Συναγερμός έχει σημάνει στην Κύπρο μετά την είδηση ότι εντοπίστηκαν 12 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού.

Ακολουθώντας τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) σχετικά με το νέο στέλεχος του ιού, το οποίο είχε αρχικά ανιχνευθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη, το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου προχώρησε, μέσω του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής της χώρας, σε εξειδικευμένο έλεγχο δειγμάτων από άτομα που αφίχθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και είχαν διαγνωσθεί θετικά στον ιό.

Συγκεκριμένα, απεστάλησαν στο ΙΝΓΚ όλα τα θετικά δείγματα των αφιχθέντων από το Ηνωμένο Βασίλειο από τη μέρα που η Βρετανία ανακοίνωσε την ύπαρξη του νέου στελέχους στη χώρα (20 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι 15 μέρες πριν). Από τα 19 δείγματα της περιόδου 6-20 Δεκεμβρίου 2020 που εξετάστηκαν, στα 12 εξ αυτών εντοπίστηκε το νέο στέλεχος του ιού.

Σημειώνεται ότι το νέο στέλεχος του ιού έχει συσχετιστεί με υψηλότερο ιικό φορτίο και υψηλότερη μεταδοτικότητα έως και 70%. Το νέο στέλεχος του ιού θεωρείται ότι πιθανόν να έχει συμβάλει έως έναν βαθμό στην αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη.