Σούπα κάστανο με καραβίδες

Ιδανικό πιάτο για το ξεκίνημα του γιορτινού τραπεζιού

Φωτογραφία Ακης Ορφανίδης

 

Προετοιμασία 30′, Αναμονή: 10′, Ψήσιμο: 50′ έως 1 ώρα

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

1 κιλό κάστανα

2 κρεμμύδια

100 γρ. βούτυρο

1 lt ζωμός

4 καραβίδες

200 ml vinsanto

100 ml κρέμα

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Χαράζουμε τα κάστανα σταυρωτά στο κάτω μέρος, τα κλείνουμε σε ένα αλουμινόχαρτο και τα βάζουμε για 20′ στους 200°C στον φούρνο. Στη συνέχεια, τα αφήνουμε τυλιγμένα σε πετσέτα σε ένα μπολ για 10′ και μετά τα καθαρίζουμε προσεκτικά με ένα μαχαιράκι.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο. Μόλις αρχίσει να αφρίζει, ρίχνουμε τα κρεμμύδια να μαραθούν και προσθέτουμε τα κάστανα. Σοτάρουμε για 5′ ακόμη και προσθέτουμε τον ζωμό. Μαγειρεύουμε μέχρι να βράσουν τα κάστανα (περίπου 20′).

Πολτοποιούμε στο μπλέντερ και περνάμε τη σούπα από σινουά. Την αφήνουμε να πάρει μια βράση προσθέτοντας 50 ml κρέμα, βάζουμε αλατοπίπερο και διορθώνουμε την πυκνότητα της σούπας με λίγο νερό, αν χρειάζεται.

Καθαρίζουμε τις καραβίδες. Χτυπάμε ελαφρά την υπόλοιπη κρέμα με λίγο αλάτι. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το vinsanto και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τις καραβίδες για 20 δευτερόλεπτα, περιχύνοντας τες με ένα κουτάλι με το κρασί.

Σουρώνουμε το κρασί και βάζουμε λίγο μέσα στη χτυπημένη κρέμα ώστε να δημιουργηθεί μια πηχτή σάλτσα.

Σερβίρουμε τη σούπα, βάζουμε σε κάθε πιάτο μία καραβίδα και τελειώνουμε με λίγη σάλτσα vinsanto.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk