Σπαραγγόσουπα

Αυτή την εποχή στην αγορά θα βρούμε σπαράγγια εισαγωγής. Αν δεν βρούμε, μπορούμε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα.

Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, φωτογραφία: Ακης Ορφανίδης

Προετοιμασία 15′, Μαγείρεμα 40′

ΥΛΙΚΑ (για 4 – 6 μερίδες)

600 γρ. σπαράγγια

500 γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε τέταρτα

1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο

1 πράσο ψιλοκομμένο

50 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

50 γρ. αλεύρι περίπου

1 ½ λίτρο ζωμός λαχανικών

80 γρ. κρασί λευκό

300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

2 κουτ. σούπας σχοινόπρασο φρέσκο ψιλοκομμένο (αν δεν βρούμε, χρησιμοποιούμε φρέσκο κρεμμυδάκι)

Λίγο λάδι για να ψήσουμε τις κορυφές από τα σπαράγγια

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Καθαρίζουμε τα σπαράγγια: κόβουμε περίπου 2 εκ. από τη βάση τους και ξεφλουδίζουμε με το εργαλείο που καθαρίζουμε τα καρότα το υπόλοιπο.

Κόβουμε 12 κορυφές από τα σπαράγγια, τις απλώνουμε σε ένα ταψάκι, τις λαδώνουμε ελαφριά, τις αλατοπιπερώνουμε και τις ψήνουμε στους 200°C για 6 – 8′. Βγάζουμε το ταψί με τις κορυφές από τον φούρνο και τις κρατάμε για το σερβίρισμα.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα σπαράγγια, το κρεμμύδι, το πράσο, τις πατάτες. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και αλατοπιπερώνουμε.  Ανακατεύουμε συνέχεια για να μην κολλήσει το αλεύρι και σβολιάσει.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρασί και μόλις εξατμιστεί τον ζωμό. Αφήνουμε τη σούπα να βράσει για 30 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Πολτοποιούμε στο μίξερ και περνάμε από ψιλή σήτα.

Ταυτόχρονα σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με λίγο λάδι και το σχοινόπρασο (ή το φρέσκο κρεμμυδάκι) μαζί με λίγο αλατοπίπερο.

Σερβίρουμε τη σούπα και στο κέντρο προσθέτουμε μία κουταλιά από το γιαούρτι και από πάνω τις ψητές κορυφές από τα σπαράγγια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk