Προετοιμασία 30’, Αναμονή 12 ώρες, Μαγείρεμα 30’

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

2 κ.σ. σταφίδες ξανθές

50 γρ. ούζο

1 κιλό πατάτες

2 σκελίδες σκόρδο χωρίς την πράσινη φύτρα

2 φρέσκα κρεμμύδια

1 δαφνόφυλλο

2 κλαράκια μαϊντανό

1 μπρόκολο

2 κ.σ. κουκουνάρι καβουρδισμένο

50 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το πέστο

1 ματσάκι μαϊντανό

60 γρ. καβουρδισμένο κουκουνάρι

1 σκελίδα σκόρδο

1 μικρό βάζο αντζούγιες

1 λεμόνι ακέρωτο (τον χυμό και το ξύσμα)

50 γρ. πολύ ψιλά τριμμένο σκληρό κεφαλοτύρι

150 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βάζουμε από την προηγουμένη σε ένα βαζάκι ή σε ένα μπολ τις σταφίδες και τις καλύπτουμε με ούζο.

Την ίδια μέρα, κόβουμε σε πολύ λεπτές ροδέλες το λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμύδια.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κύβους 2-3 εκατοστών. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τις πατάτες και αρκετό κρύο νερό ώστε να τις σκεπάζει. Προσθέτουμε τις δύο σκελίδες σκόρδο, το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμύδια, το δαφνόφυλλο, δύο κλαράκια μαϊντανό, αλάτι και βάζουμε σε ζεστή εστία να έρθουν σε βρασμό. Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.

Στραγγίζουμε και αφήνουμε στο σουρωτήρι να αχνίζουν για μερικά λεπτά ώστε να αποβάλουν όσο δυνατόν περισσότερη υγρασία. Πλένουμε το μπρόκολο, ξεχωρίζουμε τους ανθούς του και κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια τον κεντρικό κορμό.

Βάζουμε μια κατσαρόλα με καλά αλατισμένο νερό να βράσει, ρίχνουμε τα κομμάτια από τον κορμό του μπρόκολου και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά. Προσθέτουμε τους ανθούς, μαγειρεύουμε για άλλα 3 λεπτά και στραγγίζουμε.

Σε ένα ταψί, απλώνουμε τις πατάτες και το μπρόκολο. Τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις 80οC για 10 λεπτά, για να αποβάλουν όσο περισσότερη υγρασία γίνεται.

Πέστο:  Σε ένα σκεύος και σε μέτρια εστία σοτάρουμε για 2-3 λεπτά τα κουκουνάρια ανακατεύοντας συνεχώς, για να καβουρδιστούν. Ξεχωρίζουμε τα φύλλα του μαϊντανού. Κρατάμε το 1/3 στην άκρη. Ψιλοκόβουμε τους μίσχους – τους κρατάμε και αυτούς στην άκρη.

Βάζουμε σε μούλτι ή γουδί τα 2/3 του μαϊντανού, τα 30 γρ. κουκουνάρι, τη σκελίδα σκόρδο, 4-5 αντζούγιες, τον χυμό και ξύσμα από μισό λεμόνι, το κεφαλοτύρι και χτυπάμε σε μεγάλη ταχύτητα να γίνουν πολτός. Στη συνέχεια προσθέτουμε σε σταθερή ροή το ελαιόλαδο και χτυπάμε να ομογενοποιηθεί. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε αν χρειαστεί σε αλάτι, πιπέρι και οξύτητα.

ΣΥΝΘΕΣΗ

Σε μια μεγάλη πιατέλα ή σε ατομικά πιάτα σερβίρουμε εναλλάξ κομμάτια πατάτας, κορμού και ανθών μπρόκολου. Περιχύνουμε με το πέστο. Μοιράζουμε στα πιάτα τις υπόλοιπες αντζούγιες, τα φύλλα και τους ψιλοκομμένους μίσχους μαϊντανού, το υπόλοιπο καβουρδισμένο κουκουνάρι, το ξύσμα, τις μαριναρισμένες σταφίδες και τις ροδέλες φρέσκου κρεμμυδιού. Ραντίζουμε με μερικές ακόμα σταγόνες ελαιόλαδο και σερβίρουμε ζεστό.