Η Ισπανία κατάφερε από hotspot κορωνοϊού να θέσει υπό έλεγχο το δεύτερο κύμα της πανδημίας παίρνοντας σχετικά ήπια μέτρα. Πώς έγινε αυτό; Ο Ισπανός υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ίλα σε συνέντευξη στη DW αναφέρει ότι αυτό έγινε εφικτό, επειδή η χώρα πήρε αυστηρά μέτρα ήδη από τον περασμένο Ιούλιο.

«Πήραμε προοδευτικά μέτρα που προσαρμόσαμε στην επιδημιολογική κατάσταση της κάθε περιοχής με ευέλικτο τρόπο. Αλλά η κατάσταση παραμένει δύσκολη για τη χώρα, για όλους τους Ισπανούς», τόνισε ο Ισπανός αξιωματούχος.

«Δεν έγινε διακριτική μεταχείριση σε ασθενείς Covid-19»

Σαλβαδόρ Ίλα: Πήραμε από τον καλοκαίρι αυστηρά μέτρα

Ένα από τα βασικά θύματα της πανδημίας φαίνεται να είναι η ενωμένη Ευρώπη. Από την έναρξη της πανδημίας τα κράτη-μέλη της ΕΕ κατέφυγαν στη λήψη μέτρων σε εθνική βάση σε σχέση για παράδειγμα με τις ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις. Ήταν πράγματι αναγκαίο, όταν μάλιστα το επίπεδο της πανδημίας είναι παρόμοιο, τον ρωτά ο Γερμανός δημοσιογράφος. «Θα έλεγα ότι θα βγούμε από όλα αυτά με μια ισχυρή Ευρώπη» υποστηρίζει ο Ίλα. «Ας πάρουμε ως παράδειγμα το εμβόλιο. Κατά την άποψή μου είναι μια επιτυχία για την Ευρώπη η επίτευξη κοινής πολιτικής σε σχέση με τη συμφωνία με φαρμακευτικές εταιρείες και την ίση διανομή των εμβολίων ανάμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες. Θα έλεγα λοιπόν ότι ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουμε από την πανδημία είναι η πιο ισχυρή ενωμένη Ευρώπη. Ο εμβολιασμός, η κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική εμβολιασμού είναι ένα παράδειγμα».

Ο Ισπανός υπουργός Υγείας υπερασπίστηκε τις αποφάσεις της κυβέρνησής του για ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις λέγοντας ότι ήταν ο μόνος τρόπος να καταπολεμηθεί η πανδημία και ότι δεν απείλησε την ευρωπαϊκή ενότητα. Επίσης διαψεύδει πληροφορίες ότι στις αρχές της πανδημίας οι ηλικιωμένοι ασθενείς έπεσαν θύματα διακριτής μεταχείρισης. «Δεν έχω στοιχεία για κάτι τέτοιο. Εκείνο που θέλω να σας πω είναι ότι το ισπανικό σύστημα υγείας αντέδρασε σε αυτήν την εξαιρετικά έκτακτη κατάσταση και ότι οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας για μη διακριτή μεταχείριση λόγω φύλου, θρησκείας και ηλικίας είναι σαφείς».

«Ιδιαίτερα τα φετινά Χριστούγεννα»

«Δεν έγινε διακριτική μεταχείριση στους ηλικιωμένους»

Ο Σαλβαδόρ Ίλα διαψεύδει επίσης ότι υπήρξε «μαγείρεμα» των στοιχείων για τον αριθμό των νεκρών με Covid-19. «Δεν υπάρχει σύγχυση με τους αριθμούς, υπάρχουν δύο διαφορετικές πηγές υπολογισμών με βάση διαφορετικούς κανόνες και παραμέτρους. Εκείνο που όμως που τον φοβίζει είναι ένα πιθανό τρίτο κύμα μετά τα Χριστούγεννα.»

«Η κατάσταση είναι πολύ ασταθής και γίναμε μάρτυρες ραγδαίων εξελίξεων σε ορισμένες χώρες. Τα Χριστούγεννα είναι ιδιαίτερη περίοδος. Αυξάνεται η κινητικότητα και οι κοινωνικές επαφές. Γι αυτό συμφωνήσαμε με όλα τα τοπικά κοινοβούλια της Ισπανίας να πούμε στον κόσμο να μείνει σπίτι, να μην ταξιδέψει, να περιορίσει τις επαφές μέσα στην οικογένεια. Έχουμε εμπιστοσύνη στον λαό, γιατί έδειξε ότι προσαρμόστηκε γρήγορα στην κατάσταση. Πιστεύω ότι αντιλαμβάνεται ότι τα φετινά είναι πολύ ιδιαίτερα Χριστούγεννα σε σχέση με όλα αυτά».

Γιαν Φίλπ Σολτς

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου