Κλινική δοκιμή Φάσης 2/3 σε εφήβους ξεκινά η αμερικανική βιοφαρμακευτική εταιρεία Moderna για το εμβόλιο mRNA-1273 που αναπτύσσει κατά της νόσου COVID-19.

Η Φάση 2/3 της μελέτης αναμένεται να εγγράψει 3.000 υγιείς εθελοντές από τις ΗΠΑ, ηλικίας από 12 έως 18 ετών.

Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, οι πρώτοι έφηβοι εθελοντές έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από τους αρμόδιους ρυθμιστικούς φορείς σε ΗΠΑ και Ευρώπη στις αρχές του νέου έτους.

Η νέα μελέτη πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Αρχή Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης (BARDA) των ΗΠΑ και στόχο έχει την αξιολόγηση της δυνητικής ασφάλειας και ανοσογονικότητας του mRNA-1273 σε αυτή τη σημαντική νεαρότερη ηλικιακά ομάδα. Κάθε έφηβος εθελοντής θα λάβει είτε εικονικό εμβόλιο, είτε δύο δόσεις του mRNA-1273 και θα τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για τουλάχιστον 12 μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ξεκινάμε την Φάση 2/3 για το εμβόλιο mRNA-1273 σε υγιείς εφήβους στις ΗΠΑ. Ο στόχος μας είναι, μέχρι την άνοιξη του 2021, να έχουμε εξασφαλίσει τα πρώτα δεδομένα που θα στηρίζουν τη χρήση του εμβολίου mRNA-1273 σε εφήβους, εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς. Ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε ένα ασφαλές εμβόλιο που θα προστατεύει τους εφήβους, έτσι ώστε αυτοί να μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο στο φυσιολογικό πλαίσιο λειτουργίας του», αναφέρει σε σχετική δήλωσή του ο Στεφάν Μπανσελ, Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna.