Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει το lockdown μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα (11/1), οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή «γλιτώνουν» το ενοίκιο του Ιανουαρίου.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν αποζημίωση 80% επί του αρχικού μισθώματος, ενώ το 60% θα λάβουν τα νομικά πρόσωπα τα οποία εκμισθώνουν στις επιχειρήσεις.

Τον Ιανουάριο για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, για εργαζομένους που θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε αναστολή, θα έχουν μείωση 40% για την πρώτη τους κατοικίας. Το ίδιο ισχύει και για τη φοιτητική στέγη με βασική προϋπόθεση ο ένας γονέας να είναι σε αναστολή.

Για τον Φεβρουάριο, μειωμένο ενοίκιο κατά 80% θα πληρώσουν οι κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή κατά την περίοδο των εορτών και όσες κλείσουν έως 11/1, αλλά και οι επιχειρήσεις τουρισμούς και μεταφορών.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν αποζημίωση 60% επί του αρχικού ενοικίου για ιδιώτες και 40% για νομικά πρόσωπα.

Μετά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, θα σημειωθεί αύξηση στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα από τα τέλη Ιανουαρίου.

Όλες τις οικονομικές εξελίξεις συζήτησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η οικονομική συντάκτρια της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», Μαρία Βουργάνα και ο σύμβουλος εργασιακών θεμάτων, Βασίλης Πρασσάς.

Σύμφωνα με την κ. Βουργάνα, αναμένεται εντός της εβδομάδας η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την πέμπτη επιστρεπτέα προκαταβολή. Πρώτα θα γίνουν οι αιτήσεις και σε επόμενη φάση θα βγει το ποσό για τις επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του ο κ. Πρασσάς, υποστήριξε ότι οι αναστολές θα συνεχιστούν τον Ιανουάριο, αλλά και τον Φεβρουάριο.

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού, είπε ότι ενώ ήταν προγραμματισμένη για το καλοκαίρι του 2020, τώρα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2021.

Όπως είπε η κ. Βουργάνα, όλα τα μέτρα γίνονται με στόχο και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA