«Κατάπτυστη» χαρακτήρισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας την αλλαγή του τρόπου πρόσβασης στα πανεπιστήμια που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω τώρα αυτή την απόφαση.

Άθλια, κατάπτυστη απόφαση

Ο γραμματέας του ΚΚΕ στην αρχή της σημερινής του ομιλίας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με την οποία από φέτος θα ισχύσει άλλος τρόπος πρόσβασης στα ΑΕΙ για τους μαθητές με περιορισμένες επιλογές και θέσπιση ξεχωριστών βάσεων από τα πανεπιστημιακά τμήματα.

«Στον δρόμο δηλαδή που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ βάζετε επιπλέον φραγμούς και φίλτρα σε παιδιά που ζουν την κόλαση της καραντίνας και το άγχος των Πανελλαδικών. Αντί δηλαδή να επιλέγουν οι μαθητές τμήμα θα επιλέγουν τα τμήματα τους μαθητές» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Επισήμανε ότι «είναι πρώτη φορά στα χρονικά που μια κυβέρνηση φέρνει τέτοια άθλια, κατάπτυστη απόφαση που θέλετε να ισχύσει μάλιστα από φέτος».

«Πάρτε τη πίσω τώρα. Δεν είναι δυνατό να φέρετε ένα τέτοιο πράγμα για ψήφιση. Εκτός αν πάτε φιρί-φιρί και σπέρνετε ανέμους για να θερίσετε θύελλες», υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Οι δύο αλλαγές

Υπενθυμίζεται ότι εν μέσω μίας ακόμη δύσκολης σχολικής χρονιάς, όπου οι μαθητές συνεχίζουν την προετοιμασία τους για τις φετινές πανελλαδικές μέσω τηλεκπαίδευσης, το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα μία σειρά από αλλαγές που προτίθεται να προωθήσει και αφορούν στην εισαγωγή των υποψηφίων στα τμήματα και τις σχολές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Ειδικότερα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ενημέρωσε τους πρυτάνεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων για τις δύο βασικές αλλαγές στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει.

Η πρώτη σχετίζεται με τη θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής η οποία θα καθορίζεται από το κάθε τμήμα ξεχωριστά και η δεύτερη αφορά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου σε δύο φάσεις.

Θράσος

Κατά τα λοιπά ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, επισήμανε καταρχάς ότι σειρά φορέων αποκλείστηκαν από την ακρόαση φορέων με ευθύνη της κυβέρνησης η οποία επέλεξε με ποιούς θα συνομιλήσει, «με πρώτο και καλύτερο τον ΣΕΒ του οποίου ο εκπρόσωπος είπε οτι ο καλός εκπαιδευτικός πρέπει να ρωτάει τις επιχειρήσεις τι διδάσκει. Τέτοιο θράσος!».

«Αυτοί είναι οι πραγματικοί εξωσχολικοί που λέτε κύριοι της κυβέρνησης, για να θυμίσω τη λέξη-καραμέλα που χρησιμοποιήσατε στους αγώνες των μαθητών το τελευταίο διάστημα, όταν αναφερόσαστε στους γονείς τους, στους δασκάλους τους, των οποίων τα δίκαια αιτήματα αποδεικνύονται ολόσωστα, και τους ονομάσατε τότε εξωσχολικούς που υποκινούν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ότι από την ακρόαση φορέων αποκλείστηκαν η ΑΣΓΜΕ που εκπροσωπεί 300.000 γονείς, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής που εκπροσωπεί 3.000 σπουδαστές, ενώ αποκλείστηκε ακόμα και η Διδασκαλική Ομοσπονδία.

Όχι καταγραφή βαθμών τώρα

«Ακούστε τους γονείς, και αυτοί ειδικοί είναι και βλέπουν τα παιδιά τους να ξεροσταλιάζουν μπροστά σε οθόνες, τα παίρνει ο ύπνος μπροστά στις οθόνες και για να ξεσκάσουν πάλι μπροστά στις οθόνες. Ακούστε τους εκπαιδευτικούς, που λένε ορθά-κοφτά ότι αυτό δεν είναι μάθημα, είναι διεκπεραίωση» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Τόνισε ότι η δια ζώσης εκπαίδευση είναι αναντικατάστατη, «όχι μόνο για να επιτευχθούν οι μαθησιακοί στόχοι αλλά και για να στηριχθεί το παιδί του «τελευταίου θρανίου», αυτό το παιδί που θέλει παραπάνω στήριξη».

Σημείωσε ότι το μεγάλο ζήτημα είναι να βρεθούν εκπαιδευτικοί και μαθητές από κοντά και όχι η καταγραφή των βαθμών τώρα.

Μέτρα τώρα για άνοιγμα των σχολείων «χθες»

«Πάρτε μέτρα για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια τώρα. Αυτό είναι το μοναδικό αίτημα που πρέπει να υλοποιήσετε και το οποίο έπρεπε να γίνει «χθες». Και μην τα ρίχνετε όλα στον κορονοϊό για να δικαιολογηθείτε. Κάντε προσλήψεις εκπαιδευτικών, αξιοποιήστε χώρους και αίθουσες σε σχολεία που παραμένουν αναξιοποίητες, αραιώστε τα τμήματα» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τα πανεπιστήμια σημείωσε ότι είναι κλειστά εδώ και ένα χρόνο με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης η οποία «περί άλλων τυρβάζει» ενώ, όπως είπε «σε λίγο θα βάλετε και σώματα καταστολής να διδάσκουν στους φοιτητές, γιατί τέτοιους προσλαμβάνετε. Καθηγητές δεν βλέπουμε να βάζετε. Λεφτά δίνετε για μια αμφιβόλου ποιότητας ασφάλεια των ΑΕΙ, αλλά για να ανοίξουν με πραγματική ασφάλεια και να συνεχίσει η μορφωτική διαδικασία σταδιακά, ούτε λόγος».

Ονομαστική ψηφοφορία

Στο μεταξύ αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ επί των άρθρων 9, 10, 11 και 123 στο σ/ν του Υπουργείου Παιδείας για την Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Οι επίμαχες ρυθμίσεις αφορούν τις σχολές μαθητείας ΟΑΕΔ και τις Επαγγελματικές Σχολές Εκπαίδευσης (ΕΣΚ), καθώς και την συγκρότηση των επιχειρησιακών συμβουλίων.