Φιλέτο τόνου με πουρέ σελινόριζας και σχινόπρασο

Ενας πουρές από λαχανικά συνοδεύει ιδανικά το ιδιαίτερο αυτό ψάρι που η γεύση του θυμίζει… κρέας.

Φωτογραφία: purplesheep.gr

 

Προετοιμασία 15΄ Αναμονή 30΄ Μαγείρεμα 12΄

ΥΛΙΚΑ (για 2 μερίδες)

2 φιλέτα φρέσκου τόνου (180-220 γρ. το καθένα), πάχους 1½ εκ.

Για τον πουρέ

1 σελινόριζα (περίπου 1 κιλό)

2 πράσα, χονδροκομμένα

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 λίτρο γάλα

Νερό ή ζωμός λαχανικών (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βιολογικό κύβο, αλλά το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο)

Αλάτι

Πιπέρι

250 γρ. βούτυρο αγελάδος

1 κλωναράκι σχινόπρασο

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βγάζουμε τον τόνο από το ψυγείο τουλάχιστον 30΄ προτού τον ψήσουμε. Στη συνέχεια τον αλατίζουμε. Βάζουμε ένα σχαροτήγανο στη φωτιά να ζεσταθεί πολύ και ψήνουμε εκεί, χωρίς λιπαρή ουσία, τα φιλέτα μας για περίπου 1 λεπτό από την κάθε πλευρά.

Για τον πουρέ σελινόριζας, καθαρίζουμε και κόβουμε τη σελινόριζα σε χοντρά καρέ. Την τοποθετούμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με το πράσο και το ελαιόλαδο, και τα αφήνουμε 4΄-5΄, σε μέτρια φωτιά, να γυαλίσουν. Στη συνέχεια βάζουμε το γάλα και το αφήνουμε να πάρει μία βράση (χαμηλή φωτιά), για 2΄-3΄. Συμπληρώνουμε με τον ζωμό (ή το νερό αν δεν έχουμε ζωμό) και βράζουμε για 45΄-1 ώρα, να μειωθούν πολύ τα υγρά (περίπου 200 ml). Αποσύρουμε από τη φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ. Στο τέλος προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σχινόπρασο και ανακατεύουμε ελαφρώς με μια σπάτουλα ή κουτάλα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk