«Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης το ανακοίνωσαν! Πρόκειται για μια κίνηση από την πλευρά της Ελλάδας που μπορεί να προκαλέσει πόλεμο».

Με αυτό τον τίτλο η τουρκική εφημερίδα Yeni Akit χαρακτηρίζει σε δημοσίευμά της «επιθετική ενέργεια» την απόφαση της Ελλάδας να δημιουργήσει βάση ισραηλινών UAVs Heron (drones) στη μέση του Αιγαίου, στη Σκύρο, επιμένοντας στην στρατικοποίηση των νησιών.

Η Yeni Akit αποδίδει την απόφαση για τη δημιουργία της ελληνικής βάσης drones στα αποτελέσματα που είχε η χρήση των τουρκικών drones στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, στο πλευρό των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν:

«Η Ελλάδα αποφάσισε να αγοράσει μαχητικά Ραφάλ από τη Γαλλία και ζήτησε επίσης και F-35 από τις ΗΠΑ, ενώ είναι έτοιμη να εκσυγχρονίσει το σύστημα αεροπορικής άμυνας Patriot. Ωστόσο το γεγονός ότι η Τουρκία άλλαξε τη μοίρα του πολέμου σε Συρία, Λιβύη και Ναγκόρνο-Καραμπάχ χρησιμοποιώντας τα drones Bayraktar TB2 και προκάλεσε κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στη θάλασσα του Αιγαίου» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο άρθρο της η τουρκική εφημερίδα αποδίδει την ένταση στο αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο στην ελληνική πλευρά.

«Καθ ‘όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, η ένταση δεν έπεσε ποτέ. Η ελληνική κυβέρνηση πραγματοποίησε ασκήσεις με τους συμμάχους της , όπως η Γαλλία, η Αίγυπτος, η Νότια Κύπρος (sic) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν ένα πολεμικό πλοίο στη βάση της Σούδας στο νησί της Κρήτης», αναφέρει το δημοσίευμα, κάνοντας αναφορά στην ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας σε νησιά του Αιγαίου αλλά και στην αύξηση του ποσοστού του ελληνικού ΑΕΠ που θα διατεθεί για εξοπλισμούς «και μάλιστα σε περίοδο ύφεσης».

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει «αλαζονική κίνηση από πλευράς Αθήνας το κλείσιμο του Αιγαίου από τις πρώτες μέρες του νέου έτους έως τις 26 Φεβρουαρίου με τη NOTAM».