Την προσαρμογή του εορτασμού των Χριστουγέννων στις συνθήκες της πανδημίας, αναζητούν κυβέρνηση και Εκκλησία, την ώρα που ακραίες φωνές μητροπολιτών τορπιλίζουν το κλίμα και ουσιαστικά καλούν σε «ιερό αντάρτικο», ζητώντας λειτουργία των εκκλησιών με όρους που αντίκεινται σε κάθε υγειονομικό πρωτόκολλο.

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε να πραγματοποιηθούν λειτουργίες στις εκκλησίες, χωρίς όμως να παραβιαστούν τα μέτρα κατά της διασποράς του κοροναϊού και εκμηδενίζοντας την πιθανότητα συνωστισμού.

«Δεν μπορεί να ανοίγει το λιανεμπόριο και να μείνουν κλειστές οι εκκλησίες. Αυτά είναι που θα συζητηθούν τις επόμενες 2-3 μέρες ώστε να ληφθούν αποφάσεις» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ χθες ο  πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σε τηλεφωνική επικοινωνία, συζήτησαν την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα και τον τρόπο εορτασμού των Χριστουγέννων στις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες.

Στο τραπέζι έχει τεθεί το άνοιγμα των ναών κατά τα πρότυπα του περασμένου Πάσχα, ωστόσο οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες ημέρες.

Επικρατέστερη πρόταση για να ανοίξουν οι ναοί,  φαίνεται πως είναι η αύξηση των λειτουργιών ανήμερα και παραμονές των γιορτών, προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός.

Αιτήματα για ανοιχτούς ναούς

Αρκετοί ιεράρχες πάντως, δυναμιτίζουν το κλίμα, ζητώντας λειτουργία των εκκλησιών, αδιαφορώντας για το υγειονομικό πρωτόκολλο. Το αποκορύφωμα ήταν η ανακοίνωση του Μητροπολίτη Ξάνθης, ότι ανοίγει τις εκκλησίες της περιοχής παρά την απαγόρευση, για να προσεύχονται οι πιστοί. «Το Σώμα και το Αίμα του Χριστού είναι το μόνο που μας θωρακίζει από τον κοροναϊό αλλά και από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια» δηλώνει ο Μητροπολίτης Ξάνθης.

Ο μητροπολίτης Πατρών, Χρυσόστομος, έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό απαιτώντας να ανοίξουν οι εκκλησίες τις επόμενες ημέρες καθώς «ο Ορθόδοξος Ελληνικός Λαός δεν θα αντέξει ένα τέτοιο εορτασμό», ενώ μνημονεύει την «οδύνη των κλειστών εκκλησιών».

Ο μητροπολίτης Κέρκυρας κήρυξε την εκκλησία «υπό διωγμό» και ανακοίνωσε ότι 11-13 Δεκεμβρίου οι Εκκλησίες θα κυματίζουν μεσίστιες, ενώ παρομοιάζει την κατάσταση με καθεστώτα όπως η… κομμουνιστική Αλβανία αναφέροντας ότι αυτό δεν τιμά την ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα, κατέθεσε αίτημα προς τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές να επιτραπεί στους Κερκυραίους να προσκυνήσουν το ιερό σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα, με αφορμή την επικείμενη εορτή του πολιούχου.

Ανοιχτές εκκλησίες ζητούν 180 χριστιανικά σωματεία

Με σύνθημα «Ζητούμε ανοικτές Εκκλησίες μη φυλακίζετε τις ψυχές μας» 180 Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία — μαζί με τα Παραρτήματά τους — σε όλη την Ελλάδα προβαίνουν σε γενική διαμαρτυρία για το κλείσιμο των εκκλησιών εν όψει μάλιστα της επικείμενης εορτής των Χριστουγέννων.

Συγκεκριμένα με επιστολή τους προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και όλους τους Σεβασμιωτάτους Ιεράρχες της Ελλαδικής επικρατείας διατυπώνουν έντονα το αίτημα να ανοίξουν οι ιεροί Ναοί, ασκώντας πιέσεις τόσο στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμος, όσο και στο σώμα της Ιεραρχίας.

Στην επιστολή τα χριστιανικά σωματεία μιλούν για μονομέρεια την Πολιτείας, καθώς την κατηγορούν ότι ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τις βιολογικές ανάγκες των ανθρώπων και των ζώων, ενώ αδιαφορεί για το πνεύμα, τις ανάγκες της ψυχής των πολιτών της.

«Πώς να δεχθούμε την απαγόρευση αυτή, όταν βλέπουμε να επιτρέπεται η μετάβαση στις αγορές τροφίμων, αλλά όχι στους Ναούς για την τροφή της ψυχής; Όταν βλέπουμε να επιτρέπεται η μετακίνηση για ατομική σωματική άθληση ή για τις ανάγκες των κατοικίδιων ζώων, αλλά όχι για τις ψυχές μας;», γράφουν χαρακτηριστικά.