Η κυβέρνηση του βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, πιστεύει ότι οι πολίτες θα πρέπει να λάβουν τη δική τους προσωπική απόφαση για τις συγκεντρώσεις τα Χριστούγεννα, αλλά θα πρέπει επίσης να λάβουν υπόψιν τους κινδύνους της COVID-19 για τα ευπαθή μέλη των οικογενειών τους, δήλωσε βρετανός υπουργός.

Αφού επέβαλε τους αυστηρότερους περιορισμούς στην ιστορία της Βρετανίας εν καιρώ ειρήνης, ο Τζόνσον θέλει να αποφύγει να γίνει ο «πρωθυπουργός που ματαίωσε τα Χριστούγεννα», παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τον έκτο υψηλότερο επίσημο αριθμό νεκρών λόγω της COVID-19 στον κόσμο.

Πιέσεις μετά τη χαλάρωση των μέτρων

Η κυβέρνηση δέχθηκε χθες πιέσεις να αναθεωρήσει τα σχέδιά της για χαλάρωση των περιορισμών της COVID-19 για πέντε ημέρες την περίοδο γύρω από τα Χριστούγεννα, με δύο ιατρικές επιθεωρήσεις να προχωρούν σε σπάνια κοινή έκκληση να ακυρωθεί η πολιτική αυτή.

Οι απόψεις των ιατρικού κόσμου, ωστόσο, είναι μοιρασμένες, με αυξανόμενες ανησυχίες, για παράδειγμα, μεταξύ των καρκινολόγων που υποστηρίζουν ότι πολλές περιπτώσεις καρκίνου δεν διαγιγνώσκονται καθώς το βάρος της δημόσιας υγείας έχει επικεντρωθεί στην COVID-19. Κάποιες οικογένειες έχουν πει ότι θα συναντηθούν, ανεξάρτητα από το τι θα ορίσει η κυβέρνηση.

«Δεν είναι θέμα της κυβέρνησης να πει στον κόσμο πώς ακριβώς να χειριστούν την κατάσταση» δήλωσε ο υπουργός Στέγασης, Ρόμπερτ Τζένρικ, στο BBC.

«Δεν μπορείς να νομοθετείς για την κάθε πιθανότητα, πρέπει τελικά να ζητάς από τους πολίτες να χρησιμοποιούν τη δική τους προσωπική κρίση» επεσήμανε ο Τζένρικ στο δίκτυο Sky.

Ο κορωνοϊός σφυροκοπά τη χώρα

Η COVID-19 έχει σφυροκοπήσει το Ηνωμένο Βασίλειο: ο πιο συντηρητικός απολογισμός της κυβέρνησης για τους θανάτους είναι 64.908 –δεύτερος υψηλότερος στην Ευρώπη μετά την Ιταλία– με τον κυβερνητικό δανεισμό να αναμένεται να φθάσει στα επίπεδα ρεκόρ εν καιρώ ειρήνης των 394 δισ. λιρών (531 δισ. δολαρίων) την περίοδο 2020/21.

Τα κρούσματα αυξάνονται και πάλι στο Ηνωμένο Βασίλειο και ειδικά στο Λονδίνο, το οποίο από τα μεσάνυκτα πέρασε στην υψηλότερη βαθμίδα του συστήματος τριών επιπέδων που ισχύει για το lockdown. Η βαθμίδα αυτή προβλέπει ότι κλείνουν παμπ και εστιατόρια, αλλά όχι τα καταστήματα.

Ο Τζόνσον διατήρησε την Αγγλία σε διάφορες βαθμίδες lockdown για το μεγαλύτερο μέρος του 2020, προκαλώντας αντιδράσεις από κάποια μέλη του Συντηρητικού Κόμματός του.

Ωστόσο, ο Τζόνσον θέλει να αποφύγει τη ματαίωση των Χριστουγέννων για πρώτη φορά από τότε που ο Όλιβερ Κρόμγουελ, ένας ηγέτης γνωστός για τη συντηρητική Πουριτανική του πολιτική, είχε απαγορεύσει τον εορτασμό τους τον 16ο αιώνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ