Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νεχάμερ συνελήφθησαν πέντε ύποπτοι στην Αυστρία και άλλοι δύο στη γειτονική Βαυαρία, ενώ κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών. Είχε προηγηθεί έφοδος της αστυνομίας σε ιδιωτικές κατοικίες την περασμένη Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή. Ώς επικεφαλής του κυκλώματος φέρεται ένας 53χρονος Αυστριακός, ο οποίος ήδη εκτίει ποινή φυλάκισης και μάλιστα λέγεται ότι «έστηνε» το δίκτυο στη διάρκεια των σύντομων εξόδων του από τη φυλακή. Ο διοικητής της αστυνομίας Γκέρχαρντ Πιρστλ κάνει λόγο για «μία από τις μεγαλύτερες παρτίδες όπλων που έχει εντοπίσει» τις τελευταίες δεκαετίες.

Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες η αυστριακή αστυνομία κατάφερε να κατασχέσει τουλάχιστον 75 αυτόματα και ημιαυτόματα όπλα, 100.000 σφαίρες, έξι χειροβομβίδες, ΤΝΤ και άλλες εκρηκτικές ύλες, ανταλλακτικά, καθώς και μεγάλα χρηματικά ποσά σε μετρητά . Όλα αυτά είχαν αποθηκευθεί σε διαφορετικές τοποθεσίες: ιδιωτικές κατοικίες, ένα κοντέινερ, καθώς και μία εμπορική αποθήκη. «Μιλάμε για βαρύ οπλισμό, με τον οποίο μπορεί κανείς να προκαλέσει μεγάλες ζημιές», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Μίχαελ Μίμρα, υποδιοικητής της εγκληματολογικής υπηρεσίας στη Βιέννη. Ο ίδιος θεωρεί μάλιστα ότι «είμαστε ακόμη στην αρχή της έρευνας» που θα έχει συνέχεια με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων υπηρεσιών, ακόμη και του στρατού.

Επαφές με το οργανωμένο έγκλημα

Πιστόλια, αυτόματα όπλα, σφαίρες, πυρομαχικά, μετρητά στα χέρια της αστυνομίας

Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Εσωτερικών Καρλ Νεχάμερ η αστυνομία οδηγήθηκε στα ίχνη του κυκλώματος αξιοποιώντας πληροφορίες της γερμανικής Δίωξης Ναρκωτικών. Όλα δείχνουν ότι από το εμπόριο ναρκωτικών το ακροδεξιό δίκτυο χρηματοδοτούσε τις μαζικές αγορές όπλων. Επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά, τόνισε ο Νεχάμερ, ότι οι εγκληματίες του είδους δεν περιορίζονται σε ένα μόνο «επιχειρηματικό πεδίο», αλλά επεκτείνονται σε περισσότερες παράνομες δραστηριότητες. Σύμφωνα με τον υπουργό η αγορά όπλων με τις εισπράξεις από το εμπόριο ναρκωτικών είναι μία μέθοδος που έχουν ήδη εφαρμόσει οι ισλαμιστές και τώρα «φαίνεται ότι την ίδια μέθοδο αντιγράφουν οι ακροδεξιοί τρομοκράτες». Ο διοικητής της αστυνομίας Πιρστλ υπενθυμίζει ότι όπλα που είχαν χρησιμοποιηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες στη διάρκεια πολεμικών συρράξεων στα Βαλκάνια έχουν περάσει στα χέρια εγκληματικών οργανώσεων με τις αγοραπωλησίες να γίνονται στο ντάρκνετ, το αποκαλούμενο «σκοτεινό δίκτυο».

Δικτύωση με τη γειτονική Γερμανία

Διασυνδέσεις με το εμπόριο ναρκωτικών βλέπει ο υπουργός Εσωτερικών Νεχάμερ

Στην έρευνα συμμετέχουν και οι εγκληματολογικές υπηρεσίες σε δύο κρατίδια της Γερμανίας, τη Βαυαρία και τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Ήδη έχουν συληφθεί δύο ύποπτοι στη Βαυαρία. Οι αρχές θεωρούν βέβαιο ότι το αυστριακό δίκτυο όχι μόνο διατηρεί επαφές με ακροδεξιούς στη γειτονική χώρα, αλλά και επιχειρεί να τους εξοπλίσει, με πιθανό στόχο τη σύσταση μίας παραστρατιωτικής ομάδας. Το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA κάνει λόγο για διασυνδέσεις Αυστριακών ακροδεξιών με συμμορίες μοτοσικλετιστών. Σε μία πρώτη αντίδραση η εκπρόσωπος των Πρασίνων Όλγκα Βόγκλαουερ κάλεσε την κυβέρνηση της Βιέννης να καταρτίσει ένα «εθνικό σχέδιο για την καταπολέμηση της ακροδεξιάς βίας», ώστε να αντιμετωπιστούν παρόμοια φαινόμενα με πιο συστηματικό τρόπο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Der Standard και του περιοδικού Profil, η εισαγγελία της Βιέννης οδηγεί στο εδώλιο πέντε υπόπτους για συμμετοχή σε διεθνές κύκλωμα αρνητών του Ολοκαυτώματος με την επωνυμία «Ευρωπαϊκή Δράση», το οποίο είχε θέσει ως στόχο του «την επανίδρυση του Τρίτου Ράιχ». Οι κατηγορούμενοι αρνούνται κάθε ανάμειξη. Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο APA η συγκεκριμένη υπόθεση δεν σχετίζεται με τα τελευταία ευρήματα της αυστριακής αστυνομίας.

Γιάννης Παπαδημητρίου (APA, ORF, tagesschau.de)