Περισσότερες από 40 χώρες έχουν κλείσει τα σύνορα τους με το Ηνωμένο Βασίλειο, εξαιτίας του παγκόσμιου φόβου για την αστραπιαία διασπορά του νέου στελέχους του κορωνοϊού.

Οι επιστήμονες ανησυχούν για τη γρήγορη διασπορά και ανάμεσα στα παιδιά, ενώ οι Βρετανοί φοβούνται και για προβλήματα εφοδιασμού της αγοράς τους με αγαθά εξαιτίας του αποκλεισμού.

Τελευταία στη λίστα η Ισπανία που δεν επιτρέπει τώρα στους Βρετανούς ταξιδιώτες να μπαίνουν στο έδαφός της.

Οι επιστήμονες στη Βρετανία έχουν ενδείξεις ότι το νέο αυτό στέλεχος προσβάλλει με μεγαλύτερη ευκολία και τα παιδιά και η ταχύτερη αυτή διάδοση στις μικρότερες ηλικίες ίσως να είναι ένας από τους βασικούς λόγους που να εξηγούν την ταχύτατη διασπορά του νέου στελέχους σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες,  ο ιός δεν έχει εντοπιστεί μόνο στην νοτιοανατολική Αγγλία αλλά πλέον έχουμε κρούσματα σε όλη τη χώρα.

Το καλό νέο είναι ότι εκπρόσωποι της BioNTech που έχει παρασκευάσει το εμβόλιο το οποίο χορηγείται στη Μ. Βρετανία δηλώνουν αισιόδοξοι ότι οι εμβολιασμοί θα είναι αποτελεσματικό και απέναντι σε αυτό το νέο στέλεχος.

Η πίεση είναι πολύ μεγάλη στα νοσοκομεία της Μεγάλης Βρετανίας με το 1/3 από αυτά να έχουν περισσότερους ασθενείς από την κορύφωση της πανδημίας κατά το πρώτο κύμα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι σε λίγες μέρες δεν θα μπορούνε να διαθέτουνε στην αγορά προϊόντα όπως λαχανικά και φρούτα. Γι’ αυτό η βρετανική κυβέρνηση εργάζεται από κοινού με την γαλλική έτσι ώστε να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει στο κέντρο.