«Θα δούμε το θέμα των ηλεκτρονικών αποδείξεων ώστε να μην αδικηθεί κανένας», διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην εκπομπή «ΜΕGA Σαββατοκύριακο».

Ειδικότερα ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι η φετινή χρονιά δεν ήταν ομαλή από πλευράς κατανάλωσης λόγω των διαδοχικών lockdown. Το μέτρο διαχρονικά θα παραμείνει αλλά «το πώς θα εφαρμοστεί θα το κοιτάξουμε με πολλή προσοχή ώστε να μην αδικηθεί κανένας», σημείωσε.

Αφού μετρηθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές όλου του έτους θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Οι ανακοινώσεις πάντως μπορεί να γίνουν ακόμη και τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες αφού «τα συγκεκριμένα στοιχεία θα είναι χρήσιμα για τις φορολογικές δηλώσεις του 2020 που θα γίνουν σε πολλούς μήνες από τώρα» όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως ορίζοντας της κυβέρνησης για τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων είναι ο ορίζοντας της πανδημίας. «Όσο υπάρχουν περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να έχουμε μέτρα στήριξης όσων πλήττονται» είπε, συμπληρώνοντας πως όταν θα τελειώσει η πανδημία τα μέτρα της εξόδου θα είναι διαφορετικά από αυτά που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της.

Ερωτηθείς σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή και το αν εξεταζεται το σενάριο οι επιχειρήσεις να μην επιστρέψουν το 50% ή να μην πληρώσουν ένα ποσοστό από αυτά που έχουν εισπράξει, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε ότι «το πώς θα χειριστούμε αυτό το θέμα είναι νωρίς για να το πούμε», συμπληρώνοντας πάντως πως «θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη εξατομίκευση σε αυτήν την υπόθεση. Δηλαδή θα έχουμε με πολύ πιο προσεκτικό τρόπο την εικόνα των επιχειρήσεων πριν αποφασίσουμε ποιες και πώς θα βοηθήσουμε με αυτό το εργαλείο».

Οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν θα στηριχθούν, συνέχισε ο κ. Σκυλακάκης, και για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν πολλά διαφορετικά εργαλεία ένα εκ των οποίων θα είναι και οι ρυθμίσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής. Όποιος δεν μπορεί να πληρώσει θα διευκολυνθεί.

Για το αν μπορεί να δούμε διαγραφή οφειλών, απάντησε «θα επιδιώξουμε να δούμε πότε δημιουργήθηκαν οι υποχρεώσεις» και υπογράμμισε ότι θα χρησιμοποιηθεί και αυτό το εργαλείο, το οποίο θα είναι στοχευμένο.

Τέλος ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι η σημερινή μέρα είναι συμβολικής ελπίδας και δήλωσε πως θα κάνει το εμβόλιο όταν έρθει η σειρά του.