Κριτική στην κυβέρνηση αναφορικά με την πανδημία άσκησε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο».

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, από τη στιγμή που οι βασικές αιτίες υπερμετάδοσης του ιού είναι ενεργές – όπως στους μεγάλους χώρους δουλειάς, τα μέσα μεταφοράς, τις δομές όπου υπάρχει συνωστισμός – και όσο δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα και δεν γίνονται επαρκείς έλεγχοι, «τα προβλήματα θα συνεχίζονται και θα μιλάμε για lockdown».

Παράλληλα ο Γ.Γ. του ΚΚΕ άσκησε κριτική για το γεγονός ότι δεν αξιοποιήθηκε η ευθύνη που έδειξε ο ελληνικός λαός την πρώτη περίοδο της πανδημίας. Δεν λήφθηκαν δραστικά μέτρα για μαζικές προσλήψεις υγειονομικών και για δημιουργία περισσότερων ΜΕΘ και κλινών από όσες υπάρχουν σήμερα, σχολίασε, ενώ στάθηκε και στην ανάγκη επίταξης του ιδιωτικού τομέα.

Όλα αυτά τα ζητήματα έχουν τεθεί επί τάπητος από το ΚΚΕ, τόνισε ο κ. Κουτσούμπας. «Μπορεί να φοράμε μάσκα και να παίρνουμε όλα τα μέτρα προστασίας αλλά δεν σταματάμε να διεκδικούμε» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην πάλη του Κομμουνιστικού Κόμματος σχετικά με τα ζητήματα που έπρεπε να έχουν επιλυθεί την περίοδο της πανδημίας.

Εκτίμησε δε ότι το – υπαρκτό και επικίνδυνο για τις ζωές των συνανθρώπων μας- πρόβλημα της πανδημίας χρησιμοποιείται ως πρόσχημα και αφορμή για να περάσουν αντιεργατικά μέτρα. Θέματα όπως η ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις που «υπήρχαν στα συρτάρια» έχουν πλέον επιταχυνθεί σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας συμπληρώνοντας πως «είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να περνά σωρεία αντιδραστικών, αντιλαϊκών, αντιεργατικών μέτρων κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού και της απαγόρευσης των μετακινήσεων και τη στιγμή που τα σωματεία των εργαζομένων δεν μπορούν να συζητήσουν, να διεκδικήσουν και να πουν ελεύθερα την άποψή τους». Συνεπώς, τίθεται τεράστιο ζήτημα Δημοκρατίας, αφαίρεσης κοινωνικών δικαιωμάτων και αλλαγής εργασιακών σχέσεων που ουσιαστικά μεγαλώνουν την καταπίεση και την εκμετάλλευση του εργατικού μόχθου, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσούμπας.

Εξάλλου, την ίδια στιγμή η κυβέρνηση κόβει από την υγεία 573 εκατ. ευρώ και μειώνει άλλες κοινωνικές δαπάνες, αυξάνει τους έμμεσους φόρους που κυρίως πλήττουν τα λαϊκά στρώματα, διατηρεί τον ΕΝΦΙΑ, συμπλήρωσε ο ίδιος. Παράλληλα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο δίνει ζεστό χρήμα σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, είπε ο κ. Κουτσούμπας που άσκησε κριτική και για τις δαπάνες για τους εξοπλισμούς.

Επίσης ο ίδιος αναφέρθηκε στις τροπολογίες του ΚΚΕ για τους ανέργους που απορρίφθηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία. Το ΚΚΕ με την τροπολογία είχε ζητήσει την χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης 600 ευρώ σε όλους τους εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ και στους αυτοαπασχολούμενους μικροεπαγγελματίες που δικαιούνται το βοήθημα ανεργίας.

Όπως σημείωσε οι τροπολογίες θα ανακούφιζαν έστω προσωρινά κατηγορίες συνανθρώπων μας που πλήττονται σφοδρά από την οικονομική κρίση. Επίσης αναφέρθηκε στην τροπολογία του ΚΚΕ για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων για τους εργαζομένους σε αναστολή σύμβασης ή έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, που επίσης απορρίφθηκε.

Ερωτηθείς για το ζήτημα του εμβολιασμού έναντι του κοροναϊού και αν ο ίδιος θα εμβολιαστεί, απάντησε θετικά. «Εντάξει, θα κάνουμε το εμβόλιο αλλά και η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει σε ορισμένα ζητήματα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας, αναφερόμενος για παράδειγμα στο ερώτημα γιατί ο ελληνικός λαός δεν θα έχει πρόσβαση σε περισσότερα εμβόλια που έχουν γίνει με «πιο κλασικές μεθόδους» και είναι «πιο προβλέψιμα ως προς τις πιθανές μακροχρόνιες συνέπειες» και τα οποία είναι επιπλέον πιο φθηνά.

«Εφόσον η επιστημονική κοινότητα πει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, εγώ πρώτος από όλους έχω πει ότι θα κάνω το εμβόλιο και ότι ο πληθυσμός πρέπει να εμβολιαστεί». Από την άλλη πλευρά τα κόμματα δεν πρέπει να γίνονται «ντίλερ» της Pfizer ή οποιασδήποτε άλλης πολυεθνικής  εταιρείας φαρμάκων. Εκτός από το εμβόλιο ο κ. Κουτσούμπας έθεσε και το θέμα του τι γίνεται με τα φάρμακα για τον κοροναϊό.

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά, την αντίδραση της ΕΕ στις προκλήσεις της Τουρκίας  και την εκλογή Μπάιντεν, ο κ. Κουτσούμπας αναφέρει ότι το ΚΚΕ κρατά «μικρό καλάθι» και εξηγεί τις απόψεις του σχετικά με την πολιτική που ασκούν ΕΕ και ΗΠΑ στην περιοχή.

«Οι ΗΠΑ έχουν επιλέξει ως στρατηγικό σύμμαχο την Τουρκία και θέλουν πάση θυσία να την κρατήσουν στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο και για αυτό τα δίνουν όλα», είπε μεταξύ άλλων.

Τέλος στο επιχείρημα, που όπως είπε ο κ. Κουτσούμπας, χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση αλλά και ορισμένα άλλα κόμματα ότι η χώρα δεν έχει τα απαραίτητα οικονομικά για να λάβει μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων, αντιπαρέβαλε το γεγονός ότι η κυβέρνηση «διατηρεί την αλλαγή φόρου στην μεγάλη ακίνητη περιουσία των ναυτιλιακών και των off shore εταιρειών, που θα μας έφερναν 3,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο».