Σκέψεις για να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιούν οι καταναλωτές τα ψώνια τους εν μέσω lockdown κάνει η κυβέρνηση.

Η πανδημία του κορωνοϊού εξελίσσεται στη χώρα μας καθώς και οι εμβολιασμοί κατά του ιού που ξεκίνησαν και είναι η πρώτη νίκη κατά του αόρατου εχθρού.

Πλέον, το μεγάλο ενδιαφέρον στρέφεται στο πότε θα γίνει η άρση του lockdown και πότε τα στοιχεία θα επιτρέψουν στον κόσμο να γυρίσει στην κανονικότητα.

Όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε ότι στις αρχές του νέου έτους θα γίνουν συζητήσεις με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

«Εφόσον συνεχίσει η εικόνα της πανδημίας να έχει πτωτική πορεία, ασφαλώς θα χαλαρώσουμε κάποια μέτρα», είπε ο υπουργός, ωστόσο, δεν διευκρίνισε αν αυτό θα συμβεί από τις 8 Ιανουαρίου.

Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται και σύμφωνα με αυτό, με τα στοιχεία της πανδημίας και με τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής, θα παρουσιάσει την πρότασή του.

Αν όλα πάνε βάσει σχεδίου τόνισε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στο ΣΚΑΙ, «θα προχωρήσουμε σε μερική λειτουργία του λιανικού εμπορίου» και τόνισε πως «σίγουρα θα υπάρχουν κανόνες».

Lockdown και αλλαγές στο click away με… click in shop

Σε μια προσπάθεια να αυξηθεί ο τζίρος τους, οι έμποροι πρόκειται να προτείνουν τη λειτουργία των φυσικών καταστημάτων τουλάχιστον στις περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο ή την καθολική επαναλειτουργία των καταστημάτων ακόμη και με πολύ αυστηρότερα μέτρα.

Την ίδια στιγμή, όπως προβλέπει ο νόμος 4177/2013 οι τακτικές εκπτώσεις κατά την χειμερινή περίοδο είναι από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Επομένως, οι χειμερινές εκπτώσεις θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του star, από τις 15 Ιανουαρίου το click away φέρεται να αποχωρεί από τις ζωές μας και θα αντικατασταθεί με το λεγόμενο «click in shop».

Έτσι, από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά θα κλείνουμε ραντεβού και θα μπαίνουμε μέσα στο κατάστημα όπου εν αντιθέσει με τώρα θα μπορούμε εντός του να δοκιμάσουμε το προϊόν που θέλουμε. Στη συνέχεια, θα το πληρώνουμε και θα φεύγουμε.

Όσον αφορά τα μικρά συνοικιακά καταστήματα, θα επιτρέπεται μόνο ένα άτομο μέσα, το οποίο θα πρέπει προηγουμένως να έχει κλείσει το ραντεβού του.

Πώς πήγε το click away

Τα πρώτα συμπεράσματα από την αγορά, τόσο από μικρά μεμονωμένα συνοικιακά, όσο και από μεγάλα εμπορικά καταστήματα στα κέντρα των πόλεων της Αττικής, δείχνουν πως συνολικά ο κύκλος εργασιών σε αξία και όγκο κυμάνθηκε φέτος πριν τα Χριστούγεννα μεταξύ 35% και 40% του αντίστοιχου περυσινού.

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως η λειτουργία του click away, επέτρεψε στις μικρές επιχειρήσεις να κάνουν από 5% έως το πολύ 20% του περυσινού ημερήσιου τζίρου τους ενώ η μάχη για τη διεκδίκηση του εορταστικού τζίρου στο λιανεμπόριο, εκτιμάται ότι με τις ελάχιστες μέρες που απομένουν μέχρι το τέλος του έτους, υπολείπεται κατά πολύ του περυσινού, με περίπου 1,5 δισ. ευρώ πωλήσεις.