Τα δεδομένα για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία μετά τις εορτές των Χριστουγέννων θα εξεταστούν στη σημερινή εξ αποστάσεως σύσκεψη της Επιτροπής των ειδικών και την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Η τηλεδιάσκεψη θα αρχίσει αργότερα το μεσημέρι και το απόγευμα αναμένεται να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι – εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα – να ανοίξουν οι σχολικές μονάδες μετά τις 7 Ιανουαρίου, οπότε και λήγουν τυπικά τα περιοριστικά μέτρα που είναι σε ισχύ.

Η Επιτροπή των ειδικών θα συζητήσει με την υπουργό Παιδείας όλα τα δεδομένα που υπάρχουν σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και θα καταρτίσουν από κοινού τον οδικό χάρτη για το άνοιγμα των σχολείων.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν σε πρώτη φάση θα ανοίξουν μόνο τα δημοτικά ή και τα γυμνάσια και λύκεια ενώ μένει να δούμε σε ποια ημερομηνία θα καταλήξουν οι ειδικοί.

Τα μηνύματα σχετικά με το ξεκλείδωμα δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων από τους λοιμωξιολόγους αλλά και κυβερνητικούς αξιωματούχους δείχνουν ότι βρισκόμαστε κοντά στην επανέναρξη των μαθητών.

«Τα δημοτικά είναι πολύ πιο ασφαλή. Το πότε θα ανοίξουν θα το κουβεντιάσει η Επιτροπή σήμερα», είπε ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας.

Τόσο ο κ. Σύψας όσο και άλλα μέλη της Επιτροπής, υποστηρίζουν ότι με τα σημερινά δεδομένα τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια. Όπως είπε, όμως, ο καθηγητής αυτό που τον φοβίζει είναι μια επιδημιολογική έκρηξη.

Με το βλέμμα στα κρούσματα και τις ΜΕΘ

Σε κάθε περίπτωση η σημερινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ Κεραμέως και Επιτροπής, είναι ιδιαίτερως κρίσιμη και θα κρίνει την ημερομηνία επανεκκίνησης των μαθητών στα σχολεία.

Οι λοιμωξιολόγοι παρακολουθούν μέρα με τη μέρα τα επιδημιολογικά στοιχεία, τον αριθμό των κρουσμάτων, το ποσοστό της θετικότητας καθώς επίσης τον αριθμό των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων καθώς στο μυαλό όλων υπάρχει η πιθανότητα μίας νέας έξαρσης των κρουσμάτων εξαιτίας της εορταστικής περιόδου.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η κυβέρνηση – εφόσον πάρει το πράσινο φως από τους ειδικούς – θα ανοίξει τις σχολικές μονάδες στις 8 ή στις 11 Ιανουαρίου.

Υπάρχουν πάντως ορισμένοι λοιμωξιολόγοι οι οποίοι πιστεύουν ότι η επιστροφή των μαθητών πρέπει να γίνει μία εβδομάδα αργότερα.

Το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι αυτή την στιγμή είναι να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες.

«Προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία. Θα περιμένουμε τους ειδικούς προκειμένου να μας πουν», σημείωσε χθες ο Στέλιος Πέτσας χωρίς να αποκαλύπτει εάν θα ανοίξουν όλα τα σχολεία μαζί ή μόνο τα δημοτικά.

Όσο περνούν οι μέρες και πλησιάζουμε προς το τέλος του 2020, οι ειδικοί καταθέτουν την προσωπική τους άποψη για το θέμα στηριζόμενοι στα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα.