Ανακοίνωση μέσω της οποίας γνωστοποιούν πως εντοπίστηκε κρούσμα του νέου στελέχους του κοροναϊού στην πολιτεία της Καλιφόρνια των ΗΠΑ εξέδωσε ο κυβερνήτης, Γκάβιν Νιούσον.

Έτσι, η Καλιφόρνια γίνεται η δεύτερη πολιτεία των ΗΠΑ που εντοπίζει κρούσμα του νέου στελέχους, μετά από ανακοίνωση που έγινε την Τρίτη από τον κυβερνήτη του Κολοράντο σχετικά με τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της νέας μετάλλαξης του ιού στην πολιτεία και στη χώρα γενικότερα.

Μόλις πριν από μία ώρα ενημερωθήκαμε πως η νέα μετάλλαξη έχει εντοπιστεί εδώ στην πολιτεία της Καλιφόρνια, στη νότια Καλιφόρνια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης, χαρακτηρίζοντας αναμενόμενη μια τέτοια εξέλιξη.

Ωστόσο, ο ίδιος δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το άτομο που μολύνθηκε.

Στο Κολοράντο το πρώτο κρούσμα

Η ανακοίνωση ήρθε 24 ώρες μετά την πρώτη επιβεβαιωμένη μόλυνση στις ΗΠΑ, η οποία εμφανίστηκε στο Κολοράντο. Πρόκειται για άνδρας ηλικίας περίπου 20 ετών.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας, Τζάρεντ Πόλις, το άτομο ήταν απομονωμένο και δεν είχε ιστορικό ταξιδιού.

Υπηρετεί, δε, στην Εθνική Φρουρά του Κολοράντο και είχε σταλεί για βοήθεια σε γηροκομείο, με αξιωματούχους να εκφράζουν φόβο ότι μπορεί να έχει μολυνθεί και δεύτερο μέλος της Φρουράς.

Ανησυχία για ενδεχόμενη διασπορά

Τα περιστατικά αυτά προκάλεσαν ευλόγως ανησυχία και πολλά ερωτήματα σχετικά με το πώς η μετάλλαξη που έκανε αρχικά την εμφάνισή της στη Μεγάλη Βρετανία έφτασε στις ΗΠΑ και αν είναι πολύ αργά για να την ανακοπεί τώρα, με κορυφαίους επιστήμονες να λένε ότι πιθανώς εξαπλώνεται κι αλλού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αρκετές πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια, η Μασαχουσέτη και το Ντελαγουέρ, αναλύουν ύποπτα δείγματα του νέου στελέχους, δήλωσε ο Δρ. Eric Topol, επικεφαλής του Scripps Research Translational Institute. Όπως τόνισε, το CDC συνεργάζεται με εθνικό εργαστήριο που λαμβάνει δείγματα από όλη τη χώρα για να διευρύνει αυτή την αναζήτηση, με τα αποτελέσματα να αναμένονται εντός των προσεχών ημερών.

Απελπιστική η κατάσταση στα νοσοκομεία του Λονδίνου

Στο μεταξύ, εφιαλτική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία του Λονδίνου, με τις εντατικές να ξεχειλίζουν, τους ασθενείς να μεταφέρονται σε άλλες επαρχίες της Αγγλίας, τα ασθενοφόρα να σχηματίζουν ουρά στις εισόδους των κλινικών και τους γιατρούς να βρίσκονται σύντομα προ διλημμάτων για το ποιους να νοσηλεύσουν και ποιους να αφήσουν.

Μετά και τον εντοπισμό του νέου στελέχους, ο ιός καλπάζει στη βρετανική πρωτεύουσα και τα νοσοκομεία της αδυνατούν πια να αντιμετωπίσουν την πλημμυρίδα κρουσμάτων που χρήζουν εισαγωγής, σύμφωνα με τον Τύπο στη Βρετανία.

Σύμφωνα με υγειονομικό σύμβουλο στη Βρετανία, πλησιάζει η στιγμή που οι γιατροί θα κάνουν ό,τι έκαναν οι συνάδελφοί τους την άνοιξη σε Ιταλία και Ισπανία, δηλαδή να επιλέγουν ποιους θα προσπαθήσουν να θεραπεύσουν.