Την επίτευξη συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Προϋπολογισμό της ΕΕ ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ.

Συμβιβασμός με Πολωνία – Ουγγαρία

Ο δρόμος για συμφωνία άνοιξε μετά τον συμβιβασμό της Ουγγαρίας και της Πολωνίας που απέσυραν το βέτο.

Η  Πολωνία και η Ουγγαρία φαίνεται να ήρθαν σε συμβιβασμό με τη Γερμανία, η οποία προεδρεύει της ΕΕ έως το τέλος του έτους, σχετικά με τον κοινοτικό προϋπολογισμό ύψους 2,2 τρισ. ευρώ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οπως δήλωσε ο Γιάροσλαβ Γκοβίν, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Πολωνίας και από το πιο μετριοπαθή στοιχεία του κυβερνητικού συνασπισμού, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πολωνική πρωτεύουσα: «Προς το παρόν έχουμε συμφωνία μεταξύ της Βαρσοβίας, της Βουδαπέστης και του Βερολίνου.  Πιστεύω ότι οι υπόλοιπες 24 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα προσχωρήσουν κι αυτές στη συμφωνία».

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες αντιτάχθηκαν σθεναρά σε μια χρηματοδότηση που θα εξαρτάται από τα πρότυπα του κράτους δικαίου και απείλησαν να τορπιλίσουν το Ταμείο των 750 δισ. ευρώ και τον προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027. Κατόπιν πιέσεων συμφώνησαν με τη γερμανική προεδρία, να άρουν το βέτο τους σε αντάλλαγμα την αναβολή της διαδικασίας κυρώσεων που θα μπορούσε να τους στερήσει την πρόσβασή τους στα κεφάλαια.