Ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου να υπάρξουν αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας των εκκλησιών τις ημέρες των εορτών και να μπορούν να εισέρχονται περισσότεροι πιστοί ασκούνται στην κυβέρνηση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συζήτησε χθες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε μία προσπάθεια να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση για το θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών την περίοδο των εορτών, καθώς οι αντιδράσεις από πλευράς ιεραρχών είναι έντονες και αναμένεται να αποτυπωθούν στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου που διεξάγεται σήμερα και αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η Ιεραρχία από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα των εκκλησιών τις ημέρες των εορτών (σ.σ μόνο ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων) και με αυστηρούς περιορισμούς – 9 άτομα σε όλες τις εκκλησίες και έως 25 στους μητροπολιτικούς ναούς – αντέδρασε έντονα ζητώντας να υπάρξουν αλλαγές.

Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου προκειμένου να τοποθετηθούν οι μητροπολίτες, να καταγραφούν οι απόψεις τους και μέσω αυτών να μεταφερθεί το αίτημα των πιστών για περισσότερα άτομα στους ναούς.

Έρχονται αλλαγές

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι πιθανό τις επόμενες ώρες – αφού ακούσει τις προτάσεις της Ιεραρχίας – να προχωρήσει σε αλλαγές ώστε να μπορούν να υπάρχουν περισσότεροι πιστοί στις εκκλησίες όταν θα πραγματοποιηθούν λειτουργίες ενώ είναι πιθανό να υπάρξει μία ακόμη λειτουργία ανήμερα, της πρωτοχρονιάς.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος – αφού ακουστούν όλες οι απόψεις – αναμένεται να ζητήσει να παραμείνουν ανοιχτές οι εκκλησίες για ατομική προσευχή ενώ φέρεται να θέλουν να αυξηθεί ο αριθμός των πιστών σε 25 από 9 και σε 50 από 25 στους μητροπολιτικούς ναούς.

Η κυβέρνηση αφού λάβει υπόψη τις εισηγήσεις της Επιτροπής θα επανεξετάσει το θέμα τις επόμενες ώρες σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις της Ιεραρχίας αλλά ταυτόχρονα να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας στους ναούς. Είναι δε, πιθανό, να προκριθεί η λύση της αύξησης των πιστών στις εκκλησίες με αυστηρή όμως τήρηση των μέτρων.

Για την ημέρα των Φώτων έχει αποφασιστεί ότι δεν θα γίνει ο αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους για να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Αντίθετα, η ρίψη των σταυρών θα γίνει σε κολυμπήθρες εντός της εκκλησίας.

Οι πιστοί θα χρησιμοποιούν δικό τους σκεύος και θα τον αγιασμό από βρύσες ή από μικρές δεξαμενές με την βοήθεια των επιτρόπων. Εναλλακτικά, ο αγιασμός θα μοιραστεί σε μπουκαλάκι και αντίστοιχα το αντίδωρο σε συσκευασία.

Ο Αρχιεπίσκοπος θα ενημερώσει στην αρχή της συνεδρίασης τους μητροπολίτες για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και θα ζητήσει από όλους τους μητροπολίτες τις εισηγήσεις τους ώστε να βρεθεί η «χρυσή τομή» για τις ημέρες των εορτών.