Η ΕΕ συνέστησε σε όσες χώρες μέλη της έχουν κλείσει τα σύνορα με τη Βρετανία να άρουν το μέτρο αυτό.

Όμως, τις καλεί να περιορίσουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας της μετάλλαξης στελέχους του κορωνοϊό.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τα προβλήματα που προκάλεσε το γεγονός ότι ειδικά η Γαλλία έκλεισε τα σύνορά της με την Βρετανία με αποτέλεσμα πάνω από 1.500 φορτηγά να είναι εγκλωβισμένα στο Κεντ.

Η σύσταση, η οποία έχει ως στόχο να επιτραπεί σε χιλιάδες πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου να επιστρέψουν στις χώρες τους, θα εξετασθεί σήμερα το βράδυ από τους πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκή Ενωσης.

Να περιορίσουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις

Οι απαγορεύσεις πτήσεων και τρένων θα πρέπει να σταματήσουν δεδομένης της ανάγκης διασφάλισης ουσιαστικών ταξιδιών και αποφυγής διακοπών της αλυσίδας εφοδιασμού. Η ΕΕ συνέστησε σε όσες χώρες – μέλη της έχουν κλείσει τα σύνορα με τη Βρετανία να άρουν το μέτρο αυτό. Η Κομισιόν δήλωσε ότι οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθούν να έχουν το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας έως την 1η Ιανουαρίου και «θα πρέπει να εξαιρούνται από περαιτέρω προσωρινούς περιορισμούς υπό την προϋπόθεση ότι υποβάλλονται σε τεστ για κορωνοϊό ή καραντίνα».

Όμως, καλεί τις χώρες να περιορίσουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας της μετάλλαξης στελέχους του κορωνοϊού.

Οι συνομιλίες για τον συντονισμό της ΕΕ συνεχίζονται στις Βρυξέλλες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προβεί σε ανακοίνωση εντός της ημέρας. Παρά τις συστάσεις πάντως, οι χώρες είναι πιθανό να συνεχίσουν τις δικές τους πολιτικές, αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC από τις Βρυξέλλες.

Σχεδόν 1.500 φορτηγά εγκλωβισμένα στα σύνορα με τη Γαλλία

Στο μεταξύ, σε απέραντο «πάρκινγκ», με ακινητοποιημένα φορτηγά να έχουν δημιουργήσει ουρά σχεδόν 40 χιλιομέτρων, έχει μετατραπεί κεντρική λεωφόρος στο Κεντ, κομητεία στη νοτιοανατολική Αγγλία, αφού οι οδηγοί περιμένουν να ανοίξουν τα σύνορα με τη Γαλλία.

Περισσότερα από 650 φορτηγά είναι κολλημένα στον αυτοκινητόδρομο M20 και άλλα 873 σε ένα πάρκινγκ.