«Σήμερα, ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους, για να σταματήσουν τα Μέσα Μεταφοράς να είναι υγειονομικές βόμβες. Για επίταξη των ιδιωτικών λεωφορείων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενίσχυση του στόλου των οχημάτων» δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας με αφορμή τη μέρα δράσης εργατικών σωματείων που ζητούν μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

«Γιατί εκεί υπάρχει συνωστισμός και όχι στις εκδηλώσεις των εργαζομένων και της νεολαίας, τις οποίες στοχοποιεί η κυβέρνηση. Κι όπως αποδείχτηκε, η κυβέρνηση μπορεί να “γεννήσει” αύρες για την καταστολή του λαού, λεωφορεία όμως, ακόμη δεν μπορεί να βρει» πρόσθεσε ο γραμματέας του ΚΚΕ.

Υγειονομικές βόμβες τα ΜΜΜ

Σημειώνεται ότι πολύμορφες παρεμβάσεις και εξορμήσεις σε σταθμούς του Μετρό και του Ηλεκτρικού πραγματοποιούν Εργατικά Κέντρα της Αττικής (Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής), Ομοσπονδίες, Σωματεία και φορείς, σε συνεργασία με Σωματεία του κλάδου, στο πλαίσιο της μέρας δράσης για τις αστικές συγκοινωνίες και μπροστά στην απεργία στις 26 Νοέμβρη. Ενώ ανάλογες δράσεις πραγματοποιούνται και στη Θεσσαλονίκη.

Από το πρωί σε δεκάδες σταθμούς του μετρό, του ηλεκτρικού, σε στάσεις των λεωφορείων έγιναν εξορμήσεις, ενώ σωματεία και φορείς του Πειραιά πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΥ.

Διεκδικούν συχνά και ασφαλή δρομολόγια για τον λαό, καθώς ο συνωστισμός των εργαζομένων και του λαού μέσα στα οχήματα, στις αποβάθρες, στις στάσεις των αστικών συγκοινωνιών είναι ένα καθημερινό φαινόμενο, ακόμα και μέσα στο lockdown, μετατρέποντας τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε υγειονομική βόμβα.

«Η κυβέρνηση, σχεδόν 9 μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα,  όχι μόνο δεν παίρνει κανένα μέτρο για την πραγματική αποσυμφόρηση των ΜΜΜ, αλλά ξεδιπλώνει ένα ακόμα ρεσιτάλ εμπαιγμού του λαού: Τη μια κάνει το μαύρο άσπρο λέγοντας ότι συνωστισμός υπάρχει μόνο στο 5% των δρομολογίων και την άλλη ότι …»δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία» και ότι ο απαράδεκτος συνωστισμός σε αυτά δεν είναι από τις βασικές αιτίες μετάδοσης του ιού» καταγγέλλουν.

Απαιτούν

Απαιτούν:

Πύκνωση δρομολογίων ειδικά στις ώρες αιχμής σε όλα τα μέσα μεταφοράς.

Μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες και τους επιβάτες.

Δωρεάν μετακίνηση σε εργαζόμενους που έχουν απολυθεί ή έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους ή έχουν εξαναγκαστεί σε εκ περιτροπής εργασία.

Άμεση και γενναία κρατική χρηματοδότηση για:
– Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

– Επισκευή και ανανέωση του στόλου με αγορά καινούργιων οχημάτων και βαγονιών.

– Καμία επιχειρηματική δράση στις αστικές συγκοινωνίες. Όχι στις ΣΔΙΤ. Επίταξη των ΚΤΕΛ για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία.