Ένα βήμα μπροστά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας και για πρώτη φορά μετά την ήττα των εκλογών του 2019 και την άνοδο της Νέας Δημοκρατίας  στην εξουσία, έκανε ευθεία αναφορά στην ανάγκη να δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ρίχνοντας με έμμεσο τρόπο πολιτική γέφυρα στη Φώφη Γεννηματά, αναφέρθηκε στην προοπτική της αλλαγής των συσχετισμών σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Ο πρώην Πρωθυπουργός στη σκιά των σεναρίων για το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα την άνοιξη σε εκλογές, με την προϋπόθεση ότι θα έχει προχωρήσει σημαντικά ο εμβολιασμός για την Covid-19, με την ομιλία του επί του Προϋπολογισμού του 2021 ανέδειξε την ανάγκη να δρομολογηθούν εξελίξεις λόγω, όπως είπε της αποτυχίας της παρούσας κυβέρνησης.

«Αποτύχατε κ. Μητσοτάκη…»

«Άκουσα με ενδιαφέρον το τέλος της ομιλίας της κ. Γεννηματά και το οποίο αφορούσε την ανάγκη να υπάρξει, μετά από αλλαγή των συσχετισμών, άλλη κυβέρνηση. Να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση στον τόπο. Και θεωρώ ότι αυτό είναι εύλογο. Γιατί; Γιατί αν μου ζητούσαν να βρω μια λέξη για να χαρακτηρίσω τη διαχείριση της κυβέρνησης συνολικά. Η λέξη αυτή θα ήταν μία: Αποτυχία. Αποτύχατε κ. Μητσοτάκη…».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέτυχαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στη στήριξη της οικονομίας, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, της κοινωνίας, στη χρηστή διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων, στη χρηστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών σε μια στιγμή αγωνίας για όλους τους πολίτες».

Στην ίδια γραμμή Δραγασάκης, Βούτσης Φλαμπουράρης

Ήταν η πρώτη φορά που ο Αλ. Τσίπρας μίλησε τόσο καθαρά για πολιτικές εξελίξεις, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και οι τοποθετήσεις τριών ιστορικών στελεχών του κόμματος, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Νίκος Βούτσης και ο Αλέκος Φλαμπουράρης που κινήθηκαν επί της ουσίας στην ίδια γραμμή.

«Η διάχυτη αμφισβήτηση και δυσαρέσκεια δεν πρέπει να επιτρέψουμε να οδηγήσουν σε ακροδεξιά, λαϊκιστικά αδιέξοδα. Κι αυτή είναι ευθύνη όλων των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων. Πρέπει να μετατραπούν σε ένα νέο πολιτικό σχέδιο, ένα προοδευτικό ριζοσπαστικό σχέδιο για το μέλλον» είπε στην ομιλία του ο Γ. Δραγασάκης και συμπλήρωσε:

«Το μέλλον δεν βρίσκεται στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας, στο λιγότερο κοινωνικό κράτος, στον αυταρχισμό και στην περιστολή της δημοκρατίας. Το μέλλον βρίσκεται στη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και των άλλων δημοσίων αγαθών, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, στο σεβασμό των δικαιωμάτων, στην καταπολέμηση των ανισοτήτων, στην ενίσχυση και διεύρυνση της δημοκρατίας. Αυτές οι τάσεις άλλωστε αναπτύσσονται διεθνώς και σηματοδοτούν την προοδευτική διέξοδο από την κρίση. Και η τάση αυτή θα γίνει, γίνεται ήδη, πλειοψηφική και μέσα στην κοινωνία».

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η τοποθέτηση του Ν. Βούτση που σημείωσε ότι μέσω του προϋπολογισμού η κυβέρνηση θέλει να λυθούν τα χέρια της έτσι ώστε να περάσει συγκεκριμένες αντικοινωνικές πολιτικές με μεγάλο κόστος. «Το κοινωνικό ζήτημα αναδεικνύεται με δραματικό πρόσημο στη χώρα μας για το επόμενο διάστημα» είπε και συνέχισε με νόημα: «Η πολιτική αντιπαράθεση και η αντίσταση της κοινωνίας θα επιταθεί, αλλά τουλάχιστον να μη συμβεί αυτό με συνέχιση αυτής της δραματικής κατάστασης. Θα βοηθήσει και ψυχολογικά την κοινωνίας μας να ορθώσει το ανάστημά της».

Για δρομολόγηση πολιτικών εξελίξεων έκανε ουσιαστικά λόγο και ο Αλ. Φλαμπουράρης που σημείωσε ότι οι πολίτες που τώρα υποφέρουν, «οι δημοκρατικοί, οι προοδευτικοί πολίτες, οι νέοι άνθρωποι, όσοι εξαπατήσατε, θα σταματήσουν το πισωγύρισμα» και συμπλήρωσε με έμφαση: «Και σύντομα η προσπάθεια που διακόπηκε, θα συνεχιστεί».

Ο λογαριασμός μετά την πανδημία

Η αναφορά του Αλ. Τσίπρα και των τριών κεντρικών στελεχών εντάσσεται στη λογική που επικρατεί στην Κουμουνδούρου, ότι ο λογαριασμός θα γίνει μετά την πανδημία. Ήδη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είχε πει στην Κ.Ο. ότι «όταν λοιπόν τελειώσει το υγειονομικό σκέλος της κρίσης, θα γίνει λογαριασμός και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για το αύριο του τόπου», μια φράση που προκάλεσε μεγάλες συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Ο πρώην Πρωθυπουργός έδειξε ουσιαστικά με την αναφορά του αυτή ότι δεν μπορεί να αποκλειστούν οι πολιτικές εξελίξεις, αν και εκτιμά ότι οι εκλογές είναι μακριά. Βέβαια, όπως επισημαίνουν στο επιτελείο του τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί και μάλιστα τονίζουν, ότι ίσως, εάν η κατάσταση ομαλοποιηθεί στις αρχές του έτους και υπάρξει και το εμβόλιο να θελήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης να στηθούν πρόωρες κάλπες.

Μια τέτοια προοπτική είναι δύσκολη κατά τον Αλ. Τσίπρα, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει, όπως λέει, ομολογία αποτυχίας, ειδικά όταν μετά την κρίση θα υπάρξουν κοινωνικά ερείπια και συντρίμμια, αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει. «Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που και να θέλει και να μπορεί να στηρίξει τη κοινωνική συνοχή, να επαναφέρει την ελπίδα και τη δικαιοσύνη» τόνισε με έμφαση πρόσφατα, αλλά ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν κερδίζει στις μετρήσεις παρά την φθορά της κυβέρνησης, αν και σιγά-σιγά βελτιώνονται ορισμένα ποιοτικά στοιχεία.