Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό.

Τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εστιάζοντας στην αμφισβήτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ των προβλέψεων για την ανάπτυξη το 2021.

«Επενδύετε στην καταστροφή της χώρας» κατηγόρησε την Αξιωματική Αντιπολίτευση, ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στην επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να επικαλείται την έκθεση του ΟΟΣΑ, που σε αντίθεση με πολλές άλλες εκθέσεις διεθνών οργανισμών εκτιμά ότι η Ελλάδα θα τρέξει με ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,9%.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στην καταστροφή»

Από τις 42 ελληνικές και διεθνείς μελέτες που υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη το 2021 θα είναι ισχυρή, ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει τη μελέτη του ΟΟΣΑ, γιατί «επενδύει στην καταστροφή της χώρας» είπε – σε παρέμβασή του στη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Καταθέτω τις εκτιμήσεις 42 διεθνών οργανισμών, οίκων αξιολόγησης, τραπεζών, κέντρων μελετών κά από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που με βάση «σημερινά δεδομένα», λένε ότι η Ελλάδα θα τρέξει με ύφεση 8,9% το 2020 (εμείς υποστηρίζουμε 10,5%) και με ανάπτυξη 4,1% το 2021.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε ο κ. Σταϊκούρας θεωρεί ότι η Ελλάδα θα τρέξει το 2021 με +5%, το ΔΝΤ με +5,7%, το «Focus Economics Consensus με +4,5%, ενώ έχουμε και τις αναλύσεις του ΣΕΤΕ, των τραπεζών, των πάντων.

Άρα από όλους τους φορείς που υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη θα είναι ισχυρή το 2021, της τάξης 4-5%, υπάρχει ένας, ο ΟΟΣΑ, που υποστηρίζει ότι θα είναι μόλις 0,9%.

Κι εσείς μιλάτε μόνο για αυτή τη μελέτη «γιατί επενδύετε στην καταστροφή της χώρας» είπε ο κ. Σταϊκούρας απευθυνόμενος σε όσους από την αντιπολίτευση αμφισβητούν τις προβλέψεις της κυβέρνησης.

«Κάνετε το ίδιο λάθος»

Επικαλείστε την έκθεση του ΟΟΣΑ κάνοντας το ίδιο λάθος που είχατε κάνει τον Απρίλιο όταν ο Οργανισμός «έλεγε ότι η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας της Ελλάδας θα είναι 35% και το άλλαξε» πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.

Έρχονται και επανέρχονται «χωρίς να καταθέτουν ποσοτικά στοιχεία» και χρησιμοποιούν φρασεολογία ότι το οικονομικό επιτελείο είναι «αφελείς», «επικίνδυνοι», είπε ο υπουργός προσθέτοντας ότι καταθέτει πρόσθετα στοιχεία «μπας και κάποια στιγμή τα πάρετε από τα πρακτικά και τα διαβάσετε».

Επίσης, στις επικρίσεις για συνεχείς αλλαγές των προβλέψεων της κυβέρνησης, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «οι αλλαγές στις προβλέψεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο είναι συνεχείς. Μόνο η ελληνική κυβέρνηση έχει αλλάξει εκτιμήσεις από τον Απρίλιο; Δεν έχετε δει τι έχει γίνει με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, της Επιτροπής, της ισπανικής κυβέρνησης;»

» Τον Μάρτιο, όλοι αυτοί υποστήριζαν ότι η Ευρώπη θα έχει ανάπτυξη. Δείτε τον σχετικό πίνακα και πείτε μου μια χώρα που να μην έχει μεταβάλει τις εκτιμήσεις της από τον περασμένο Απρίλιο…» παρατήρησε ο κ. Σταϊκούρας.

«Ακούστε τουλάχιστον τους δικούς σας»

Κάλεσε επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση εάν «δεν σας αρέσουν οι εκτιμήσεις των χωρών, διαβάστε τουλάχιστον την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, ο επικεφαλής της οποίας ήταν πολύ κοντά σε εσάς. Η έκθεση του Μαΐου υποστήριζε ότι η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη 2%, στη συνέχεια έλεγε ότι, ανάλογα με σενάρια, η ύφεση το 2020 θα μπορούσε να είναι από 4% μέχρι 9,5%…».

Παππάς: Ποια ανάπτυξη 4,5%;

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για τον ρυθμό ανάπτυξης επικαλέστηκε ο τομεάρχης Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς λέγοντας χαρακτηριστικά «ποιο 5% ανάπτυξη περιμένετε για το 2021; Ο ΟΟΣΑ προβλέπει μόλις 0,9%».

Χαρακτήρισε δε τον προϋπολογισμό «εικονικό, ψεύτικο και κυρίως προκλητικό, καθώς εν μέσω πανδημίας προβλέπει μείωση των δαπανών για την Υγεία», εγκάλεσε την κυβέρνηση για τη μη λήψη μέτρων υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων, αλλά και για τις συνεχείς αναθεωρήσεις των προβλέψεών της.

Ο κ. Παππάς απευθυνόμενος στην κυβέρνηση σημείωσε ότι «Θριαμβολογείτε ενώ είμαστε πρωταθλητές -και το λέμε με οδύνη- στους θανάτους ανά εκατομμύριο πολιτών στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, είμαστε πρωταθλητές στην ύφεση και στον αποπληθωρισμό. Μιλάτε σαν να μην έχετε ακούσει τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι παραμείνατε εφησυχασμένοι, ότι ξαφνιαστήκατε από το δεύτερο κύμα και ότι πιαστήκατε ανέμελοι».

Κατηγόρησε τα κυβερνητικά στελέχη για «έλλειψη ενσυναίσθησης», η οποία «φάνηκε με την αδράνεια -για παράδειγμα- στις αστικές συγκοινωνίες, όπου, παρά τις πιέσεις μας, αυτό που καταφέρατε ήταν να φέρετε λεωφορεία-“σαπάκια” από τη Λειψία, τα οποία παίρνουν φωτιά μόλις ανεβαίνουν την ανηφόρα του Χορτιάτη, και να κάνατε μία προκήρυξη για την πρόσληψη οδηγών, ανεβάζοντας αρχικά τα προσωπικά δεδομένα των επιτυχόντων και των επιλαχόντων σε δημόσια θέα και αμέσως μετά να ανεβάζετε τα αποτελέσματα με αλλαγμένη τη σειρά κατάταξης».

Σφοδρή ήταν η κριτική του και για το σχέδιο Πισσαρίδη, το οποίο χαρακτηρίζει «ζόμπι» τις επιχειρήσεις που αποκλείονται από τον τραπεζικό δανεισμό, ρωτώντας τα μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αν θεωρούν φυσιολογικό να «πεθάνουν» 150 χιλιάδες επιχειρήσεις ως τον Ιούνιο, όπως προειδοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.