγχος, τεστ για τον κορονοϊό και να τηρηθούν όλα τα μέτρα κατά της πανδημίας. «Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσούχλος.

Σαρηγιάννης: Άνοιγμα των σχολείων στις 25 Ιανουαρίου

Βέβαια, υπάρχουν και οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν προς το τέλος του Ιανουαρίου, όταν θα έχουν ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τα κρούσματα σύμφωνα με τα επιδημιολογικά μοντέλα.

Πάγιος υποστηρικτής αυτής της άποψης είναι ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο ίδιος έχει επισημάνει αρκετές φορές ότι η επιστροφή στα θρανία θα πρέπει να γίνει μετά τις 25 Ιανουαρίου.

«Κρίσιμη» χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα και ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος. Με φόντο τη συνεδρίαση της Επιτροπής, «θα δούμε τα δεδομένα και θα συζητήσουμε το θέμα των σχολείων», δήλωσε σχετικά, ενώ απέδωσε την αναβολή των όποιων αποφάσεων για την εκπαίδευση μέχρι σήμερα στην ανάγκη να υπάρξουν επικαιροποιημένα δεδομένα, καθώς «το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να γίνει με ασφάλεια», ξεκαθάρισε.