Προετοιμασία 10′, Μαγείρεμα 3 ώρες 30′

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

Για τη μους

2 φύλλα ζελατίνης

250 ml κρέμα γάλακτος

250 γρ. σοκολάτα, 67% περιεκτικότητα σε κακάο

80 γρ. σιρόπι γλυκόζης

250 ml κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σαντιγί, όχι πολύ σφιχτή

Για τη μαρμελάδα γάλακτος (dulce de leche)

2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα

Για τη σάλτσα μπανάνας

60 γρ. καστανή ζάχαρη

5 ώριμες μπανάνες, σε ροδέλες

150 γρ. φυτική κρέμα

20 ml ρούμι

30 ml. χυμό λάιμ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Για τη μους: Μαλακώνουμε τις ζελατίνες σε μπολ με κρύο νερό για λίγα λεπτά (η ζελατίνη θα πρέπει να γίνει σαν μεμβράνη).

Σε μια μικρή μπασίνα, σε μπεν μαρί, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, τη σοκολάτα και το σιρόπι γλυκόζης και τα ομογενοποιούμε ανακατεύοντας.

Προσθέτουμε στο ζεστό μείγμα σοκολάτας τις ζελατίνες και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις το μείγμα φτάσει στους 40οC, ρίχνουμε τη σαντιγί και ανακατεύουμε προσεκτικά για να μη χάσει η σαντιγί τον αέρα.

Για τη μαρμελάδα γάλακτος: Σε κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά βάζουμε όρθια τα κουτιά του ζαχαρούχου γάλακτος, χωρίς να τα ανοίξουμε, τα σκεπάζουμε με νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, πάντα καλυμμένα με νερό, για περίπου 3 ώρες. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα ανοίγουμε.

Για τη σάλτσα μπανάνας: Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τη ζάχαρη. Οταν καραμελώσει ελαφρώς, προσθέτουμε τις μπανάνες και ρίχνουμε τη φυτική κρέμα. Αφήνουμε να βράσουν για 3′-4′, αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει λίγο πολτοποιούμε στο μούλτι, προσθέτουμε το ρούμι και τον χυμό λάιμ και ομογενοποιούμε.

Σύνθεση: Μοιράζουμε σε μπολ τη μαρμελάδα γάλακτος και από επάνω βάζουμε τη μους. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες. Περιχύνουμε με τη σάλτσα μπανάνας και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς.