Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη αποτυχία του παγκόσμιου εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού λόγω του διαδεδομένου εθνικισμού εμβολίων

«Ανησυχώ για τον διαδεδομένο εθνικισμό εμβολίων. Κατανοώ φυσικά τις ανεπτυγμένες χώρες οι οποίες θέλουν να προστατεύσουν τους δικούς τους πολίτες, αλλά το εμβόλιο πρέπει να είναι διαθέσιμο και προσιτό παντού ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό», τόνισε ο Γκουτέρες σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Die Zeit» (Zeit-Online).

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ , «είναι επίσης σημαντικό να μειωθεί ο σκεπτικισμός για τον εμβολιασμό. Οι εμβολιασμοί δεν θα είναι υποχρεωτικοί και γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια μεγάλη εκστρατεία στα κοινωνικά μέσα για να αποτρέψουν τους πολίτες από τον εμβολιασμό», όπως είπε

Ο Γκουτέρες, ο οποίος συναντάται σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και θα μιλήσει στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο στο τέλος της εβδομάδας, έκανε επίσης έκκληση να καλυφθεί το υπάρχον κενό χρηματοδότησης της πρωτοβουλίας (του ΟΗΕ για την παγκόσμια και ταχεία πρόσβαση σε εμβόλια εναντίον του κορωνοϊού σε όλες τις χώρες του κόσμου) Covax, το συντομότερο δυνατό: « Εξακολουθούν να λείπουν 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Λόγω του εθνικισμού εμβολίων και του χρηματοδοτικού κενού της Covax θα μπορούσε να καθυστερήσει η πρόσβαση στο εμβόλιο στις αναπτυσσόμενες χώρες. Και αν συμβεί αυτό, θα αποτύχουμε παγκοσμίως», επισήμανε .

Κάλεσε επίσης τις πλούσιες χώρες του δυτικού κόσμου να «δείξουν γενναιοδωρία στη διανομή του εμβολίου. Όσες δεν το κάνουν, θα χάσουν φυσικά την επιρροή και την καλή φήμη τους στον κόσμο. Βασίζομαι επίσης στις ΗΠΑ υπό τον μελλοντικό πρόεδρό τους Τζο Μπάιντεν. Ελπίζω ότι θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία Covax και ότι θα λάβουν μέρος στη διεθνή προσπάθεια για την υποστήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ