Σε ένα νέο κρεσέντο εμπρηστικών δηλώσεων προέβη ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, με φόντο τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ,  ζητώντας για άλλη μια φορά διάλογο άνευ όρων, και απειλώντας ακόμη και με γεωτρήσεις σε περιοχές που η Άγκυρα θεωρεί «τουρκική υφαλοκρηπίδα», αμφισβητώντας ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Στην ομιλία του στο τουρκικό κοινοβούλιο ο Ακάρ, στόχευσε το Καστελλόριζο και διεμήνυσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στην περιοχή που η ίδια έχει «γκριζάρει».

«Η Τουρκία με τα σεισμογραφικά μας σκάφη και με τα γεωτρύπανά μας, συνεχίζει και θα συνεχίσει τις τεχνικές και επιστημονικές της δραστηριότητες στη δική μας θαλάσσια περιοχή ευθύνης όπως και στις περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί από την “ΤΔΒΚ” και με τη συνοδεία των δυνάμεων της Αεροπορίας μας όπως και του Ναυτικού μας. Δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα κανενός. Όμως δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας. Μπορούμε να πεθάνουμε, να γίνουμε βετεράνοι όμως δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο», ανέφερε ο τούρκος υπουργός Άμυνας.

«Είμαστε ισχυροί -Θέλουμε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις»

Καθιστώντας σαφή την επιδίωξη της Άγκυρας, να σύρει την Ελλάδα, σε ένα διάλογο εφ’ όλης της ύλης των τουρκικών αξιώσεων στο Αιγαίο, ο Ακάρ συνέχισε: «η Ελλάδα είναι αυτή που θέλει να αυξήσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εμείς συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις διερευνητικές επαφές, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τις συναντήσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, τις οποίες κάλεσε ο γενικός γραμματέας. Όμως δυστυχώς έμεινε στον αέρα το χέρι που είχαμε δώσει για την ειρήνη και την επίλυση τον θεμάτων, στα πλαίσια της καλής γειτονίας.

Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε δίχως προϋποθέσεις όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, διότι είμαστε ισχυροί, διότι έχουμε δίκιο», είπε, σύμφωνα με την kathimerini.gr, ο Ακάρ, υποστηρίζοντας πως στόχος της Ελλάδας είναι να εγκλωβίσει την Τουρκία στις ακτές της.

Ειδικότερα, διαστρέφοντας την πραγματικότητα, ανέφερε πως «σε όλες τις σχέσεις μας είμαστε υπέρ της φιλίας, της ειρήνης και του διαλόγου και της πολιτικής λύσης. Όμως η Ελλάδα θέλει να εγκλωβίσει την Τουρκία στις ακτές της που έχουν μήκος 1870 χιλιομέτρων στη Μεσόγειο. Για το Καστελλόριζο, το οποίο απέχει μόλις 1950 μέτρα από τις τουρκικές ακτές και έχει έκταση 10 τετρ. χιλιομέτρων διεκδικεί θαλάσσια έκταση 40.000 τετρ. χιλιομέτρων.

Η Ελλάδα, αντί να συζητήσει με την Τουρκία για να βρει πολιτική λύση προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα εναντίον μας. Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».