Εφ όλης της ύλης επίθεση στον πρωθυπουργό και στην κυβερνητική πολική που ακολουθεί σε όλους τους τομείς, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2021.

«Ο κυβερνητικός σας εκπρόσωπος είχε δηλώσει πως εάν δεν παίρνατε κυρώσεις που δαγκώνουν δεν θα γυρνούσατε από τις Βρυξέλλες. Τότε λέγατε άλλα από αυτά που λέτε σήμερα. Ήταν τότε που πανηγυρίζατε μετά τη Σύνοδο του Οκτωβρίου, ότι το Δεκέμβριο η Σύνοδος θα έβαζε φρένο στην προκλητικότητα της Τουρκίας. Όχι μόνο δεν πλησιάσατε τον πήχη, δεν αποπειραθήκατε καν να τον περάσετε. Ανέμελος και στην Ελλάδα με την πανδημία, ανέμελος και στην Ευρώπη με την Τουρκία και τα εθνικά μας θέματα», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα σχετικά με τα ελληνοτουρκικά είπε:

«Όταν σας είπα τον Αύγουστο όταν υπογράψατε την Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, ότι έπρεπε την ίδια στιγμή να εξασφαλίσετε ότι η Γερμανία δεν θα απομακρυνθεί από τις θέσεις μας, μας αγνοούσατε. Πήγατε στις 29 Αυγούστου στο Βερολίνο και μας είπατε πόσο καλά πάνε οι ελληνογερμανικές σχέσεις – και για 4 μήνες μετά είχαμε απέναντί μας την Γερμανία στις κυρώσεις.

Πήγατε στις 10 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι όπου διαπιστώσατε «απόλυτη συμφωνία στη στρατηγική απέναντι στην Τουρκία». Τι θέση πήρε η Γαλλία την Πέμπτη; Tι απέγινε η αμυντική Συμφωνία;  Tι θέση πήραν η Ιταλία και η Ισπανία;  Χώρες με τις οποίες παλεύαμε τόσα χρόνια να χτίσουμε τη Σύνοδο του Νότου που τόσο εύκολα αγνοήσατε».

«Σας ζητήσαμε, όταν το Τουρκικό ερευνητικό έφτασε έξι μίλια από το Καστελόριζο, να προχωρήσατε στην επέκταση χωρικών υδάτων Νοτίως και ανατολικά της Κρήτης», είπε και τόνισε πως αυτό το είχε προαναγγείλει και ο κ. Δένδιας».

Χαρακτήρισε το 2021 ως μια μεγάλη χρονιά που όπως είπε  μπορεί να καθορίσει τους όρους για επίλυση Κυπριακού αλλά και προσφυγή στη Χάγη. Θα ήθελα να σας προειδοποιήσω ότι μπορείς να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη ήττα της χώρας μας.