Η προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα για την φάση του εμβολιασμού αναμένεται να αποφασιστεί σε σημερινή σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και αρχών.

Δεδομένων των ημερομηνιών που έχουν ανακοινωθεί και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, εντός των προσεχών δέκα ημέρων το αργότερο, θα πρέπει να έχουν ληφθεί αποφάσεις και να έχουν ξεκινήσει ενέργειες, εν αναμονή των εμβολίων.

Αυτό σημαίνει μία άμεση κινητοποίηση δυνάμεων και προσωπικού σε πολλούς τομείς (υγειονομικοί, Πολιτική Προστασία, ψηφιακές υποδομές κλπ.), πολιτικές αποφάσεις και μηχανισμούς υλοποίησης.

Μεγάλο στοίχημα

Η όλη επιχείρηση είναι ένα μεγάλο στοίχημα, καθώς σε αυτήν τη φάση θα κριθεί, αφενός, η αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού και, αφετέρου, η αξιοπιστία σε πολιτικό και επιστημονικό επίπεδο.

Η πρώτη φάση του εμβολιασμού, η οποία αναμένεται με τα σημερινά δεδομένα να ξεκινήσει εντός του έτους, θα είναι στην ουσία μία γενική πρόβα για την κυβέρνηση και το κράτος, δεδομένου ότι θα ακολουθήσουν και άλλες. Όπως φαίνεται, ο ρυθμός προμήθειας των εμβολίων και τα χαρακτηριστικά του καθενός, θα καθορίσουν και τις απαιτήσεις στις υποδομές και τις αποφάσεις για το δίκτυο που θα στηθεί, προκειμένου να φέρει σε πέρας τη διαδικασία.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται ότι από το Μέγαρο Μαξίμου θα ληφθούν αποφάσεις και θα δοθούν οδηγίες προς όλους τους αρμοδίους, ώστε να ολοκληρωθεί με ταχύτητα η προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα.

Υπό μία έννοια, και δεδομένης και της συνεχιζόμενης εξάπλωσης της πανδημίας, η περίοδος που ξεκινά από τη Δευτέρα, όποτε και αναμένεται η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υγείας για το εμβόλιο της Pfizer/BionTech, προσομοιάζει με την πρώτη φάση της έξαρσης την προηγούμενη άνοιξη. Και αυτό επειδή, όπως και τότε, έτσι και τώρα απαιτείται ταχεία κινητοποίηση, αποτελεσματικότητα και συντονισμός συναρμοδίων, ενδεχομένως πολύ πιο σύνθετος από εκείνον του Μαρτίου.