Η κόπωση, οι πονοκέφαλοι και οι μυϊκοί πόνοι είναι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο Covid-19 της Moderna.

Πιο σπάνια συμπτώματα θεωρούνται ο εμετός και το πρήξιμο του προσώπου σύμφωνα με νέα στοιχεία που κυκλοφόρησαν την Τρίτη από τον FDA.

Σύμφωνα με τον αμερικάνικο Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, τα δεδομένα δείχνουν ότι το εμβόλιο ήταν γενικά πιο «ανεκτό» από άτομα άνω των 64 ετών τα οποία και στη πλειοψηφία τους νοσούν πιο βαριά από ότι οι νέοι στον Covid-19.

Ο FDA υπενθυμίζει πως οι ανεπιθύμητες ενέργειες στα εμβόλια είναι συχνές καθώς στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ανοσολογική απόκριση που δείχνει ότι η ουσία «λειτουργεί».

Σύμφωνα με τον FDA:

  • περισσότεροι από 9 στους 10 συμμετέχοντες που έλαβαν το εμβόλιο ένιωσαν πόνο στο σημείο της ένεσης
    σχεδόν 7 στους 10 ένιωσαν κόπωση και
  • περίπου 6 στους 10 είχαν πονοκεφάλους ή μυϊκούς πόνους

Επίσης:

  • περισσότερο από το 44% των ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο ανέφεραν ότι είχαν πόνο στις αρθρώσειςπάνω από το 43% ανέφεραν ρίγη
  • Ο FDA σημείωσε ότι πιο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίστηκαν στο 0,2% έως 9,7% των συμμετεχόντων και ήταν πιο συχνές μετά τη δεύτερη δόση.

Υπενθυμίζεται πως όπως το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο εγκρίθηκε από τον FDA την περασμένη εβδομάδα, έτσι και εκείνο της Moderna χορηγείται σε δύο δόσεις με απόσταση μερικών εβδομάδων.