Μια μετάλλαξη του κορωνοϊού, που ενδέχεται να έχει κοινά στοιχεία με αυτή που βρέθηκε στη Βρετανία, ίσως υπάρχει στις ΗΠΑ από τον Οκτώβριο και είναι εξίσου μεταδοτική, αναφέρει ανάλυση περισσότερων από δύο εκατομμυρίων τεστ.

Μένει να επιβεβαιωθεί αν το νέο στέλεχος που παρατηρείται στους Αμερικανούς είναι ίδιο με τη λεγόμενη μετάλλαξη B117 που κυκλοφορεί σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, τα αποτελέσματα αναμένονται μέσα σε λίγες μέρες, αλλά οι αποκαλύψεις εγείρουν νέα ερωτήματα σχετικά με την προέλευση της μετάλλαξης, συμπεριλαμβανομένης μιας μικρής πιθανότητας να έχει ξεκινήσει από τις ΗΠΑ κι όχι από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το νέο στέλεχος έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 17 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Νότιας Κορέας, της Ισπανίας, της Αυστραλίας και του Καναδά.

«Δεν θα ήταν καθόλου απίστευτο αν μερικές από τις περιπτώσεις σχετίζονταν με τη μετάλλαξη B117» δήλωσε ο Eric Topol, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνών Scripps στη Λα Χόγια της Καλιφόρνια, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, αλλά η ομάδα του επιβεβαίωσε ένα κρούσμα στην Καλιφόρνια.

«Πιθανότατα ήταν εδώ για λίγο σε χαμηλά επίπεδα» πρόσθεσε.

«Αν δούμε τη μετάλλαξη B117, τότε θα μπορούσαμε να εξετάσουμε αν εισήχθη στις ΗΠΑ μία ή περισσότερες φορές ή αν έχει μεταλλαχθεί περαιτέρω» δήλωσε η Nicole Washington, αναπληρώτρια διευθύντρια έρευνας της Helix.