Απαντήσεις στην κριτική της αντιπολίτευσης για τη μείωση των εισοδημάτων και το βαθμό ενίσχυσης της Υγείας εν μέσω πανδημίας, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, σε παρέμβασή του μετά τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων επί του κρατικού Προϋπολογισμού του 2021.

Περιορίζουμε τις απώλειες

Η αξιωματική αντιπολίτευση επικαλείται τη μελέτη του ΟΟΣΑ για τις δαπάνες στην Υγεία με στοιχεία του Απριλίου, ενώ όφειλε να γνωρίζει τη σημερινή επικαιροποίησή τους, βάσει των οποίων, όχι μόνο δεν είμαστε η 2η χειρότερη χώρα, αλλά έχουμε βελτιωθεί κατά έξι θέσεις λόγω των σημαντικών πόρων που έχουμε διαθέσει. Σας προϊδεάζω ότι ούτε αυτό θα συμβεί, διότι υπάρχουν και επιπλέον πόροι από το αποθεματικό, που κατευθύνονται από το υπουργείο Οικονομικών προς το υπουργείο Υγείας, είπε ο κ. Σταϊκούρας: είναι 783 εκ. από το αποθεματικό, εκτός Προϋπολογισμού, και τα σχετικά στοιχεία τα καταθέτουμε στη Βουλή με πλήρη διαφάνεια, είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Τόνισε μάλιστα ότι «δεσμευόμαστε ως πολιτική ηγεσία, πως το υπουργείο Υγείας θα έχει όσα χρήματα χρειαστεί και το 2021 για να στηρίξει τη μάχη αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης. Γι’ αυτό χτίσαμε το αποθεματικό το 2021».

Στην αμφισβήτηση της αντιπολίτευσης ότι τα μέτρα στήριξης της οικονομίας δεν φτάνουν τα 24 δισεκ. ευρώ, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε σε σειρά εθνικών και ευρωπαϊκών εκθέσεων που το αποδεικνύουν, αλλά και αναλυτικούς πίνακες ανά νομό, για το πόσα χρήματα κατευθύνθηκαν στην επιστρεπτέα προκαταβολή, την αποζημίωση ειδικού σκοπού κοκ.. Όσο για την κριτική ότι τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης είναι λιγότερα από αυτά της Ευρώπης, ο κ. Σταϊκούρας κατέθεσε συγκριτικούς πίνακες «τι κάνει η Ελλάδα και η Ευρώπη στα δημοσιονομικά μέτρα».

Προανήγγειλε μάλιστα για τη βασική του ομιλία, την ερχόμενη Τρίτη, να αναφερθεί στους σχετικούς αναλυτικούς πίνακες που θα δημοσιευθούν μεθαύριο και θα αναλύουν τα σχετικά στοιχεία ανά χώρα.

Αναφορικά με τους πίνακες που επικαλέστηκε η αντιπολίτευση για τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα των Ελλήνων, είπε ότι ο ίδιος δίνει στη Βουλή όλη τη μελέτη της Ευρωστατιστικής Υπηρεσίας. Πράγματι, υπάρχουν σημαντικές απώλειες για τα εργατικά εισοδήματα, πριν την εφαρμογή των μέτρων για την ενίσχυση των εργαζομένων, και είναι λογική η μείωση των εισοδημάτων για χώρες που εξαρτώνται από την εστίαση και τον τουρισμό. Το ενδιαφέρον όμως ξεκινά από τη σελίδα 9 της μελέτης, που αξιολογεί τα μέτρα της κάθε κυβέρνησης. Εκεί καταρρίπτεται το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε να καλύψουμε όλα τα εισοδήματα των εργαζομένων, καθώς «καμία χώρα δεν το κάνει» υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας και συνέχισε:

Το δεύτερο ενδιαφέρον σημείο είναι, πως αναγνωρίζεται ότι «η Ελλάδα έχει καταφέρει να προστατεύσει την αγορά εργασίας και τους εργαζόμενους […] Με τα μέτρα μας, όχι μόνο περιορίζουμε απώλειες, αλλά κάνουμε αυτό που η Αριστερά έπρεπε να χαιρετήσει: έχουμε την τρίτη καλύτερη επίδοση κάλυψης εισοδημάτων των χαμηλόμισθων στην Ευρώπη».

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε σε δύο προσωπικες, όπως είπε αναφορές. Στην ερώτηση για το πότε θα αισθανεί επιτυχημένος, είπε ότι δεν θα είμαι με ανάπτυξη 2% όταν η Ευρώπη θα έχει 8% όπως επί υπουργίας Τσακαλώτου. Επίσης, στην αναφορά για την πανεπιστημιακή του ιδιότητα, είπε ότι είναι υπερήφανος, διότι αξιολογείται από τους φοιτητές, τους συναδέλφους του και από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Απευθυνόμενος, δε, στον κ. Τσακαλώτο είπε ότι «όποτε θέλετε ο καθένας, μπορεί να δει τις ετεροαναφορές τις δικές μου και τις δικές σας, και τότε να μιλήσετε».

Το αόρατο χέρι της αγοράς δεν λειτουργεί στις κρίσεις

Έντονη ήταν η κριτική της γενικής εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Αχτσιόγλου, στην κυβερνητική διαχείριση, τόσο της πανδημίας, όσο και της οικονομίας. Μετά την τοποθέτηση του εισηγητή της ΝΔ, εξανεμίστηκαν οι ελπίδες μας ότι θα βλέπαμε από κυβερνητικής πλευράς «τουλάχιστον μια ενσυναίσθηση της κατάστασης, μια κατανόηση τι συμβαίνει στην κοινωνία στα επίπεδα της πανδημίας και της κοινωνίας» είπε η κα Αχτσιόγλου.

«Η αναγνώριση της πραγματικότητας και των προβλημάτων της κοινωνίας δεν είναι μανιοκατάθλιψη, είναι ρεαλισμός» είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ζει στη «φούσκα της προπαγάνδας της». Βγάζετε ομιλίες επιτυχίας ότι έχουμε κάκιστη αναλογία θανάτων ανά 100.000 πληθυσμού, με αύξηση διασωληνωμένων, με μείωση ελέγχων για τον κοροναϊό, και με 2.500 απώλειες το τελευταίο διάστημα είπε η κα Αχτσιόγλου.

«Ακούμε τις καταγγελίες των υγειονομικών κι εσείς δεν έχετε σχέδιο, δεν ενισχύετε το ΕΣΥ. Η πανδημία σαρώνει και κρύβεστε πίσω από αλχημείες και διπλά συστήματα καταγραφής. Αναγνωρίζετε καμιά πολιτική ευθύνη;» διερωτήθηκε η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνέχισε: «Είχατε χρόνο από την άνοιξη και δεν ενισχύσατε το προσωπικό του ΕΣΥ και τις ΜΕΘ, δεν κάνατε επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων, δεν κάνατε μαζικά και δωρεάν τεστ και δεν δίνετε, παρά μόνο 400 εκ. ευρώ από τον Προϋπολογισμό στην Υγεία».

Για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην κριτική της αντιπολίτευσης, η κα Αχτσιόγλου χρησιμοποίησε μάλιστα ένα αυστριακό ρητό, που λέει ότι «η κατάσταση είναι κρίσιμη αλλά καθόλου σοβαρή».

Η κα Αχτσιόγλου επανέλαβε ότι η οικονομία έδειξε να μην ανακάμπτει το τρίτο τρίμηνο που δεν υπήρξαν απαγορευτικά μέτρα, ότι η μείωση των εισοδημάτων στην Ελλάδα είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, και ότι η κυβέρνηση, όπως υπογράμμισε, απέναντι στα χρέη των πολιτών, έφερε τον νέο πτωχευτικό κώδικα που θα δημεύει τις περιουσίες τους.

Για την προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας το 2021, είπε ότι παρά τις προβλέψεις της κυβέρνησης για 4,8%, ο ΟΟΣΑ λέει ότι είναι μόλις 0,9%. Που είναι η ανάπτυξη τύπου «V» του κου Μητσοτάκη; – ρώτησε η κα Αχτσιόγλου.

Τέλος, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για το αποθεματικό των 3 δισ. που φτιάχνει η κυβέρνηση, είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καλό ιστορικό, και ότι μπορεί να τα κάνει οτιδήποτε: «δώρα σε ΚΕΚ, δώρα σε κανάλια..». Το μόνο αισιόδοξο μήνυμα είναι η μετατόπιση που παρατηρείται στην κοινωνία, καθώς ο κόσμος συνειδητοποιεί την ανάγκη αλλαγής μοντέλου, και ότι το αόρατο χέρι της αγοράς δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, ιδίως σε περίοδο κρίσης.

Η βαθύτερη ύφεση από το 1960

«Η χώρα χρειάζεται έναν Προϋπολογισμό ενταγμένο σε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα. Με ενδιάμεσο Πρόγραμμα, για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. Με ένα πρόγραμμα πραγματικής επανεκκίνησης, που θα σηματοδοτήσει μια ευρύτερη αναγεννητική πορεία για τον τόπο. Που θα στηρίζεται σε πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και αναγκαίους εκσυγχρονισμούς. Που δεν αρκείται στο να αντιμετωπίζει διαχειριστικά τα προβλήματα», ανέφερε ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης.

Σε μια εποχή όπως αυτή της πανδημίας, είπε ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, όπου «υπάρχουν σεισμικές αναταράξεις σε ολόκληρο τον πλανήτη», η κυβέρνηση «δείχνει να μην πατά σε στέρεο έδαφος. Η πραγματική οικονομία της χώρας είναι αποκαρδιωτική, υπάρχει καθολική εργασιακή ανασφάλεια και διόγκωση της ανεργίας. Δραματική μείωση εισοδημάτων και φτωχοποίηση ευρέων κοινωνικών στρωμάτων. Λουκέτα κατά συρροή σε επιχειρήσεις και πλειστηριασμοί. Αύξηση των κόκκινων δανείων».

Ο Κώστας Σκανδαλίδης σημείωσε ότι «παρά την αναπροσαρμογή των στόχων που έκανε η κυβέρνηση, η σημερινή εκδοχή του Προϋπολογισμού βρίσκεται στον αέρα» και αυτό συμβαίνει «γιατί εφαρμόζει αποσπασματικές και ασχεδίαστες πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης».

Βρισκόμαστε, τόνισε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, σε «μια εποχή όπου οι κλασσικές οικονομικές θεωρίες μοιάζουν ξεπερασμένες καθώς οι εξελίξεις είναι διαρκώς ρευστές και μεταβαλλόμενες». Ο Προϋπολογισμός της κυβέρνησης «υπόσχεται και σκιαγραφεί ένα ελπιδοφόρο μέλλον, το οποίο κάθε άλλο παρά εδράζεται σε πραγματική βάση».

Είναι ένας κρατικός Προϋπολογισμός έωλος στις προβλέψεις, εξ αρχής ανεφάρμοστος και αιθεροβάμων. Βαθιά ταξικός στις επιλογές του, δεν διαπνέεται από κανενός είδους όραμα, καμία δυναμική πραγματικών μεταρρυθμίσεων και ανατροπών». Αντιθέτως, σημείωσε «περιγράφει το 2021 υπερβατικά, καλλιεργώντας προσδοκίες σε οξεία σύγκρουση με τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες».

Η χώρα, ανέφερε «βιώνει τη βαθύτερη ύφεση τουλάχιστον από το 1960. Η πρόβλεψη του 10,5% μας κατατάσσει κατά πάσα βεβαιότητα στην προτελευταία θέση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και δεν είναι «πανάκεια η αξιοποίηση του πακέτου των 5,5 δισ. ευρώ που ουσιαστικά υποστηρίζει η κυβέρνηση».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βαφτίζει την ασπιρίνη θεραπεία», ότι η ρευστότητα που διοχετεύεται στην αγορά είναι σημαντικά μικρότερη του αναμενόμενου και παράλληλα προκλητική και απαράδεκτη. Καταλόγισε άσκηση κοινωνικά άδικων πολιτικών, λέγοντας πως και στην Επιτροπή  Πισσαρίδη, πουθενά δεν υπάρχει η αίσθηση κοινωνικής δικαιοσύνης. Το ενδιαφέρον να υπάρξει μια δικαιότερη κατανομή του πλούτου και του εισοδήματος σ’ αυτή τη χώρα.

Εμείς, είπε ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, δεν πρόκειται να αποπροσανατολιστούμε από τις ευκαιριακές, επικοινωνιακές στρατηγικές της κυβέρνησης Θα μπορούσε να υπήρχε μια εθνική συνεννόηση είπε, και ανέφερε πως το ΚΙΝΛΑ έχει καταθέσει προγραμματικές επεξεργασίες προτάσεις όπως και μία δική του συνολική πρόταση ριζικά διαφορετική από αυτή την κυβέρνησης.

Δεν είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι

Η συζήτηση του προϋπολογισμού γίνεται εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με την κυβέρνηση να καλλιεργεί φρούδες ελπίδες, ότι χάρη στο εμβόλιο, θα έχουμε γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα, είπε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας ότι αυτά λέγονται, παρότι η κυβέρνηση γνωρίζει για τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης, που είναι η κρίση υπερσυσσώρευσης του κεφαλαίου, που δεν μπορεί να επενδυθεί, διασφαλίζοντας ικανοποιητικά ποσοστά κέρδους στους κεφαλαιοκράτες.

Όπως είπε ο κ. Καραθανασόπουλος, η επιβράδυνση της οικονομίας ξεκίνησε πριν από την εκδήλωση πανδημίας, φέροντας ως παράδειγμα τον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής στην ΕΕ  και την ευρωζώνη, που καταγράφει πτώση από το 2017.  Βεβαίως η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης, συνέχισε ο κ. Καραθανασόπουλος, επισημαίνοντας ότι τα διάφορα περιοριστικά μέτρα «δεν οφείλονται σε κάποια αντικειμενική ανάγκη λόγω της πανδημίας, αλλά είναι αποτέλεσμα της θλιβερής κατάστασης σε παγκόσμιο επίπεδο των δημοσίων συστημάτων υγείας».

Είναι, τόνισε, αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης της Υγείας, ενώ ο ανταγωνισμός για το φάρμακο και το εμβόλιο, αναδεικνύει το βασικό στίγμα του παρασιτικού συστήματος που ζούμε. Τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών αποτελούν προτεραιότητα σε βάρος της υγείας τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ακολούθως, και αφού επέκρινε την κυβέρνηση για τα υγειονομικά πρωτόκολλα-λάστιχο που δημιούργησε, και τα οποία ήταν «προσαρμοσμένα» στις ανάγκες επιχειρηματικών και  τουριστικών ομίλων, είπε ότι η πολιτική της για διασφάλιση των συμφερόντων όλων με κρατική παρέμβαση, «έχει αρωγό τη χρήσιμη αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, και των άλλων κομμάτων. Συμφωνούν ότι φταίει η πανδημία, συμφωνούν και στον τρόπο διαχείρισης κρίσης με κρατική βοήθεια, από κοινού και σε επιχειρήσεις και σε εργαζομένους, είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.

«Αναπαράγουν δηλαδή την καινοφανή διαπίστωση ότι όλοι είμαστε στο ίδιο καράβι, ρίχνοντας νερό στον μύλο της «εθνικής ομοψυχίας» καλώντας τον λαό να βάλει πλάτη για τη σωτηρία των επιχειρήσεων, θυσιάζοντας την ικανοποίηση των δικών του αναγκών στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους».

Όσο για το μέτρο των αγορών με προπαραγγελία (click away) είπε ότι μόνο το 15% των επιχειρήσεων λιανεμπορίου μπορεί να κάνει ηλεκτρονικό εμπόριο, τη στιγμή που τα μικρά καταστήματα του λιανεμπορίου έχουν ήδη πτώση τζίρου πάνω από 80%. Τέτοια μέτρα είναι προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων, και επιφυλάσσουν μαζικά λουκέτα τους πρώτους μήνες του 2021. Ο κ. Καραθανασόπουλος πρότεινε το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων λιανεμπορίου με όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας.

Για Προϋπολογισμό, που ακόμα και η κυβέρνηση ξέρει ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, μίλησε ο γενικός εισηγητής του ΜέΡΑ25, Κρίτωνας Αρσένης. Σε κάθε Προϋπολογισμό θα έπρεπε να μιλάμε για την κλιματική αλλαγή που απειλεί την κοινωνία, αλλά αυτός που συζητάμε δεν δίνει καν στοιχειώδεις απαντήσεις στην υεγιονομική κρίση, όταν μάλιστα έχουμε πάνω από 100 οικογένειες καθημερινά να θρηνούν συνανθρώπους μας είπε ο κ. Αρσένης.

Ο κ. Αρσένης τόνισε ότι στο 1ο κύμα της πανδημίας, η Ελλάδα στάθηκε τυχερή λόγω της μικρής της έκθεσης στην Κίνα και τις χώρες από όπου διαδόθηκε ο ιός. Ωστόσο, αυτή την τύχη η κυβέρνηση δεν την χρησιμοποίησε για να ετοιμαστεί το ΕΣΥ. αντίθετα εξέθεσε τη χώρα στην πανδημία με τον τουρισμό, προκαλώντας ζημιά «εκ του αποτελέσματος, αν βάλουμε κάτω τα έσοδα και τα θύματα».

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΜέΡΑ25, «όπως χθες στη σύνοδο κορυφής δεν είχατε το θάρρος να διαπραγμευτείτε τίποτα» – είδαμε την Ουγγαρία να περνά ό,τι θέλει στην πράξη, και η Ελλάδα να μην παίρνει τίποτα – έτσι και το καλοκαίρι, με το που ήρθαν οι πολυεθνικές και σας είπαν ότι θα έρθουμε χωρίς μέτρα προστασίας, βάλατε έναν λανθασμένο αλγόριθμο.

Όπως είπε ο κ. Αρσένης, ο αλγόριθμος αυτός ήταν πρόταση ενός επιστήμονα, τον οποίο προώθησε ο πρωθυπουργός στην επιτροπή λοιμωξιολόγων, η οποία τον ενέκρινε χωρίς να έχει στη σύνθεσή της έναν μαθηματικό/στατιστικολόγο.

Για τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ λόγω πανδημίας, είπε ότι είναι ελλιπής: «Η Βουλή, με 8 εκ. έφτιαξε 50 ΜΕΘ στο Σωτηρία. Φανταστείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε με 400 εκ. που αντιστοιχούν σε 2.500 ΜΕΘ» είπε ο κ. Αρσένης.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ